Monday, February 7, 2011

Nutella Waffle

Salam...Ni nak masukkan entry tertunda, bz sangat la haaiii....breakfast pagi semalam....untuk anak2 tersayang 4 orang ni laaah....akak goreng jemput ubikayu sebenarnya tuk akak n hb...budak2 ni mana la nak makan sangat kan...so pikir punya pikir, tengok sebotol Nutella ada lg x berusik baru beli kot, ntaah lupa...hehee...lalu akak bancuh laa adunan waffle tuk diaorg...pastu wat kek batik sebelum akak pi makan kenduri...hehee...Dah pernah buat dulu, resepi asal dari FP Hajar (tengok link dia kat entry akak sebelum tu eh), mmg best, rangup, boleh jugak dijadikan pancake.... Ok la akak C n P sekali lg kat sini...

NUTELLA WAFFLE
Resepi Asal: FP Hajar (Butter Pancake)
Diubahsuai : Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 3 sudu besar butter-dicairkan
  • 1 biji telur
  • 1 cawan tepung naik sendiri
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu besar gula
  • 1 cawan susu segar
  • 1 sudu besar jus lemon - kalau tak letak pun takpe
  • secubit garam
Cara Membuat:-
  1. Campurkan semua bahan, guna blender...blend sebati
  2. Biarkan adunan selama 10 minit**
  3. Tuangkan sesudu adunan dlm kuali non stick yg tlh panas. (kalau nak wat waffle, just tuang dlm waffle maker je la eh, tunggu hingga lampu hijau turn off, angkat laa....sapu apa2 filling disukai)
  4. Balikkan adunan bila nampak permukaannya berbuih
  5. Biarkan seketika, bolehlah diangkat.

21 comments:

Nieza said...

assalam kak, wah tgk waffle akak ni teringat pulak kat mana saya simpan waffle maker saya tu lama dh tak guna...nanti nk try resepi akak ni pula lah...tq sharing yer:)

K.Nor said...

nor pun selalu guna resipi pancake hajar ni gak kalau nak buat waffle :)

Mat Gebu said...

Waaa..tak kira nak beli jugaa tu menatang buat waffle tuu, kak yg tu jenama "takada" kan, ke "teradak"...hahahaha....

Mas said...

sedappnya wafer..
nak 2 keping kak..wat sarapan..

Kak Sam said...

Assalamualaikum...
Saya suka yang ni. Cantik le waffle kak ummi ni. Teringin nak try tapi yang pastinya kuih cam gini sendiri buat sendiri makan. Huahhh..

♥LOVE2COOK♥ said...

WOW...Nutella Waffles! My son should not see this...hehehe ;)

Syieda said...

ermm..nampak mcm cdap je..nak cuba buatla

izahdaut said...

kak ummi..im cominggg...hehehe..miss u kak! saya kan.dah lama tul admire akak nyer acuan ni wafer ni..kalau tengok wafer terus teringat acuan akak..haha..cantik..perrhh makan ngan nutella lak tu..best!!

leen hussain said...

kaaakkk...nak sekeping!..heee

Ida Ddapur said...

cedapnyer kak ummi....tingin nak buat tapi lum ada acuannyer..mintak tapau ler

Mr. Mama said...

sedap dh tau dah, cantik pulak bentuk dia tu...
masuk list jugak...
mahal tak menatang tu kak ummi..

Ummi said...

Nieza -
Wkmsalam...hehe, pi cari dlm gobok cepat...ntah2 wayar kena gerik dgn tikus kang..hehe

Nor -
Kita serupaaa...hehe

Mat Gebu -
Alaaah ko tu nak beli 10 pun boleh..tu cek Nuff bru smpai...sedang elok la...sekali mewaffle, leh bakar 10 sekali gus..hahaha...pgil org masjid sebelah jamu waffle lak..hehe

Mas -
Kalau Mas dtg, akak jamu ni je la eh...hehe

Kak Sam -
Uiikss sendiri buat sendiri makan..betul la tuh..anak2 x suka ke..hehe

Love -
Hi Love dearie! Hehe..if they ask for, just buy for them..jgn susah2 la..hehe

Syieda -
Bkn nmpak mcm sedap...mmg sedap la Syieda...mak bapak pun suka..hehe

Izah -
Wkmsalam Izah cayang..hehe, owwh nasib baik x kata muka akak mcm waffle maker..hahaa..pi cari kat Tesco ada rasanya Izah..x mahal pun..hehe

Leen -
Dah licin Leen...hehe, sori eks..jgn merajuk..

Ida DDapur -
Owh pi cari acuan cepat...ramai nak beli tu...sapa cepat dia dpt..hehe

Mr Mama -
Haha..masuk list jgn x masuk...itu menatang tak mahal pun...bawah RM80 jek...ntah2 bawah rm70...hehe..xyah tunggu gaji baru pun nak beli...boleh beli la la ni gak..

Adzriel AB said...

teringat buat waffle masa kerja di A&W dulu. guna tepung siap le.. kena try ni coz saya suka..

Ummi said...

Adzriel AB -
Owh ya ke...akak x tau lak ada tepung siap...nak kena cari gak la..kot2 lg sedap..hehe..thanks ya masuk dpur akak..

Nor Hanan Hassan said...

Puan, di mana Puan beli waffle maker tu ya? Berkenan dengan bentuknya, so sweet. Saya pun nak beli seperti yang Puan punya. Boleh berkongsi informasi tempatnya? Terima kasih.

azila said...

salam k.ummi..wah, bertambah2 senarai peralatan dapur zla nak beli, aritu tergoda ngan bread maker en mat, skang ngan k.ummi punya waffle maker plak...:)

Noor Rikha said...

Assalamualaikum kak Ummi, saya pun nak juga cari waffle maker ni. kat temerloh tak de.

Adzrien Shoppe said...

kawan mencari resepi waffle.. jumpa juga di blog kak ummie. menggoda perut ni.

mrs kayrul said...

kak ummi...selalu saya tengok org jer wat waffer, semalam terus gegas g mydin beli set tue...guna tpg waffer mix..kurang sedap la...nak try resepi nie plak

Anne Idris said...

Yummy sedap. www.mommyanneshop.com

Anne Idris said...

Yummy sedap. www.mommyanneshop.com