Friday, February 3, 2012

Macarons - She Did It..!!!

ASSALAMUALAIKUM....

Malam ni just nak share satu lagi kejadian baking-baking oleh anak dara akak malam kelmarin.. Akak pun dah link kat wall FB malam kelmarin....hehehe....So akak beri laluan kejap pada entry Najwa kerana berkat keberanian dan rasa tercabar nak makan sangat macarons, dia berjaya jugak membuatnya walaupun terdapat sedikit rasa tidak puashati sebab kurang cun kerana tuannya tu tengah naik jerawatzzzz sikit, so naiknya macs ni pun ala2 pipi tuannya...sizenya pun bukanlah dia ikut sgt bulatan yg akak lukis tuh...terapat sikit, so dia jauh2kan...hehe. However, I was so impressed to see the result....she did it!! She put so much effort to bake this by learning through Youtube several times.. Well done for the first timer, right?? Dapatlah merasa makan macs....kalau beli 30 biji kecik2 tu sampai RM16.oo gitu...adeeeeii

Nampaknya, boleh lah emaknya rehat kejap sementelah anak dara dah teringin nak belajar tu kan....tp lauk pauk ni dia x minat sangat, rasanya she's into baking now.... Cuti semester ni dia kata xnak lah kerja apa2 kat luar sana, cuti pun sekejap jer, dia nak buat apa yang dia nak buat saja....adeeei... Sambil tu, dia tengah menyiapkan jahitan manik /swarosvki lak kat bajunya tuh...tu menurun minat dari mak andaknya yg kat Gombak tu laahh... Tapi dia memang pernah tolong mak andaknya tu menyiapkan jahitan batu2 swarosvki kat baju pengantin adik akak beberapa tahun dulu, sebelum masuk U. Memang jahitan dia sangat cermat., mak anda diapun puashati, katanya boleh diharap. Ada masa nnt akak tunjukkan hasil baju tu eh...

Jadi entry ni akak masuk sebagai tanda terima kasih akak untuk Najwa sebab tolong layan tekak abang dan adik-adiknya iteewww... Kalau nak tunggu akak membuatnya, alamat lah sampai rebit bertanduk laaa...hahahaa...Walaupun rupanya tidak secantik mana, tp pada akak asal boleh makan dan rasanya adalah rasa macarons sudah la kaaann.... Katanya dia akan buat lagi sampai jadi cantik...ha, gassaaakk. Abanglong kata, buat jgn x buat, sebab dia dgn Aiman memang nak tibai puas-puas...hahahaa.. Ini buat maknya malu niiiii...hahaha, kan Sis Lin...kan..Jom kita sembunyi bawah meja...hehe

Macarons ni disapu dengan Nutella jer, sememeh sekali nak cepat2 semalam sebab nak amik gambar tengahari semalam masa akak balik dr ofis.. Malam tu dah kul 1.30 pagi dia tdo, terus dia masuk dlm bekas simpan dlm esbok jek dulu... Tengahari semalam baru akak snap gambar...hehee..
Agaknya you all rasa, akak akan buat ke x macarons nih....cer teka, cer tekaaa...hehehee. Tengok macam senang jerk...cuma leceh nak tunggu macs tu betul2 form betul (*x lekat di jari) baru leh bakar....lambat tuh...silap2 sejam baru boleh bakar lepas picit tuh...paling2 cepat setengah jam...hehehe

Till then.....wait for my version....when??? One fine daaaayyyyy.....hahahhaa..Sesiapa nak resepi sila click kat Sini yea... malas nak copypaste...
Btw, thanks again Najwatul Huda (*Bisikan Petunjuk).... ^___^


35 comments:

Citarasa Rinduan said...

bertuahnya kak ummi dapat anak dara mcm najwa...

sure abang dan aiman dok senyum meleret layan macarons yang gebu2 rupanya itu

oh.. boh nutella jer aik

ayu teka, kak pasti buat bila ayu kesana kan>?
hahaha


PS: kak, nanti masukkan pic jahitan najwa ya..

Ummiakid @ lily said...

waaa...bertuah akak dpt anak yang rajin mencuba. macarons ni le buat seram sejuk nak cuba sebab ramai kwn buat x menjadi....kena nuntut ilmu dgn anak dara akak lah....pengeras mesti tinggi ni...

apapun tahniah buat si dara...kira dh cantek tu...

NaEl said...

buat lagi kak ngah, buat banyak2 tau, orang nak makan. Nak warna warni pulak! hahahah :D

misshannajr said...

wowW! sya teringin nak buat tp bila tgk method yg agak leceh tu mls la pulak hehe..kalo sya jd anak kak umi tiap2 hari kot sya baking..sifu dpn mata..bahan sentiasa ada..alat2 pun jgn ckp la hahaha..nak jd anak angkt blh? haha :P

mokwo® said...

tepuk bahu najwa skit...you go girl!!..nanti tunggu ummi nya pulak buat! ariu mokwo tengok sebijik mac di jual dgn rege rm3.60 dekat mid valley..mahal ekk! walau apa pun tukang makan paling untung!!hihi

ummiaisyah said...

very nice najwa...sy buat pon camni juga jdnya...tu pon dh kembang...hahaha

Cekgu Maz said...

salam...wah rajinnye anak dara tu..,bertuah dapat anak yg suka ke dapor nie...

Miss Vamp said...

mak, nnt kite buat sme2 ye..nk try resepi lain plak..

