
Bahan:-
1 ekor ayam - kerat 12/14
2 sudu besar minyak masak
3 ulas bawang putih - diketuk sekali dengan kulitnya (x perlu kupas)
1 sudu besar halia cincang
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar kicap pekat manis
1 sudu besar sos cili
1/4 cawan madu
Cara Memasak:-
Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bawang putih dan halia. Kacau sekejap dan masukkan ayam..kacau dan goreng selama 5 minit. Masukkan kesemua sos dan madu, kacau sekejap. Tutup kuali. Kacau sekali sekala selama 15 - 20 minit atau sehingga semua ayam masak dan sticky (bersalut dengan sos) dan biarkan kulit ayam sedikit hangit.
Nota: Bila dah masuk madu, sos akan berbuih. Bila sos dah agak kering dan bersalut pada ayam, ia akan jadi seperti ayam BBQ.
No comments:
Post a Comment