Wednesday, February 22, 2012

Nasi Bukhari - Enak Berperisa

ASSALAMUALAIKUM....

Salam sejahtera buat semua akak2 dan adik2 yang sering berkunjung, terima kasih masih sudi menjengah walaupun tuan dapur agak slow jer menghapdet.... Mohon maaaf berbanyak2 jua kerana ada komen-komen yang tidak langsung sempat dibalas...kesuntukan waktu lah jawapannya kaan..harap-harap kalian faham akan situasi akak yea..

InsyaAllah akak cuba respon dengan menyusul dan bertegur ke dapur kalian semua....rasanya itu lebih baik dan tips yang baik dr seorang blogger terkenal untuk mengeratkan silaturrahim....agak sukar seseorang yg sudah meninggalkan komen akan datang kembali untuk melihat respon dari tuan blog, so lebih baik buat kunjung balas dan komen di blog kalian pula kan.... harap-harap faham akan situasi akak yea...

Ni pun tengah bertatih nak slow2 sebelum berehat sementara untuk waktu yang agak lama atas sebab-sebab yang lebih menuntut keutamaan dan keperluan akak....insyaAllah dalam waktu terdekat jua la. Harap kalian x lupakan akak la bila sampai waktu itu kan...xleh bayangkan tanpa kalian yang disayangi dan blog ini...huhuuu...

Okay laaa...xnak berceloteh panjang...jom berbalik kepada menu Nasi Bukhari ni.. Dah lama akak beli rempah bukhari Faiza ni, baru sekarang akak sempat buat. Banyak sangat waiting list...ntah bila nak habis dan ditunaikan kan...tengok sana sini, semua rasa nak buat. Okeh jom layan resepi yang akak buat untuk santapan seisi family yang agak ramai jugak la sekarang ni sebab anak2 dara masih ada bercuti semester...insyaAllah akhir bulan ni diaorg balik lah ke U masing-masing...

Nasi Bukhari ni sedap pada tekak kami, cukup rasa lemak dan berperisa nasi ni....akak makan tenghari sampai ke malam dengan sukatan di bawah....Cara masak lebih kurang jer la dengan nasi beriyani ke, nasi mandhi ke, nasi arab ke....bezanya rempah2 tu jer laa...Layaaann... ^____^

NASI BUKHARI
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan (untuk 8 - 10 orang)
  • 3 1/2 cawan beras basmathi (akak guna basmathi Moghul Faiza)
  • rempah 4 sekawan (2 in. kayu manis, 2 kuntum lawang, 3 kuntum cengkih, 3 biji pelaga)
  • 4 cawan air
  • 3/4 cawan susu sejat
  • 1 paket rempah bukhari Faiza (atau jenama lain)
  • 3 biji cili hijau - dibelah
  • 1 pokok daun ketumbar
  • 2 biji buah tomato - dibelah 4 setiap biji
  • sedikit gula (optional)
  • garam secukup rasa
  • 2 sudu besar minyak sapi
  • 4 sudu besar minyak jagung/minyak sayur
  • bawang goreng untuk tabur - akak x buat pun
  • hirisan daun bawang - tabur (akak x letak)
Bahan Kisar:-
  • 5 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
Enak dimakan bersama ayam panggang halia resepi Chef Hanieliza
(nnt akak masukkan resepi dlm entry selepas ni ya...xdan laa ni.. )

Cara Memasak:-
  1. Basuh bersih beras dan rendamkan 10 - 15 minit. Kemudian toskan.
  2. Dalam periuk panaskan minyak sapi dan minyak sayur dan tumis bahan rempah 4 sekawan dan bahan kisar hingga naik bau.
  3. Kemudian masukkan rempah bukhari dan kacau dengan api perlahan, hingga rempah masak dan naik minyak.
  4. Masukkan air dan biarkan nampak mendidih dan masukkan susu sejat, garam dan gula secukup rasa.
  5. Bila mendidih sikit, terus masukkan beras basmathi dan kacau rata sebentar. Alihkan periuk ke dalam rice cooker dan masak nasi seperti biasa.
  6. Bila nasi hampir kering, masukkan cili hijau, daun ketumbar dan buah tomato. Bila nasi masak, balikkan nasi naik ke bahagian atas sekali dan tutup kembali. Biarkan nasi masak elok.
  7. Hidangkan dengan taburan bawang goreng dan daun bawang. (*akak makan dengan kari ala dalca daging dan ayam panggang halia) - SELAMAT MENCUBA...

