Tuesday, July 24, 2012

HOME SWEET HOME @ MAJALAH KITCHEN ONLINE

ASSALAMUALAIKUM....

Alhamdulillah, hari ni di Malaysia umat Islam sudah memasuki hari ke 4 Ramadhan dan diharapkan kita semua akan sentiasa diberi keberkatan dan kesihatan yang baik untuk meneruskan hari-hari seterusnya dan diberi keringanan otot-otot untuk melipat-gandakan segala amalan-amalan baik di bulan penuh berkat ini...insyaAllah.

Hari ini akak ingin kongsikan satu lagi jelmaan baru majalah online yang baru sahaja dilancarkan pada bulan ini iaitu Kitchen Online. Majalah ini keseluruhan isinya adalah berkisar kepada dapur, resepi, tips dan info-info berguna yang berkaitan dengan pemakanan. Dan akak telah dihubungi oleh wakil majalah iaitu Cik Effa Norzila yang telah menerjah masuk ke YM akak...terkezuutt jugak bila beliau terus mempelawa akak untuk mengisi ruang-ruang majalah ini dan antara percaya dengan tidak jugak la pada mulanya sebab x pernah dengar lagi Kitchen Online ni. Bila dimaklumkan bahawa ini adalah untuk kali pertama launching dan diperkenalkan, maka akak x banyak soal sangatlah.

Tetapi bila ditanya bila dateline hantar gambar dan resepi, Cik Effa pada hari tu menjawab, lusa.... Haa??? 2 hari jek la nak pilih resepi. Adeehh...mula-mula macam xnak terima sebab akak x tau nak bagi resepi apa dan tema apa. Di tambah pulak banyak gambar-gambar ori akak telah "hilang dari pandangan"...hehee, gara-gara Aiman punya kerja sikit masa dulu. Masa tu memang nak nangis....banyak sekali gambar-gambar hilang. Apapun x leh nak marah dah, nangis air mata darah pun x guna kan...jenuh dah retrace, still x jumpa, nampak ada nama resepi, tp xda gambar....ha, mcm bilang di awangan, tu lah al kesahnya...Hb pun pujuk semua masakan tu dah masuk blog kan, dan boleh dimasak semula...so no hal laa... Peringatan untuk akak jugak, sebab melambat-lambatkan back-up, cik abang dah pesan berapa kali daah..hahaha...So you all pun hati-hati eh...cepat-cepat buat back-up.

Berbalik kepada lamaran Kitchen Online ni, bila Cik Effa kata x kesah, so akak pun bagilah gambar2 dan resepi yang ada dalam simpanan je la...akak pun lebih suka bagi resepi kita sendiri. Sejujurnya itulah prinsip akak semasa awal-awal dipelawa mana-mana majalah pun. Akak sekadar mengambil sedikit usaha untuk berikan resepi sendiri ataupun kita boleh juga membuat olahan dari resepi asal yang membuatkan hasilnya lebih menarik ataupun menyenangkan lagi untuk dicuba. Pada akak, biarpun terpaksa berperah otak dan tenaga, tetapi puashati tengok hasil kita kan. Dan kesedaran itu nampaknya bukan pada akak saja, dah ramai yang tahu dan ambil usaha sebegini. Yang penting kita dapat sama-sama share sedikit hasil yang tidak seberapa untuk manfaat bersama. Terima kasih jugak kepada Love yang telah memaklumkan keluarnya majalah ni sbb akak dah terlupa daaahh pun...hehe

Boleh click dan baca je di Kitchen Online

Kali ini rasa sedikit teruja jugak la bila gambar masakan Sardin Ala Rendang akak dipilih sebagai cover majalah tersebut. Ya laa, akak ni bukan pandai sangat ambil gambar dari pelbagai teknik penggunaan camera, pengcahayaan dan sudut/angle segalapun...main hentam la jugak.. Cuma semangat untuk membuat pembaharuan demi pembaharuan agar orang x jemu masuk dapur akak ni buatkan akak selalu cuba berikan posting sedikit kelainan...konon-konon la kan...tp akak dah meletakkan usaha di situ....jadi terpulanglah kepada sesiapa yang melihat untuk menilainya...props pun ikut dan jek...kadang2 ada, kadang togel jek...hahaha...kesiaan akak kan... Namun sifat teringin dan mencuba selalu ada, lebih-lebih lagi bila ada masa lebih sikit akak akan praktikkan...lain-lain gambar kalau kosong jek tu...nak cepat-cepat je la maknanya...hehe

