Wednesday, February 1, 2012

Easybake Marble Cake

ASSALAMUALAIKUM....

1 Februari - 8 Rabiulawal dah yeaa, hari Rabu biasanya ramai yang tak tau nak kata apa eks... Akak ni rasanya x reti jugak lah nak buat2 wordless, banyak buah fikiran dlm kepala ni nak dikeluarkan...hahaha. Oh ya terima kasih banyak atas komen-komen you all di entry ini...seronok jugak bila membaca hasil perkongsian idea, cerita dan pengalaman sesama kita sesekali kan... Sebenarnya banyak yang nak dicerita, cuma takut orang jemu nak baca dan jari-jari malas nak mengarang... Dah termula kang, susah nak stop akak ni taauuu..

Okay laaa, akak masukkan entry kek marble mudah ni yang telah menawan mata akak masa jalan-jalan ke dapur Ayu Safieza sedikit masa dulu. Menurut Ayu Safieza, beliau dapat dari resepi ni dari dapur Yat - Easybakes, tu la pasai namanya gitu akak letak...senang nak ingat. Dan mintak maaf nak cakap, dah licin pun kek nih yeaaa.. Mata terpikat, hati tertawa, kiranya jatuh cinta gitu..so apa lagik, mengadun laaa. Akak bagi pada anak sedara sikit dan bawak balik kampung Tokwan hari tu...ramai yang balik menziarah...jamu2 makan ramai-ramai...

Jom layaaann....senang nak buat...i liiiikkkeeee... Thanks to both, akak C n P dari Ayu Safieza yea..




EASYBAKE MARBLE CAKE

Source: Ayu Safieza & Yat Maria
Tested by: Ummi @ Home Sweet Home

Ingredients:-
  • 5 eggs
  • 40 ml water
  • 10 gm ovallette
  • 1 tbsp. strawberry paste
  • 1 tbsp. chocolate paste
  • 210 gm Hong Kong flour
  • 55 gm plain flour
  • 200 gm butter (softened)
  • 1 tsp baking powder
  • 250 gm castor sugar (i just used 210 gm)


Method:-
  1. Combine all ingredients (except butter and the 2 pastes) in a mixer and beat (slowly to high speed about 5 minutes) till well combined and thick.
  2. Add softened butter and mix till well combined.
  3. Divide into 3 portions ( leave 1 plain).
  4. Add strawberry & chocolate paste into each of the 2 bowls.
  5. 'Marbled' the 3 portions depending on your creativity into a 10x7x3" pan. Bake for 45 mins. at 150C (*i used round loosepan 8 inch. )
# Disini akak tuliskan cara-cara memarble cake tu atas permintaan Siti Aisha Eman yang bertanya di wall FB akak setelah akak entry cake ni....Harap dapat membantu ya...akak x sempat lah nak letak gambar2 step by step, masa amat terbatas...huhu
  • Mulakan dengan letakkan 2 sudu besar warna pilihan 1 di tengah-tengah loyang (x perlu ratakan)
  • Kemudian tindihkan dengan 2 sudu besar lagi utk warna pilihan 2 DIATAS warna pilihan 1, diikuti dengan warna seterusnya (warna ke 3). Kemudian mulakan semula dengan warna pilihan 1 tadi dan seterusnya berselang-seli.
  • Apabila setiap adunan tu berbaki 1/3 atau 1/4 dari adunan asal, kurangkan kepada 1 sudu sahaja setiap warna dan buat selang seli hingga habis. Boleh diiring2kan loyang sedikit agar kedudukannya sama tengah semasa memarble.
  • Kemudian silang pangkah adunan kek dengan chopstick (*x buat pun xpa...).
  • Hentakkan sekali loyang, pastu baru bakar k.

memang sedaaaapppp...lembuuutttt...

46 comments:

ady said...

as-salam kak Ummi
cantik elok je marblenye...jeles tengok..

Sis-Lin said...

Salam..

Waaa kak Ummi, cantiknyaa layer diaaa....kita sukeeeee...
Bt sebuku tu, musti ada lagi kan...heheheheh

*kita bru nak order oven mcm Oh Oeya tu ha hahahahaa

anymz said...

aduh2 cantiknya kek belang2 nih..nak bagi siapa kek tu ummi..banyak nampak gayanya tu..meh bagi kita setengah loyang..hehe

Ummi said...