Akak buat kari ala dalca daging....sebab xda kacang dhal pun, penuh sayuran jer...hehe

Enak lemak berperisa dengan bau rempah bukhari yg enak...ala2 nasi arab pun ada..

28 comments:

ijayuji said...

Salam kak ummi! dah sampai dah niiii :D dtg bwk mata jerr mulut tinggal kat umah hihihi... kita suke betullah nasi2 mcm niii, sbb tu masa puasa2 bdn kita naik, sbb keja buat nasi macam ni lerrr huhu..

Ummi said...

Wkmsalam Ika cayang...amboiii naik roket ke dr Bangkok tu..haha. Tu la kan..sama la mcm akak, bukan gemuk masa pose la cik adik oiii...masa berbuka pose...wakakakkakaa...Adeehh bila la nk ikut jejak Ika, cuti 6 bln..hahahaa

ummiaisyah said...

sedapnya nampak nasi tu k ummi..rasanya mkn nasi bukhari ni ms kecik2 dulu..dh lupa dah camne rasanya...rasa cam nk mintak sepinggan la nk refresh balik rasa nasi tu!..Kak ummi nk g mana..jgn le tinggai kitaorg..huk..huk

ilahjy said...

salam ummi cyg
mmg sedap tengok tapi syg tak dpt rasa..huhu
kalau dekat nak g minta sikit..
tapi nasib baik ilah dah pernah cuba rempah faiza ni..

Chik Mimi said...

Assalam kak ummi ,bestttttnya sebab kita pun ada rempah ni tapi macam tak gheti nak masak camne hik hik hik boleh copy cat ye kak

kakna said...

salam..
pagi-pagi dah tengok nasi siap lengkap setnya.terasa laparnya..
belum sarapan lagi ni..

CitarasaKu said...

Salam Ummi,
Sedapnya lihat nasi pagi pagi hari nie.terbuka selera di tambah pulak dengan ayam panggang halia. Ada resepi nie tak.

rahel said...

Wallaaa...semuanya menyelerakan,tak tau nak makan yg mana dulu..tapi yang nasi ngan ayam panggang tu memang sangat mengancam..

Gee® said...

Mak aiii...menggoda betollah nasi bukhari k.ummi tu...macamana lah gee nak diet ni k.ummi... sume menu tgk terlior...

Chah said...

Ahkak!!!! Patutla Semalam laju aje saya topup stok beras basmathi, ari ni ada nasik sedapni....uuuuu ayam tu!! Melambai2 ai.... Jgn buat2 selo ngapdet resepi ayam tu yer...ngemas dapur baru tu xpela pelan2 hihi....

tun_telani said...

wallaaa.. mcm menu raya laa kak ummi.. hihi.. (nmpk sgt biasanyer masak gempak gini bila ada function je ;p ?. ayam tu menggoda jiwa dan raya tun la.
bz ye. semoga dipermudahkan semua urusan akak, insyaAllah.

Ayu said...

Assalam kak ummi,
nasi bukhari akak ni nampak sedap sangat lagi digandingkan dengan ayam panggang halia tu..memnag nampak menyelerakan..

mengenai comment2 tu kan kak..bagi kita kita faham akan situasi akak yang bekerja tu kak..janagn risau kalau akak tak menjawap..mana yang sempat lah kan kak..take care ya kak..