Akhir kata, terima kasih sekali lagi kepada Cik Effa Norzila khususnya dan krew majalah semua yang bertungkus lumus untuk menghasilkan majalah dapur secara online ni....satu pembaharuan dan produksi maya yang menarik dari Media Glam Sdn Bhd. Di dalam majalah ini juga ada tersisip resepi-resepi dari Nor Secubit Garam dan Kak Paty (Paty's Kitchen) di samping mempromosikan beberapa buku masakan dari Chef Hanieliza dan Chef Husin Khan juga.

Kesemua resepi yang tersisip telah pernah akak kongsikan di blog ini....So kalau nak resepi akak ni, click jek la kat tulisan merah tu yea.... mana tau kot ada yg berkenan.... Salam sayang dari akak...




Semoga selepas ini akan tersiar pula resepi-resepi dari blogger2 lain yang lebih mantops dan menarik untuk dikongsikan di Kitchen Online, akak tunggu...semoga anda semua sukses dan rajin-rajinlah update yea...jgn mcm akak...hehehe...Daaaaaaaaaaaa...muaaahh, muaahhh

35 comments:

water lily said...

Tahniah! Tahniah! Tahniah!

ros jintanmanis.com said...

Menarik sungguh semua.resepi kak ummi ni, hasil usaha sendiri lebih rasa manisnya, tahniah ya kak, jd front page lg, goodjobs

Tina Othman said...

alhamdulilah

tahniah kak, tumpang bangga hehe, tapi kan resepi dendeng akak selalu jadi pilihan kan

selamat berpuasa untuk akak sekeluarga

zila norazila said...

salam syg kak umi..tahniah kak..tumpang bangga dan terima kasih sudi berkongsi ilmu dan masakan yg sedap2:)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

assalamualaikum kak ummi...

tahniah kak... resepi2 akak mmg best... akak pandai buat olahan sendiri hingga menjadi resepi baru yg sedap2.. maka memang sesuailah dipaparkan di mana2 majalah tak kisahlah dimajalah maya sekalipun sbb resepi tulin dari air tangan sendiri.. hehe..

idea berbuka ptg ni? hmm.. semlm blk sempat masak bayam goreng je kak.. sampai umah dah 7 ptg.. utk minggu ni rasanya hari2 en husband yg masak.. smlm dia masak daging tumis asam jawa.. hehehe... kuih2 semua kuih tunjuk belaka.. hehe.. payah la kak rumah jauh dari ofis.. walau tak jauh mana tp jemnya tu yg melekat!

Kak Nita said...

Tahniah Kak Umi!

Sari Yusa Ibrahim said...

Nanti Kak Ummi rekomenkan blog saya ngan Cik Effa Norzila tu ya, ekekeke

Saleha said...

tahniah akak.. semoga akak mendapat keberkatanNya dan sentiasa dimurahkan rezki

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Weeeeee...no mention dear. Kita kan GMM...:)

Nways, congratulations dear. Huh sama la ngan Love. Cik Effa bagi 2 hari je dateline..keke. Terpaksa tolak offer kerana cuti sekolah walaupun yang ini edisi pertama mereka. Lepas tu Love bagitau akan hantar utk bulan2 akan datang. Pun lupa! Karang Cik Effa tak lagi tulis utk Kitchen Online katanya...ada editor lain. Love nak hantar tapi gambar semua dlm old pc yang nyawa2 ikan. Hahaha.

Happy bcoz both my sifus...blog Kak Ummi dan Kak Nor featured. Yay!!!

lina_pg said...

Tahniah kak ummi, sangat berbagga dgn pencapaian kak ummi..semoga terus menyumbangkan resepi2 yg hebat..

selamat berbuka buat kak ummi sekeluarga

dZana said...

tahniah kak ummi.. dlm sibuk2 tetap ada keberhasilan.. syabas kak..

Nur-nba said...

Salam.. Kak Ummi memang hebat.. Tahniah diucapkan. Nur baru je nak training memasak waktu bulan puasa ni..