Ady -
Xda la cantik mana, nak cepat2 jek akak ni kalau membaking...hehehe

Sis Lin -
Aah buat sebuku tu cadang nak bg pd seseorang yg telah menjejak kaki ke Kuantan baru2 ni, tp apakan daya, tiada jodoh bertemu, byk hal...huhu, x jadi jugak jumpa akhirnya...frust tul!

Anymz -
Belang2 rimau bukan, belang kuda pun bukan tu Anim...hahaha, belang gaya kucing meow2 jek la...sayang sekali sudah kehabisan, kalau ada, sah2 Ummi hantar kat dapur Anim..hehe

KakAsma said...

boleh buat nie Ummi..laku ajer kalau buat..tapi pat belang selalu hancur..boleh ikut step ummi nie...maceh yooo ajarin

Mieza said...

cantikkkk sgt2 belang2 tu kak ummi :)

AbbotCottage said...

Owhhh tidakkk!!! Kek yang kalernya sangat malatopsss!!! Cantikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk belangnya tersusun, rapi je. Air tangan orang lama ni, boleh bikin kalah Chef kat foodnetworkasia. Macam ni punya belang, nak makan pun rasa sayanggggggggg sangat.

tun_telani said...

cantik je layer2 dia.. ada ovallete, mesti lembut je kek ni kan.. tun xpernah guna hong kong flour tu. camner rupa pun xtau. hihi.. nnti nk gi cari kat kedai.

Yatie said...

takde apa yg nak katakan selain CANTIKKKKK SANGATTTTTT...kek akak ni...alalalalla senyum je akak jelita ni..cayang akak Ummi..muahhhhh..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salma K.Ummi,cantiknya kejadian belang tu!!!!
Nk makan pon rasa syg lak..hihi

..::Zue::.. said...

cayalah kak nor...
menggodanyer...belang-belang tu.. rasa fresh lak mata ni.. Ahhh..terliurnyer..

Hanim said...

assalamualaikum kak, masa pukul tu dengan high speed ek? cantikkk n gebus nampaknya...:)

azyue said...

cantik nyer kek kak ummi... elok je belang2 tu..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

kak Ummi... kek kosong mcm ni (maksud sy kek tanpa aising) sedap mkn suam2 kan... kejap jer licin ni.. husband sy sukalah kek mcm ni.. kalau cheesecake ke coklat kek ke... dia kurang sikit..

Ummi said...

KAK ASMA -
Alahaaiii senang jek kan nak marble tu...Kak As buat mesti jadi la nnt...kaaann..

MIEZA -
Adeeeh, pada akak tu biasa2 jek Mieza, nak cepat2 akak buat tu...hehe

ABBOT -
Alahaaii mana la ada sampai nak kalahkan chef2 kat luar sana...buat malu akak jer la Abbot weeeyy...setakat belang2 tu, sume org leh wat...

TUN TELANI -
Pasni Tun try buat eh...alahaaii hongkong flour tu rupanya putih mcm tepung biasa gak Tun, cuma tekstur dia mmg lain la, biasa org buat kek2 lapis kan..mst Tun tau..hehe

YATIE -
Terima kasih Yatie, alah kek belang ala2 lipas kudung jek wat kerja tu Yatie...maklum masa tu akak nak pi spital jenguk kak ipar...hehee, muaahhsss 1000 tuk Yatie gak..

AZATIE -
Ni cuma belang2 biasa jek Azatie, biasa tengok kat rata2 blog kaaann...alahaaii bikin malu akak jer.. :)

Ummi said...

ZUE -
Uikkksss salah masuk dapur ke Zue..hehe, meh jamu2 mata...

HANIM -
Wkmsalam Hanim, masa pukul tu mcm buat kek biasa2 gak, mula2 slow dulu, pastu lajukan hingga betul2 nampak adunan putih dan kental eks...

AZYUE -
Eemmm...terima kasih, jom buat eh ^_^

MADIHA @ RATNA -
Betul tu Ratna cayangg...hehe, akak pun suka kek camni jer selain kek coklat..hehe, tp kalau ciskek tuh..anak2 laju, suami pun suka jgk sebab sesekali jek buat kot...hehe

Ida,Japan said...

slm kak ummi...rajin akak buat kek marble, haii.berkenan tgk jaluran marble kek akak ni..kak, mekasih yer sudi komen/ucapan kt blog ida tadi

Yat Maria said...

Akak Ummi ku cayang..