Ida,Japan said...

tting tong! assalamualaikum...dtg dr jauh nk pekena nasi bukhari akak ni...ada lg ke?..lama tak makan la, dh abiss rempahnya....sedapnyer....ayam pon menggoda ahhh

LinRosly said...

Assalamualaikum Kak Ummi, Apa Khabar?

Nampak begitu menyelerakan...Rajin betul Kak Ummi memasak...bila laa agaknya dapat merasa masakan Kak Ummi ni..huhuhuhu

izan said...

k ummi,

antarkan sepinggan buleh... nak buat rasa

Mas said...

wahhhh...cantikk la nasi akak tu..
buat mas lapar jerk tau....

Liza said...

salam kak ummi...mmg nmpk pun dah tau sedap nasi tu, nak2 mkn pulak ngn ayam tu...perggghhhh terangkat beb...hihihi

We Luv Thaqif said...

akk kejer ke? bila masa akk masak tiap2 ari update... walaupun resepi org lain tp nampak mcm akk punya... berselera tgk... pnh gak cuba resepi akk... sedap.... insyaALLAH kalau anak sy dah besar n ada byk ms sikit... blh ler saya masak n cuba mcm2 resepi... ni nak msk mcm2 tak sempat... setakat lauk simple blh ler... seronok tgk akk... :)

IeRA said...

Salam kak..

Sedapnya tengok.....mmg terliur dibuatnya.

JIka sudi singgah teratak baru iera ye kak...

lina_pg said...

assalam kak ummi..gandingan mantap nasi bukhari ni..sedap sangat tu..aish terliuq la pulak..

dZana said...

sedapnya kak.. ayam panggang halia tu.. pekene pulak dgn nasi bkhri ni.. perggg...

HomeKreation said...

Tadi kita cak2 jer kat FB, ni datang ke dapo nak ceduk periuk....hehehe. Nampak best ler Ummi. Dah lama Along carik rempah Faiza tu xjumpa2 pun.

Wattie said...

sedapnyaaaa

KakAsma said...

dah malam datang ada lagi lerr nasi tu..sesekali makan nasi gini pasti sedap..kena rajin kalau nak buat makan2 ginikan Ummi

CT Delima said...

A'salam Kak Ummi cayanggg

alah kak, maaflah lambat sikit datang bawak pinggan ni, semalam dok kemas luar dalam rumah tu yang tak sempat nak singgah. maklum lah lama sangat pokok2 bunga tu dibiar sendirian tu yang rumput2 semua naik sama macam pokok2 nya juga..hehehe

nak tanya nasi mestilah dah habis, jadi tanya khabar kak Ummi jerlah ya. janganlah lama2 sangat dok sepi kak. nanti rindu dan sunyi jer blog HSH ni. kak Ummi nak gi umrah ker..? nak ikutt..hihi


lauk ayam tu sedaplah, kena cuba ni, sebab hari2 anak ct tu nak ayam jer memanjang..pening nak cari resipi..hehe

Diana @ Melley Mey said...

Akak ummi cayaang... nasi tu diana x perna lg masak sndiri... makan jer perna selama nie.. mmg sedap nasi nie.. ari tu ada rempah bukhari faiza pemberian aunty diana dr johor... tp x reti nak masak camner.. sampai tamat tempoh... adeeh...

unclebear said...

Salam bukan ke nasi bukhari ni ada lauk dalam nasi seperti daging atau ayam..kita tk perlu lauk sampingan lgi..bukan ke ada banyak lagi bahan yg patut dibubuh seperti kismis buah keras safron bleh tambah gajus kurma buah tin. .saya dgr mcm2 ble bubuh betul ke

unclebear said...

Salam bukan ke nasi bukhari ni ada lauk dalam nasi seperti daging atau ayam..kita tk perlu lauk sampingan lgi..bukan ke ada banyak lagi bahan yg patut dibubuh seperti kismis buah keras safron bleh tambah gajus kurma buah tin. .saya dgr mcm2 ble bubuh betul ke