Salam Ramadhan buat Kak Ummi sekeluarga. :)

Bicara Kak Noor said...

tahniah Ummi best lah banyak menu Ummi dalam majalah ni kalau ada kt Brunei ni mmg kak Noor nak beli,nanti akak cari kt kedai disini

Yatie said...

Assalamualaikum Kak Ummi cayanggggg....tahniah buat akak juga buat teman2 yg terlibat..sememangnya akak layak menerima pengiktirafan ini..dah mmng terbukti kebanyakkan resepi yg akak kongsikan semuanya menjadi dan di gemari ramai..tahniah sekali lagi..moga akak akan terus menyumbangkan resepi2 yg best lagi..

Mas said...

Assalamualaikum Kak Ummi ...
wahhhh...tahniah kak ummi..
mas pun baru tahu majalah online nie..

Asyifa Mustaffa said...

As salam K.Umi,
Tahniah Tahniah....

MamaFaMi said...

Congrats Ummi. Kita tak join sebab kita segan, gambar yang kita snap semua tak cantik orang lain punya. Jadinya kita senyap gitu je... Harap Cik Effa tak marahlah ye...

Saebah Abd. Rahim said...

Tahniah Kak Ummi.. semakin hebat...

Nieza said...

saya pun baru tau ada majalah ni...menarik.Tahniah buat kak Ummi dan semua yang terpilih..:)

CitarasaKu said...

Salam Ummi....gambar gambar semua cantik ada prop ke tak dak prob ke cantik sangat dan yang paling best resepinya hehe...saya suka.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam kak ummi.TAHNIAH!!!...

Tinie Mohamad said...

tahniah kak ummi...

CT Delima said...

As'salam Kak Ummi

TAHNIAH! Alhamdulillah murah rezeki GMM kita sekarang ni, dulu tidak serancak seperti sekarang ni kan kak. apa pun ct akan cuba lagi untuk melihat hasil kerja keras kak Ummi tu ya. nampak berselera dah tuuu :)

Tahniah sekali lagi kak muahhh!

ijayuji said...

Salam sayang salam rindu salam ramadhan buat akak sekeluarga! n tahniahhhhhhh!!! rindu kat akak jugak, makan berbuka jgn lupa kita kat sini ibaratkan kita duk sebelah akak ya hihihi...

Mat Gebu said...

Fee wettt..... ^____*

fazian.batrisyia said...

Tahniah kak ummi...itu penghargaan. Kagum dgn org pandai masak ni tau...

NekPP said...

TAHNIAH KAK UMMI!!!witt wittt....

TopsyTurvyMum said...

Salam Kak Ummi,
Ramadhan Al Mubarak utk Kak Ummi sekeluarga:)

TAHNIAH masuk lagi resepi kak ummi kat magazine:)

LinRosly said...

Assalamualaikum Kak Ummi:)
Salam Ramadhan;
Tahniah! Kak Ummmi...Muaahhh! Muaaahh! Muaaahh! Terlebihlaa pulak...hehe

Ayu said...

Assalam kak Ummi,
wah tahniah dari kita ni..
recipe2 akak kat dalam tu semuanya nampak sedap2 kak..bagus juga dibuat kitchen online ni ya..tak payah beli majalah just a click away aje to get recipes yang sedap2..

Asmara said...

Salam rindu kak Ummi! Congrats kak! bulan puasa ni harus blog akk jadi pilihan utama untuk selongkar resepi. hehe.. anyway terima kasih banyak kak atas perkongsian resepi akk yg best2! Mudah2an akk sekeluarga terus dilimpahkan kurniaan rezeki. Amin.. :D

Nolitaa Fairytale said...

salam sis
suka sgt ngan resipi2 akak. hopefully bole jadi good cook mcm akak :)
i ade link ur blog in my fav blog. kindly link me back ye kak.
http://nolitaa-fairytales.blogspot.com/
anyway congrates!

Wattie said...

Assalamualaikum,
Tahniah! semestinya blog yg byk memberi manfaat akan menjadi pilihan. Salam ramadhan elamat berpuasa buat Ummi sekeluarga.

hana said...

tahniah lg skali kak.. masa tu jugak komputer rosak. dah la semua gamba masakan simpan dlm komputer tuh.. mmg tak leh wat apa da... huhuu

Shiela said...

Tahniah kak Ummi cayang.. :)