Friday, February 10, 2012

Waffle Again n Again Upon Request

ASSALAMUALAIKUM....

Dah petang baru sempat nak letak entry.....adeeeii punya lah bz yang x tau dari mana asal usulnya...tiba2 buat akak jadi sibuk semacam jer.....melayan anak ke hulu ke hilir gak rasanya ni...pastu sonok2 lepak jer dgn diaorg... sembang2, borak2......tengok movie sama2....layan mcm2 citer diaorg....sambil terlentang tergolek akak....hehehhehe

Ingat nak entry malam tadi, pastu teralit pulak tengok siaran Al Hijrah, Ustaz Don duk bercerita pasal Cinta Rasul....gugur juga air mata ku...siaran sampai jam 10 mlm, ....maleh dah update...sambil ke hulu ke hilir kat dapur tu mengemas sikit2 dah jam 11 lebih...tituuunn je laaa...

Okay laaa....jom layan waffle yang jadi kesukaan anak2 akak kalau diaorg balik belaka....satu adunan xkan cukupnya....makan ni dr pagi sampai petang pun xpaa....dasssaaat tak? hehehe.. Dah beberapa kali buat...akak suka keduanya.... Tapi resepi Hajar tu boleh dibuat pancake jugak dari adunan yang sama....boleh dipelbagaikan....beberapa pancake yg akak buat pun menggunakan resepi Hajar ni... Tp resepi Southernfood ni akak x penah la buat pancake lgk.. sapa nak try silakan la yea....


WAFFLE (RESEPI 1)
Sumber: Southernfood.com
Tested by Home Sweet Home : Here

Bahan:-
  • 2 cawan tepung *
  • 3 sdt. baking powder *
  • 1/8 sdt. serbuk kayu manis * (bahan * diayak bersama)
  • 1 sb. gula
  • 1/2 sdt. garam
  • 3 biji telor - asingkan putih n kuning
  • 1 1/2 cawan susu segar
  • 5 sb. shortening (lemak sayuran) - dicairkan.
  • 1 1/2 cawan epal yang dicincang dadu
Cara-Cara:-
  1. Dalam mangkuk, campurkan bahan yang diayak dengan bahan kering lain.
  2. Pukul putih telor hingga kental (soft peak).
  3. Dalam mangkuk lain, pukul sedikit kuning telor dan campurkan susu, shortening dan kacau rata.
  4. Tuangkan ke dalam adunan kering tadi dan pukul hingga bahan sebati.
  5. Masukkan epal cincang dan gaul.
  6. Perlahan-lahan masukkan putih telor dan kaup balik hingga rata.
  7. Panaskan waffle iron dan sudukan adunan, ratakan. Tutup acuan waffle dan tunggu hingga masak dan garing (kecoklatan).
  8. Hidangkan dengan syrup or filling kegemaran dan makan ketika masih panas n rangup.
BUTTER PANCAKE & WAFFLE (RESEPI 2)
Resepi : Hajar Fotopages
Tested by Home Sweet Home : Here & Here

Bahan:-
  • 3 sudu besar butter-dicairkan
  • 1 biji telur
  • 1 cawan tepung naik sendiri
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu besar gula
  • 1 cawan susu segar
  • 1 sudu besar jus lemon - kalau tak letak pun takpe
  • secubit garam
Cara Membuat:-

1. Campurkan semua bahan, guna blender...blend sebati
2. Biarkan adunan selama 10 minit**
3. Tuangkan sesudu adunan dlm kuali non stick yg tlh panas
4. Balikkan adunan bila nampak permukaannya berbuih
5. Biarkan seketika, bolehlah diangkat


Kat rumah ni kalau semua anak2 ada, akak kena buat 3 adunan sekali round tauuu....mmg x pernah cukup....nak2 makan dgn Nutella tu haaa... Akak suka sapu peanut butter + jem bluberi....besssttt sesangat rasa...

