Sunday, January 20, 2008

Moist Chocolate Cake


My kids demand choc cake dari semalam lagi dah, mentang2 mak dia cuti ni...dah x tau nk try yang mana satu..byk sangat..tpi bila lalu kat rumah Mat (*hehe..Mat lagik!) nampak resepi dari Lydia ni..semacam je moist, tgk bahan pun ada, hampir sama dengan bahan yg ummi penah buat dulu...emm layaaannn...thanx mat n lydia too..Perghhh, dengan lelehan chocolate ganache tu...xtau nk kata apa daah..!

Bahan:-
1 cawan tepung kek/tepung gandum*
1 sudu teh serbuk penaik * (digaul dan diayak 3x)
1 cawan gula halus
2 biji telor gred A
125 gm butter
1 sudu teh esen vanila
1/2 cawan serbuk koko *
1/2 sudu teh nescafe *
1/4 cawan gula halus *
1/2 cawan air panas *
1/4 cawan susu cair * (* disatukan menjadi pes coklat)

Untuk Chocolate Ganache:-
100 gm coklat masakan
50 ml UHT Whipping Cream
1 sudu teh butter

Cara Membuat:-
Panaskan oven pada suhuu 175C. Lenser tin berukuran 5x8x3 in dengan butter dan alas dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.
Pukul mentega dan gula halus hingga putih. Masukkan esen vanila dan telor satu persatu sambil terus memutar hingga adunan kembag dan gula hancur. Perlahankan speed, maskkan tepung berselang seli dengan pes coklat hingga habis. Gaul rata dan sebati. Tuangkan adunan tadi ke dalam tin. Bakar dalam oven selama 45 -50 minit. Sejukkan sebelum dihias dengan chocolate ganache..

Untuk Ganache: SAtukan coklat dan Whipping Cream dalam mangkuk tahan panas, cairkan secara double-boiler. Bila semua larut, matikan api dan masukkan butter dan gaul rata. Biarkan suam an tuang atas kek coklat tadi...

4 comments:

cikwan said...

kak ummi,sedapnye coklat kek nih..siap toping lagik.cikwan mmg sker coklat2 nih,,sabar jela tgk kek akak ni..

Ummi said...

cikwan, kalu buat pun senang je, insyaAllah jadi jek! Resepi mat ni memang World lah!! Try lee..nk kirim jauh sgt nnt choc ganache tu meleleh dlm kargo k/terbang hehe..

zaitgha said...

ummie,
besar mana dapat kek pakai resepi nih??

Ummi said...

zai...(*nnt nk igt smula loyang mana..byk sgt loyang kat rmh ni..hehe). Pakai yang 5x5 square tin boleh, 4x8 pun boleh..Bila dah mix, boleh agak2, jgn tebal sgt nnt susah masak tengah..