Thursday, February 23, 2012

Ayam Panggang Halia

ASSALAMUALAIKUM....

Mohon maaf ya akak terlewat nak masukkan lauk yang digandingkan bersama Nasi Bukhari akak kelmarin....ingat nak entry malam tadi, tp syioookk pulak layan drama Amarah Hawa kat TV9, pastu sambung pulak 30 Minit Ustaz Don tu ha, ralit betuii....adeeeii... santai sungguh... Ni la antara tanda2 blog dah slow tp steady...wakakkakaa, perasan! K xyah bebel panjang, org mesti penat mata nak baca tengahari ke petang dah ni....tambah2 kalau baru pas makan nasi kan....layuuuu jer..hehe

Terima kasih banyak kepada Chef Hanieliza cayanggggg (*yang kehangusan periuk gara2 ralit mengedit kerja2 pembikinan buku beliau baru-baru ni...hehe, xyah cari Bibik tolong sental la kak Liza, cari baru ajer...hehe) Kak Liza telah memperkenalkan resepi berasaskan halia di dalam Majalah Saji keluaran Februari 2012 baru-baru ni.. Memandangkan masa borak panjang dgn Kak Liza sebelum tu, dia dah hint resepinya akan keluar, so akak grab je la bila jumpa....banyak lauk pauk baru jugak yg Kak Liza sharekan....

Ayam ni mmg sedap sesedap rasa taaauuu...mmg berbaloi,..bahan senang, cara nak buat pun senang...lalu ke tekak tip top!!! Tapi nak mintak maaf kat Kak Liza sebab cara masak tu Ummi buat cara nak cepat, Express Rakyat gitu....tp bahan tetap menten.... Terima kasih sekali lg Kak Liza cayanggg... Tumpang bangga dengan jualan buku 1 Hari 1 Resepi yang meletup2 di Indonesia....LAKU KERAS gitu...hehehe

K, jom layan Ayam Bakar/Panggang Halia ni...sori tertulis "panggang" la kat gambar tu Kak Liza...no harm kan.. ^__^

AYAM BAKAR / PANGGANG HALIA
Resepi: Chef Hanieliza @ Majalah SAJI (Feb. 2012)
Dirujuk dan Olahan Cara : Ummi @ Home Sweet Home

Bahan Utama:-
  • 1 ekor ayam (saiz sederhana)
  • 1 sudu besar kicap cair
  • 1 sudu kecil gula
  • 1 sudu besar minyak masak
  • garam secukup rasa
Bahan Kisar:-
  • 4 inci halia
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 ulas bawang merah (*akak letak 5 ulas)
  • 1 sudu besar lada hitam (*akak letak 2 sudu kecil yg dikisar)
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit (*akak guna 2 cm kunyit hidup)
  • 3 tangkai cili merah


Cara Memasak:-
  1. Ayam dipotong 4 dan dibersihkan. Toskan. (*akak guna 4 ketul peha ayam saiz besar).
  2. Gaulkan kesemua bahan kisar dan bahan utama, perapkan ayam selama beberapa jam (*akak perap 2 jam).
  3. Kemudian susun ayam dalam loyang pembakar yang telah disapu minyak masak. (*akak tumis sekejap lebihan bahan perap dan masukkan ayam, masak hingga kuah agak pekat, ni kes nak cepat eh...)
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200 C selama 30 minit atau sehingga kelihatan garing. (*Akak guna api atas bawah selepas 15 minit pertama dan sambung bakar).
  5. Hidangkan bersama salad dan timun. (Akak makan dengan Nasi Bukhari dan kari daging.) - Memang sedaaappp ayam ni...selamat mencuba!!
Ratah aje pun sedaaappp...!

25 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

terlioq nyer k.umie
ayu suka bab2 ayam bakar gini
copy recipe ekkk

Mas said...

kak ummi..
sedapnya tengok ayam tu..
cantikk jerk garing terbako..he3
bahan2 pun simple jerk..
boleh try nanti..

Qasey Honey said...

Asslm Kak Ummi...
nmpk sedap sgt la ayam halia....
sya nk cuba la nti...tq resepi...

tun_telani said...

resepi yg dinanti2 sejak awal pagii.. hahaha.. walaupun dh terpanggang ayam lain, tp esok pasti akan tun rasa jugak ayam niii... ^^

Tina Othman said...

harus carik ayam balik kerja ni, perap semalaman lg sedap kan kak ummi

tina copy resepi ye, tima kasih, nak mintak pun dah abis kan

F.A.R.A.H. deeb said...