22 comments:

Tina Othman said...

adeh sedapnya kak ummi, petang2 ni dapat makan waffle, nyaman je

kak ummi, waffle maker tu beli kat mana

Lydiamiza said...

Kak ummi, sdpnyer

Sari Yusa Ibrahim said...

Assalamualaikum... tuan umah, kita nak pinjam waffle maker tu... hik hik.

Sheila Shafeareen said...

hai kak ummi wahhh ada waffle le di sini...dah habis ke....biasa beli aje x pernah buat lg...acuan npknya ke le beli ni....nak tanye abe dulu hehehh sure le bg kan hahahah

tq kak ummi share resepi

Gee® said...

Layan Ust Don yer...samalah kita gee pon suka layan TV al-hijrah skrg nih... nak waffer ckit...

CT Delima said...

As'salam Kak Ummi cayanggg

kalau dekat rumah ada acuan waffer ni mahu hari2 kot makan waffer jer memanjang. beli jem, kaya dan butter seminggu dah habis..hahaha. memang seuanya menjadi kegemaran anak2 ni kak..nasib baik tak jadi nak beli..hehehe

Kak..dah boleh bayangkan akak terlentang tergolek2 depan tv tu...hahaha

selamat bercuti2lah kak, rehat2 jer cuti2 ni tak yah update blog..hehehe

ummiaisyah said...

bsetnya wapel tu...sy ni ikut musim..kalo rajin.. ari2 buat wapel utk budak2 ni..bila dh simpan acuan nya tu..berbulan plak x buat..

AZLITA AZIZ said...

salam kak Ummi cayanggg...

hehe... ita tengah bayangkan macam mana lah kak Ummi telentang tergolek tu.. :-)

alahaiii .. kak sedapnya waffle tu.. ni suami ita suka ni.. Dia suka makan dgn ais cream yummy!..

cantiklah kak acuan waffle tu.. hihi kena cari jugak satu ni..

Anna said...

Cantiknya waffle tu kak Ummie, makan dengan nutella yumss...cuma kat UK ni tak dapat ler nak makan sebab nutella kat sini tak halal :(

Gallery Mamamimi said...

Salam kak ummi....nak buat gak..mane nak dpt acuan tu,penah cuba carik tapi besar n mahal sgt mcm nak wat bisnes je, anak suka sgt mkn waffle tu...klu dpt buat tu sure dpt pujian heeee.....

Yatie said...

macamana nak wat waffle sendiri ni coz acuannya takde...he3...leh pinjam tak?????...apaaaa akak nak bagi pree je....ok2 Yatie terima sangat2...he3 saje je merapu ni coz dah mengantukssss sngt...adoyaiiii...

Melly Octaviana said...

Malam Kak Ummi.. cantik nya wafel nya, kalo dekat melly mau rasa wafel buatan nya akak.. hehe

faa.rosli said...

akak nak beli sekeping..hehe

faa.rosli said...

akak nak beli sekeping..hehe

faa.rosli said...

akak nak beli sekeping..hehe

minsal said...

Assalamualaikum.

Mohon copy resepi.Suka dgn.resepi ni.Jazakallah.

Rima said...

Salam KUmmi
Memang gitu lah kan.. nowadays Rima if letak ajer kepala macam dah nak belayar.. kadang tu lepas load photos niat nak update tak kesampaian cos terlelap.. jaga jaga lappy dah kat sebelah Rima.. penat lah tuu

Waffles tu sure dah hilang kan?? hehe

Rohah said...

Emak pun suka, anak2 laaaagi suka...sedapnyee mmg bukan kepalang..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

mula2 kena beli tempat buat waffel tue

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayaang...
cantiknya waffle yg akak buat tu... comel sgt... nanti buatkan tuk diana yer akak.. nak rasa juga.. hehehee

Oh Oeya said...

Adeiii dap nyerrr ;-)

m&m said...

cuba tgk waffle maker dekat link nih

http://kedaifreepos.blogspot.com/