Adusss..cake marble ni kita selalu wat once a year la kak, during raya time.

ni peberet my MIL taw kak..so setiap tahun tak lepas daughter in law dia ni watkan spesel untuk dia di musim raya..cebahhhh...kita buatkan dia 1 cake marble, tapi my MIL nanti akan kasi kita plak bermacam2 lauk raya...untung kan kita kak..ahaksss!

Zana~Sweet Rose said...

salam kak ummi sayang...cantiknya kek marble akak tuh!!! belang2 merah coklat lg..mcm sedap jer..nak tapau sepotong boleh?

Asmara said...

salam kak ummi. mabeles cantik betul belang2nya! jeles la tengok org buat cantik2 camni. hehe.. tq kak for the belang2 tips dan tips jemput2 pisang kat bawah tu. baru tau kene letak soda, patut le selama ni penyek je jemput2 pisang kite. hihi..tq kak!

Qasey Honey said...

asslm kak...
cntik kek akak ni...tersusun molek marblenye..kek pon nmpk gebu

Ryo Azhar said...

okeh!masuk list

..::Zue::.. said...

ahaks..malunyer..
dapur dah btl.. tp.. nama yg silap..hehehee..sory..kak ummi tomei... :)

Mamasya said...

Aslmkum K.Ummi.cantiknya belang kek marble k.Ummi...kekpun nampak lembut.dah lama tak buat kek marble gini....tengok kek k.Ummi yg cantik ni teringin pula...
jemput pisang kat bawah tupun tomei2...sedapnya buat minum ptg.

Zaliedana said...

Assalam kak ummi,mmg cantik sungguh belang2 nya..Msk list kak..Sy xpernh g bli tpng hongkong,nnti nk g bli jugalah..Tpg hongkong leh wat pau juga kan kak..

yummylittlecooks said...

Hi, cantik coraknya, rasanya tentu sedap kan?!

Sari Yusa Ibrahim said...

jatuh cinta kita...

Chah said...

sayapun jatuh chenta ni kak...beralun elok je marblenya tu...mmg berbaloi mengadunnya, tambah berbaloi jika diadun lagi sekali dan dibahagikan kepada muka-muka yang tak malu ari2 tadah pinggan kat sini...hihihihi...

Ummiakid @ lily said...

wow..!!! kak ummi, canteknya belang kek itu...tergoda i. Kite kalau buat susah benor nak dpt belang se comey itu. Belum cukup umuq kot...? heehee...apapun mmg nampak tersangat lah cantek kak...

Puspha said...

ooooo cantik nye!!

Cekgu Maz said...

salam...sangattt...sangattt...sangattt cantekkk terpikat plak rasanya..

Ummi said...

IDA, JAPAN -
Wkmsalam..alaahh kek biasa2 jek tp mmg sedap sgt...berbaloi..sama2 Ida, tumpang bangga dengan peningkatan blogger2 skrg, biarpun kecil sumbangan, tp panjang manfaatnya sebagai amal jariah kita kan, insyaAllah diberkati.

YAT MARIA -
Waaah mmg pandai sungguh DIL sorang ni...anak sapa la tuh..kasi kek dapat rendang lauk bagaiii eh...mesti MIL Yat tertunggu kek ni setiap tahun kan Yat...btw, it's so nice, thanks for sharing, muaahh!

ZANA-SWEET ROSE -
Wkmsalam..alaah buat marble tu pun nak cepat2 jek sebenarnya Zana, sbb nak pergi hospital masa tuh, nak bg sikit kat anak2 kak ipar warded masa tu...hehe

ASMARA -
Wkmsalam As, tqqq kek biasa2 pun kalau dah dibelang gitu, nmpak gah pulak kan..hahaha. Sama2 untuk tips tu...alaah tips x seberapa, cuma harap dpt kita manfaatkan bersama, mana yang terkurang kita sama2 baiki kan...biarpun masak jemput, tp meletupsss kenyangnya..hehe

QASEH HONEY -
Wkmsalam Qaseh, terima kasih...mmg sedap kek nih...belang2 tu just nak pikat org makan jer...hehe

RYO AZHAR -
Hahahhaa...masuk list jgn lama2 Ryo, nnt duk bawah sekali terus lupa..haha

Ummi said...

ZUE -
Ahahahaha...xpaaa, xpaaa, akak just kejutkan Zue dr hayalan jer, not a big matter...hehe

MAMASYA -
Wkmsalam...aah tu la kan...akak pun lama x memarble...nasib baik skill ok gak lagik...xpun x tau la rupa camne eks...hehe, jemput pisang biasa2 jek...tips pun x seberapa sen jek Mamasya.. ^_^

ZALIEDANA -
Wkmsalam CT, masuk jgn x masuk list...jgn list lepas ke bawah sgt dah...terus x buat kan..tu akak la tuuu..hehe.. Aah tepung hongkong boleh jugak buat pau, lebih putih cantik... ^__^

YUMMY LITTLECOOKS -
Haaiii...aah sedap jer kek ni walaupun bahan sempoi... ^__^

SARI YUSA -
Uiiksss jatuh cinta xpa Sari, jgn jatuh tangga ke pokok ke dah la yea..hehe

CHAH -
Ahahahaa, beralun2 bahasa Chah, rupanya ada udang dlm mee...hahaha bukan di sebalik, tp di dalam mee terus...nampak terus...hahahhaa, Buat lah Chah, senang jek tuh..tp bg akak sikit nnt eeyyy..

UMMIAKID @ LILY -
Time kasih la Lily weeeyy, kek belang biasa2 jek akak buat tuh, jomlah membelang pulak, jgn belang rimau dah la eks...seriaauuu..haha

PUSHPA -
^______^, terima kasih...sempoi jek pun..

CEKGU MAZ -
Wkmsalam, thanks sudi singgah dapur akak yea...terima kasih, cikgu pun boleh buat, ntah2 lg berseni belangnya nnt.. ^__^

Papa-NtiQ said...

Ummi tengok pun dah tahu lazat....wife tengah bizi menyalin resepi tuh hehehe....jangan salin jer tebal2...praktikal la skit opsss klu dia nampak saya tulis nih nahassss...saya nih category orang kampung kot sebab karipap sardin jugak laaaaaa jadik idaman makan petang

ummiaisyah said...

teramat cun belang2 itu...ngape sy asik fail je bab membelang ni...tulun hembuih sikit k ummi..hehehe

AZLITA AZIZ said...

Salam Kak ummi..
Dah malam-malam baru dapat jalan-jalan kat dapur akak ni..
Alahai.. cantik kek marble ni kak ummi..
Belangnya cantik! kombinasi warna pun menarik
Bila lah ita nak rajin semula mengekek.. kak hembus sikit angin rajin.. biar cepat sikit dapur ita berasap.. hihi

rahel said...

Salam Kak Ummi..aduhai..ketinggalan kete lagi Rahel...baru sampai..kek dah abis k?...cantik la kaler belang2 tu..gue suka tengok..tapi gue lagi suka klu dapat makn kek itew..

E-na Lovely Kitchen said...

Assalamualaikum kak ummi...perfect belang kek marble akak tu, cun! nak tanya brand oven, hood n dapur yg akak guna/suggest mana yang elok...e-na dok survey2 ni...tq sis

Oh Oeya said...

Bila Puan Mak memarble walah! Cantekkk gilosss!

*pssttt! Ayat takleh blah "Hentakan sekali loyang.." hihi.. ingat wat ape tadi :D

Diana @ Melley Mey said...

Akak ummi cayaaang... cantik.. menarik... tertarik!!! sukanya diana tgk kek tu akak... belang nya mmg cantik sgt! sempura kejadiannya... suka 1000x :)

eina said...

salam kak ummi..mmg cantik belang tuu..blh ajar x camne cara nak memarble nih...eina x pandai ler

inahar ali said...

wowwwwwwww...ummi cayaang..mmg meletopsss kek marble ummi nih..cantik menawan kalbu rupanya..adoyaai nk minta dh abiss lak!! kempunan sehh...oops br baca entry psl jemput pisangmolat tuh..mmg hebatla ummi nih..kita stat rajin kedapur bila dh pas SPM..kahkahkah!!tp sampai la nih x pas lg siang ikan..selalu suh mamat jual ikan kt pasar/supermarket yg tolong siangkan..huhuu!!terukkan pn doc nih..hehe!

Kak Am said...

kita pun memabel gak hari tu, tapi tak cntik sngt belang dia sb ada trsilap sikit, belang ummi bukan main cun lagi, suka tengok, ummi nape ek kalau buat kek mesti tengah dia merekah ek..? memula bukan main licin bila makin nak masak atasnya pecah itu yg frust jer.., ummi ada petua tak..?

aDisH.sHidA said...

salam kak ummi...waaaaaaaaaah cantik nya marble akak...tergoda shida tengok nya

Liza @ Adzriel AB said...

nak buat kek lahh..

Alinka said...

I would like to make this cake but I dont have pastes:( I can't buy in Poland:(