
Bahan:-
700 gm udang
3 ulas bawang putih
4 ulas bawang kecil
1 inci halia
1/2 ulas bawang besar
2 biji cili merah
2 biji cili hijau
1/2 batang lobak merah
1 cawan sos Prego
1/2 cawan air
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu makan gula
Daun bawang
Sedikit perasa - optional
Cara Memasak:-
Tumbuk bawang putih, bawang merah dan halia. Hiris cili merah, cili hijau dan lobak merah. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan tumbuk sehingga kekuningan. Kemudian masukkan bahan hiris dan masak sebentar hingga naik bau. Masukkan udang dan gaul rata. Kemudian masukkan sos Prego, air, garam, gula dan perasa. Masak hingga sedikit pekat. Angkat dan taburkan daun bawang. Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment