Monday, July 18, 2011

Rakaman Dengan Radio Pahang.fm - Adeeehh Seram Sejuk


Assalamualaikum, selamat petang (tak tidur lagi kan). Waaaaah, x reti nak mulakan story malam nih... Tapi seronok nak berkongsi rasa dengan kalian.. Camne eh nak cakap....Ni lambang hitam putih tau la kan...Negeri Pahang.... Tapi ada ayat "fm" kat belakang tu, alahaaaiiii.....x pernah terlintas nak bekerjasama atau dilamar mereka...hehe..

Okay lah, macam ni la cerita (selepas mendapat keizinan dari orang yang berkenaan dah ni), last week masa akak on9 kat FB, tiba-tiba akak disapa oleh salah seorang yang dah akak accepted as friend in my FB list ntah bila. Waaaaaaa, siap perkenal diri dia sebagai Fizza seorang DJ Radio Pahang.fm... kelakar bukan main, loyar buruk pun pandai...hahaa....Selama ni akak x tau pun dia ni sangat suka masuk blog akak nih...hari-hari....sampai geng ofis dia asyik duk menyakat jek, hari-hari nak tengok blog kak Ummi tu, x sah hidup kalau sehari x tengok...itu menurut cerita Fizza.

Dipendekkan cerita, masa dia perkenalkan diri, akak taklah terfikir apa-apa pun, ingat nak tanya masalah masak-masak ke, nak tau guna alat itu ini macam mana, nak cari barang baking or acuan kat mana...sebab soalan2 macam ni memang biasa akak terima dari sahabat FB mahupun followers blog akak tuh melalui email jgk... Kadang-kadang siap tanya, akak pakai oven apa, ada kipas ke x, macamana nak set suhu segala kat oven, macamana nak guna Pressure Cooker walhal, akak x guna pun PC, belum ada niat pun nak beli...xda keperluan sangat pada akak buat masa ni. Pernah akak dengan Mat bertukar-tukar soalan...Mat dapat soalan, suruh akak jawabkan....Akak dapat soalan suruh Mat tolong cari jawapan...wakakakaa... Pernah kami duk gelak-gelak dan bertanya sesama sendiri...kita ni duta oven ke, duta Kenwood ke, duta tepung ke, duta barangan elektrik ke, macamana kek dia mendap, kenapa kek bantat, adeeiii...

Yang nak gelak tu, resepi yang diaorang try tu resepi orang lain, pastu tanya kat kami yang belum pun try lagi, wakakaa...gelak terover lagik kadang2...sebab x sangka la pulak dapat soalan macam tuh bila jadi blogger masak2 ni, ingat nak share resepi jek.... Bukan lah kami ni ketawa merendah-rendahkan orang yang bertanya, tidak dan tak pernah terniat sama sekali...cuma kami gelak sebaaaaab...kadang-kadang kami pun tak tahu jugak...!! Tu la pasaiiii...kelakar kan..(okeh lah cerita ni xda kena mengena dengan tajuk di atas k...selingan jek, hehee)

Okay lah, dah jauh pulak tersasar, back on track...haha.. Fizza ni kata, dia sedang dalam program untuk Segmen Tajaan siaran Pahang.fm yang bakal disiarkan sebelah pagi sepanjang bulan Ramadhan nanti. Dia dikehendaki mencari tetamu yang boleh on air melalui perbualan telefon dan memberikan resepi untuk berbuka dan nanti untuk biskut raya jugak... Mulanya akak ingat gurau-gurau jek, rupanya tidak. Selepas dipujuk dan diberi penerangan, bahawa ini adalah rakaman sahaja, akan ada editing suara kot ada tersasul tu kan...barulah akak terima jugak.

Fizza ni kata, xda orang lain dah dia nampak...amboiiihh! Akak x pandai mana, just share pengetahuan cetek sahaja. Fizza memang bagitahu tiada bayaran akan dibuat. Akak x kesah pun, dengan rela hati sudi berkongsi ilmu yang cetek dengan pendengar. Aleh-aleh last minute, Fizza bgtau dia dah dptkan tajaan dari Nestle...huk alaahhh...Resepi hendaklah menggunakan sekurang-kurangya 1 produk Nestle. Menurut Fizza siaran akan keudara pada jam 8.50 pagi (lebihkurang 15 minit) dan program adalah santai sambil sembang sambil bacakan resepi....hehehe..bole la kot eh...Masa siaran, insyaAllah minggu pertama puasa la kot...bila dan kalau sudi nak pasang telinga, nnt akak update k...

So untuk itu, akak pun dah terbelek2 resepi untuk berbuka puasa yang menggunakan barangan Nestle....tercari-cari jugak laaa...nak kasi dessert ke, lauk pauk ke, mee ke...x kesah la resepi sapa, akak share je la nanti., kalau you all punya, halalkan eh...Kebanyakan dessert menggunakan susu segar dan susu sejat kan, xda pulak dari Nestle...adeehh....Tau kan, barangan utama Nestle kan...? Barangan jenama MAGGIE, MILO, NESCAFE, BLISS, YOGURT, BAR COKLAT KIT KAT, SUSU EVERDAY dan lain-lain.....hehehehe...Tengoklah esok... 1 resepi jek diminta share dulu ni...Di pertengahan Ramadhan nnt, 1 resepi untuk juadah hari raya pulak....kuiii, kuiii...

So rakaman akan on air sekitar jam 10.30 pagi esok, insyaAllah. Dengan itu, doakan akak eh, moga segalanya berjalan lancar....jangan nnt rakaman untuk 15 minit, akak kena buat 1 jam 15 minit pulak...adeeihhh, hahahhaa.. Akak ni pun jenis banyak gelak je bila cakap, takut esok terus x keluar suara...hahahahhaa (adeeeii jenuh nak mengarang entry nih...) ^____^ Salaammm...

49 comments:

MamaFari said...

haha..saya la yg tanya pasal PC tu..hihi...

nonierahman said...

kak ummi.gud luck nanti

Amie said...

Tahniah kak Ummi, bulan puasa bulan penuh barakah, buat amal jariah banyak2...melalui kongsi ilmu masak2 ni dapat pahala tau... he he good luck!

Kjee said...

salam Ummi. Ala kacang jer tu. Good Luck!

izahdaut said...

waahhh.. meletup akak ku sorang ni. taniah akak dan good luck semoga santai santai hendaknya

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

Salam Umi.Good luck.Lepas ni glemer habis la ya.

noorsafone said...

Ummi...tahniah kena "lamar" radio Pahang FM.Ummi...buatlah homework dari sekarang ok...Good luck.

Yatie said...

Tahniah Kak Ummi...seronok mendengarnya...tumpang gembira...good luck..

cikgu_math said...

tahniah... saya kat KB, tak dapat lah nak kongsi dengar suara ummi on air nanti!!

YANA SHAIFUL said...

salam K.Ummi..

Tahniah dpt on air..tp xbest lee org penang xleh dgr suara akak..pe2 pun gud luck ;=)

Mamasya said...

Wah k.Ummi akan keudara di radio pulak...syabas!tumpang happy sama...

Gee® said...

syabas k.ummi... yaey..!! tak sabar nk dgr suara k.ummi kat corong radio dgn menu2 istimewa...

che'iza said...

Akak...... tahniah dan selamat....

Selamat menempuh hari esok yg indah... Selamat berrakaman dikonti... Selamat tuk segala-galanyer... .bertambah glamerlah akak kiter sorang ni....

Nieza said...

wahhh bestnyer kalau boleh dengar..nanti akak rakamkan lah sama...nk dgr juga..hehe apapun semoga semuanya akan berjln lancar n good luck ye kak...:)

kzai said...

kena buka siaran radio pahang la kot..tahniah ummi..dh jd glamor gitew...pheeewiiit!!!!hehehe..

Ummiakid @ lily said...

Tahniah kak....mengembangkan lagi sayap...muga nanti berjaya ehh kak..jangan gugup tau nanti silap lak bagi resepi...apapun tahniah kak, tumpang gembira & glemer sikit buleh...??? heehee...♥

HaSue said...

klako je intro citer akak nih.hehe.. tp jwb persoalan pelbagai tu mmg mencabar minda gak kdg2 kn..tp so far diorg mdh paham ler..hehe..pasal PC baru je ada sorg tanya td..rupanya guna brand sama..sng den nak explain.haha..akak beli laa 1..takde keperluan lg ye kak?hehe

apa2pun TAHNIAH kak ummi..good luck utk rakaman esok..wat2 letih sikit suaranya..maklum laa,utk disiarkan bulan posa katakan.hihi..gurau jer. ;)
kalau dapat siaran ke sini mesti nak dgr punya..

Mat Gebu said...

tAHNIAHHHHHHH KAK UMMI..FEEE WETTTT'S

Mylady said...

Tahniah Kak Ummi...You can do it!! Chaiyok! Chaiyok!...

Citarasa Rinduan said...

tahniah kak ummi......
ayu tumpang gembira.....

lemongrass said...

Good luck Kak Ummi. Gerenti nya kevavoom lah rancangan tu nanti esp bila Kak Ummi yg bagi recipe. Entah2 nanti jadi pengacara tetap terus, hehehehe...

AZLITA AZIZ said...

hahaha gelak baca entry kak Ummi kali ni...
hihi sama lah kak hari2 org dok tanya soalan macam2 yg kadang2 ita pon tak tau apa nak jawab...
yg paling kelakar yg kita tak pernah buat pon dia tanya kat kita kenapa kek dia tu tak jadi... yaaaa.... amponnnn.... mana lah ita tau.. kita pon tak tgk macam mana dorg buat kan... hahaha

tahniah ye kak Ummi...
waaa... bestnya... kak.. seronok dengar..
ala ita kat JB ni tak dapat pulak Pahang FM ni nak kena gi Pahang laaa.. ni nak dgr suara kak Ummi.. awww..... hihi
kak nanti rakam ye... pas tu letak kat blog ye kak.. nak dgr lah kak... jangan lupa tau kak Ummi...

tahniah sekali lagi dari ita...

tun_telani said...

tahniah kak ummi ^^

Asmara said...

Omedetou kak ummi!! nti record la eh, boleh seantero dunia mendengarnya. hehe.. lepas ni boleh masuk tv lak. ;D

TopsyTurvyMum said...

Seronoknya kak ummi dapat on air, tahniah!

Nanti jgn lupa buat tuju lagu ngan ucapan hari raya kat saya wakakaka!

MamaFari said...

"klako je intro citer akak nih.hehe.. tp jwb persoalan pelbagai tu mmg mencabar minda gak kdg2 kn..tp so far diorg mdh paham ler..hehe..pasal PC baru je ada sorg tanya td..rupanya guna brand sama..sng den nak explain.haha..akak beli laa 1..takde keperluan lg ye kak?hehe"

Hasue: hehe...hamba lah orangnya yang bertanya soalan pasal PC tu... kaunter pertanyaan Kak Ummi ditutup ( rupa2nya tak pernah guna pun..hehhe)...sebab tu la akak cabut pergi dekat kaunter satu lagi ni... manual interactive ok apa kan? Anyway.. tq banyak2 dan Kak Ummi...gud luck!!! Jangan lupa minum air asam jawa.. kasi lemak merdu suara tu.. lepas ni kot2 ada yang melamar nyanyi2 lagu Hari Raya pulak ke.. Guwau jer.. Ngan mareee.. :D

LinRosly said...

Assalamualaikum Kak Ummi...

Alhamdulilah Kak Ummi Dah Semakin Popular. Tahniah Yer Kak Ummi...

CT Delima said...

Ass'alam kak ummi

Tahniah dari CT kak. amboiiii...siapa yang dengar suara kak ummi, mesti tak akan tido malam punya kan.. hehehe.

Kak jangan lupa minum air asam jawa sebelum keudara tu annti tau.. hehehe

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

tahniah kak ummi...
teringin nak dengar suara kak ummi pulak ni.. tp kat KL/PJ ni dpt ker siaran pahang fm eikkk?? hehehe...
aritu tingin nak dgr suara mat gebu.. dah dpt dengar dah.. kikikiki...

rossalle said...

Tahniah..waahhh semakin hebat kak Umi

Mas said...

tahniahhh kak ummi...
makin pemess akak sorang ni....

NaeBlog said...

Good Luck K.Ummi...

Rozita said...

kak ummi.. buat sekut milo...hehe... gd luck kak!

K.Nor said...

tahniah buat ummi :)

Sis-Lin said...

Kak Ummi...sampai JB ni dengar degupan jantung tu..bwk2 bertendang dinding tu..hahahahahha :p

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayang...
tahniah akak.... kalau ler kat labuan nie dapat dgr siaran pahang fm.. kan seronok dapat dgr suara akak nanti... apa kata akak rakam dan post kan kat cnie nanti.. semua orang boleh dengar kan kan akak.. ehhehehehe ^_^.. nak jugaaaa

CA said...

Salam kak ummi..
emm sy pun pengunjung tetap akkakk tau..tp sy bukan selebriti..huhu kunjung senyap2 je.Tapi siyess bangga dgn akkak...makin glammerr gitu...muah2
Gudluck..

p/s..singgah la blog sy gek...bawu bewani buat blog...ammpunzzz

Ida,Japan said...

wahhh...hebat akak kita sorang ni...tahniah & gambate k'ummi...ida sokong dr jauh...on air tu

tinie said...

tahniah k.ummi n good luck......

Shafidah Shamen said...

salam kak..amboihhhhh leh jadi celeb chef nihh!! tahniah tahniahhh!!! :D

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Alhamdulillah, Tahniah Kak Ummi:) I am so much happy for u...

inahar ali said...

tahniah ummi cayang..bangga sgt dgn ummi!! lebiuuu..

Kak Rosaliza said...

assalam ummi, tahniah ya, semoga berjalan lancar

izan said...

k ummi,

zan duk rwang ni tak dapek nak mendongar .... huhu..

Mieza said...

kak ummi...a very good luck ye kak! :)

Yan said...

wa la weiii.. fofular lah nanti kak oii.. saya tumpang glamer.. ehh.. tumpang suka..

Ell Joella said...

tahniah kak Ummi.. nt boleh la Ell dgr sore akak kat radio Pahang sambil wat kue utk bazar ramadhan.. eee..tak sabar nak puasa..pasni masuk tv pulak ye. hidup Pahang!! haha.. bravo k.Ummi.. ;)

lina said...

Tahniah kak ummmi...radio pahang ada online siaran ke ? Boleh online dengar iiiii tak sabar nk dengan suara kak ummi :)

zaza said...

wahhh..cayalah k.uumi.. u're always my sifu lah kalu camnih.. hehehehe...

nota: nak oreo cheese cake.. huhuhu..