Adehhhhh... fengsan! :P
Meh Jemput Singgah Ye :)
Resepi Kek Ceklat Deeb punye style!

Rima said...

Salam KUmmi
Tak per.. Janji steadyyy haha.. Look sooo sedap ayam bakar.. My hubs sure suka .. Will bake it bila dia balik out station ahh

ijayuji said...

Salam kak ummi! aaarghhhhh menyeksa mata dan tekak!!! streesssss betul masuk umah kak ummi niii huh!

Ummi said...

Lady Ayu -
Haa, dah terliur mmg kena bakor ayam cepat la, mlm ni perap, esok bakar eh..hehe

Mas -
Aah simple tp marbeless x kalah taauu..tu akak suka.. ^_^

Qaseh Honey -
Wkmsalam..mmg sedap puun...sila2 amik resepi..buat eh!

Tun Telani -
Sori byk2 la Tun cayang yeaa...smlm akak mmg kepenatan, maleh dah nak update, pastu santai dpn tv jek...hehe. Xpa esok panggang, ratah jek k, hahaha...muaahh!

Tina -
Hahaha, tindakan bijak..bijaakk..selamat memanggang yeaa..baik2 jgn hangus..haha

Ummi said...

Farah -
Jangan pengsan dulu sebelum merasa...thanks ya sudi singgah dapur akak ni :) nnt akak kjg bls insyaAllah..

Rima -
Hehe, ni nak try steady2 jgk la..tp x tau lama mana...slow2 dah kot... Waaah King balik kang tgk ayam tergolek, mesti dia terus ke meja makan terus Rima...xdan mandi..hehe

Ijayuji -
Wkmsalam Ika cayang...haha..ampuun la yeaaa...lenkali tutup dgn kain itam or pakai sunglass msuk sini yaa, biar ayam nampak rentung...so x laa terliur..hahaa

Oh Oeya said...

As salam Kak Ummi.. Selamat petang..
Aduhhh menggoda sungguh aksi ayam nyerrr.. Siap tulis ratah aje pun sedap.. lagilah kecur ai taw ;)

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum Kak Ummi..

Akak ni kan mmg rajin dgn lauk2 ayam kan. Bnyk betul resepi lauk ayam kat dapur cyber akak ni. Tak terkejar Naz... Yg ni satu lagi.. Dr kak Liza yer.. Pasti sedap kan.

IZA AKMA said...

Assalam kak Ummi,
cantik kaler ayam ni pas dibakar..berkilat2 nampak..
kak Ummi tak sebut sedap pun dah tahu ayam ni confirm sedapp

tonsulaiman said...

sedapnya..kalu gandingkan ngan nasi ayam ok tak??

Yat Maria said...

Salam K Ummi

Akak just superbly fantastic tu ayam! Well done!ratah nyer pun bule habis 3 ketul!

Gee® said...

eiiii...geramnyaaaa tgk ayam tu.... rasa nk cubit2 jer peha dia.... terlior sudah....

maz said...

Kakkkkkkkk....kita dh idup blik ni..tpi xthu la brapa lama leh tahan ni..hahaaa...nti kita nk sruh kak liza msk ayam ni jgk la bwa hri ahad ni..hahaaa...npak sdppp sngat ayam halia kak tu...

hanieliza said...

Salam..
terimakasih bebanyak ler kerna sudi mencemar duli mencuba resepi sempoi tu..
masa kakliza masak airtu pun crew tu habis jer ambil gambo terus mengetes..licin...
Alhamdulillah...

Yatie said...

Assalamualaikum Kak Ummi,
adoyaiiiii betul2 mengodalah ayam panggang halia akak ni..mcm skrng je nak buat tapi ayam kat esbok tu keras mcm batu....nampaknya kena buat mcm akaklah..masak nasi special pastu panggang ayam sekali...fuhhhhh maunya makan tak hengattttt...

kak ina kl said...

wah sedapnya..bolehlah cuba nanti..

Jay said...

wow..super delicious...looks inviting..;)
Tasty Appetite

Rohah said...

Canteekk je rupa ayam2 panggang kak Ummie ni..apa rahsianya?

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayaang... aduh.. mmg betul ler kan akak.. nie kalau ratah pun sedaaap nie... ish ish issh.... lapar ler tgk ayam n nasi tu akak...

~~zAnAfAhMi~~ said...

kak ummi, ratah sedap ni...simple je bahan2 tu.

Lin said...

Salam sis guna kicap cair brand apa yer?