Tuesday, July 31, 2012

Daging Dendeng sempena Ramadhan

ASSALAMUALAIKUM....

Entry yang sentiasa tertunggak...hehehe...buat awal-awal Ramadhan hari tu untuk bekal anak dara balik ke Shah Alam....so cuci-mata je la yeaa.... Dendeng daging ni memang favourite keluarga akak dan cepat licin.... Ada banyak versi dendeng yang pernah akak buat dan semuanya x pernah dapat komen x baiiikkk....nak lagi banyak ada laaaa....suh wat untuk simpan lama2 sikit untuk ulang-ulang.... Renyah membuat akan hilang bila tengok family makan beriya-iya dan berselera....

Untuk resepi boleh click kat Sini atau yang biasa-biasa di Sini yea...ada lagi, akak x dan nak scroll untuk paste sini...atau boleh jugak guna resepi Chef Hanieliza kat Sini....Terpulang pada citarasa masing jgk la ya kalau nak tokok tambah...

Dendeng ni ada banyak versi ikut tekak pembuatnya...ha, gituuu..hehe... anak-anak akak suka yang kering-kering sikit tambah-tambah kali ni akak buat untuk Najiha bawak balik ke rumah sewanya di Shah Alam...sian anakku x dapat berpuasa kat rumah sbb dia dan gengnya pakat2 amik advance paper (inter-session course) semasa org lain duk bercuti panjang...so x banyak dah la paper dia kena carry for the next final year...Lauk camni senang untuk dia makan dengan nasi ke, dengan roti ke...geng2 dia pun suka... Ni kira daging dendeng Ramadhan la ni...^__^ .

Kali ni kering2 sikit dagingnya agar lebih tahan lama untuk bekal anak dara..rupa daging pun macam terlebih kicap sikit...hehehe, campak-campak jek ni..x ikut resepi tu sangat..

23 comments:

laskar pelangi said...

sedap ni kalau makan dengan pulut kuning ;D
hehe~

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

dendeng memang sedap kak ummi.. kalau dpt dah tak kisah nak lauk lain.. tambah2 mkn time sahur.. dpt dendeng pun dah ckup..

Rozita said...

sedapnya kak.. makan pulak dengan nasi panas2.. fuhh... pssst kak, nak tanya gi beli lagi tak tart gulung macam tahun lepas tu? kalau beli nak kirim jugak..

ummiakid-lily said...

sedap ni kalau makan dgn nasi panas² berlaukkan ia jer....kalau makan dgn pulut kuning pun best lagi best kalau dapat sebekas dari akak....heehee...

dZana said...

campak2 pun mjadi jugak k ummi.. mkn dgn roti mmg sedap ni

ijayuji said...

Salam kak ummi!!! kita tak pernah lah buat daging dendeng nii, nanti nak cuba buat lah! mkn ngan pulut mesti sedap kan kak? :D

hazila said...

Sedap makan dengan nasi panas panas. Kalau pekena dgn ketupat pun ok juga.

Myra Jay said...

Sedapnya...

Kena pulak makan dengan nasik panas, tak sedar bertambah :D

Rima said...

KUmmiiii
ku also tak pernah buat.. main beli ajer hehe.. memang pun if dapat pulut panas panas and makan dgn daging like this.. tak leh angs hehe

Amie said...

Daging dendeng memang sedapkan Kak Ummi... Amie pernah buat dendeng rusa, tak sedar ratah2 aje gitu tanpa nasi!

adda syuhada said...

adda baru semalam buat daging dendeng nih..lainx nak cuba versi Kak Ummi plak la...

faa.rosli said...

sedap sedap sedap!

faa.rosli said...

sedap sedap sedap!

Mat Gebu said...

Wowwwww.....tu je nak kata..hehe

azian said...

Sedap! terlebih kicap tu la yg anak-anak makin suka Kak Ummi...

CA said...

Salam Kak Ummi

Salam ramadhan
auchhh..ngencesss.sy hawi tu 1st puasa semua kat opis dapat daging dendeng MD kasi sowang 1 kg...rasanya ok la...tgk dendeng akak lagi wase teruja la...isshhh

ibh_sue said...

Asslmkum Kak Ummi.
Sedap lah kak..makan dengan pulut pun ok jg nih...

Qasey Honey said...

slm kak Ummi..mmg nmpk sedap n myelerakan...mkn dgn nsi impit pon best jugak ni...

Tina Othman said...

pergh kan dah kata, umah kak ummi selalu ada dendeng kan, sedap tu

cikmanggis said...

salam ummi.beberapa hari lepas nampak kat tv ada chef demo cara cara nak masak daging dendeng ni,..katanya masakan Padang.

Kali ni boleh cuba resipi Ummi ni.Selamat berpuasa buat ummi seisi rumah.

rahel said...

Salam Kak Ummi..
waaa..sedapnya daging dendeng..emm...

Yatie said...

Assalamualaikum Kak Ummi,
mmng sedap daging dendeng ni, makan dngn pulut dan nasi impit pun sedapkan....geram je tngk daging dendeng akak ni..menyelerakan sungguh...

beetleLO ™ said...

resepi kasi turunn