Ida,Japan said...

alahai najwa pun dh pandai main macaroon..malu acik ida kt najwa, lum berani nk membuatnya lagi..'M' pun yer gakkk..comei dh tu kak ummi, alahai bertuah la ibu dia

Jayasri Ravi said...

Wow , they have turned out so well.., i still am trying to master it, beautiful clicks too..., you have a very beautiful blog

Mas said...

wahhhh....mana tumpahnya kuah klu tak ke nasi...
cantikkk maracon air tangan najwa tu...
mas gak tak buat2 lagi maracon..he3

Asmara said...

Tahniah! Wah dah cukup pakej tu pandai menjahit, baking, masak.. Cerdik pulak tu. Hehe.. Cantik macarons nya, agaknya mak dia boleh challange x? Hehe.. Cuba kak ummi jgn x cuba. :D

Oh Oeya said...

Haaa kannn.. Doa Puan Mak dah makbul.. Anak mengikut jejak, alhamdulillah.. Ok tu hasilnya utk 1st time Kak Ummi.. Tahniah Najwa :-)

Cheq Sue said...

adehhhh... malu pulak kat najwa... kite 2 3 kali buat asyik nak nanges aje... tapi tak putus asa lagi bab macs nih... :)

anymz said...

untunglah ummi,anak dara minat baking.kita ni si ainul je yg minat.kakaknya yang umur 21 tu tak berapa nak minat sgt..belum nampak lagi keminatannya itu arah kemana..ala mcm kita gak dulu..bukan tak minat tapi malas..hehe

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam k.ummi..
waahhh.. najwa.... tahniah..!! memang salute ngan najwa berani mencabar diri sendiri.. & akhirnya berhasil.. cantik pulak tu.. sy belum berani lagi nak mencuba kak.. harap2 mcm akak katala.. one fine day.. akan mencuba juga walau sekali dlm hidup.. kekeke..

Gee® said...

alahai k.ummi, swit sangat macs tu... gee nk tumpang belajar boleh... heee belajar ngan Najwa pon takpe... nti untie belanja ekk..

..::Zue::.. said...

slm kak ummi...
kali ni tak tersilap taip nama.. hehehee...

cantek..macaron..
zue pernah buat sekali tapi dia tak nak keluar kaki..frust betol..skarang dah merajuk tak nak buat!!

hazila said...

Amboiii... kak ummi pun dah bermacaron. First time buat dah cantik tu..

mimie@Sugar 'n' Spice said...

wahhh...bak kata pepatah melayu.... kat mn jika kuah tak tumpah ke nasik ye tak..??? mmg btul2 menurun nehh...bile ler akk nk menurunkn ilmu masak2 tu kat sy....

congrats too ank daree akk....

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Assalamualaykumwbh.......

Kak Ummi......kaaaaaaaaaaaaaaaaaaaak.....malu nye.......ayu pun blom try lagi...hik3.......nak nunggu version akak la pulak.......

Kak Am said...

kira oklah tu ummi terror gak anak dara ummi tu, bolat2 dan gebu2 lagi macaron tu, kita pun x pernah mencuba lagi takut jer x menjadi yg benarnya malasnya jer yg lebih..! hee..
apa pun thaniah buat najwa menjahit boleh membaking boleh kira oklah.. x lama lagi ummi blh bermenantulah kot? ha..ha..

Shiela said...

chomeyy jer macaroon tu.. mesti org yg buat tu pon chomey kann.. untung Kak Ummi ada anak dara yg rajin.. :)

AZLITA AZIZ said...

waaa... kak rajinnya anak dara akak tu... dah ada orang booking belum??? hihi
utg sapa yg dapat nanti.. rajin macam mama dia..

kak gambar kali ni mmg metupsss dari hari tu ita dah tgk kat blog anak akak.. suami ita pon kata gambar akak kali ni tip top!
nampak lembut tapi ceria.. bersesuaian dgn macarons tu.. yg bulat-bulat dan comel.. dgn warna yg lembut props setting yg simple tapi nampak class..
cahaya dan shadow semua cukup..
suka lah kak.. suka suka suka..
nak macaroon seketul boleh?? >^<

Chah said...

clap! clap! clap! first time tuhhhh...bagakkk ebat! sejuk perut ibu...:)

warna macs tu yg buat ai leleh tu....suker!!

Yat Maria said...

Woot woot! pandai la anak dara akak! sekarang mak dia plak harus try kan kak! :)

Huda said...

untungnya badan, nampak sedap lagi2 kata sapu dengan nutella..yummy..

Wanieyra said...

Sapai loni ira masih belum merasa mac ni...mcm manalah rasanya. tak yakin nak mencubanya...

KakAsma said...

biler biler akak balik pahang nanti,suh anak ummi ni buat lagi yer..leh serbu ngan hana n Aishah...mesti best nanti..makan macarons tu..suka biru nie

Puspha said...

Beautiful!!!

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

bravoooo pandainya anak dara anak buat macs ni...ayu buat dulu jadi 6 ketul jer...then terlalu sweet la nangessss

Nur-nba said...

Kak Ummi memang sungguh bertuah dapat anak seperti Najwa.. Sedap sangat macaron tu.. walaupun cuma dapat tengok gambar je.

Jay said...

well prepared & mouthwatering..;)
Tasty Appetite

Diana @ Melley Mey said...

Seronok tgk anak dara sorg nie suka masuk dapur.... Bertuah akak tau... Ermm... Diana sndri x berani lg buat macarons... Tahniah buat najwa... Nnt buat bebanyak tau najwa.. Aunty pun nak ckit... Hehehhee

Azie said...

Sweet blue. Like like like