Sunday, July 3, 2011

Asam Pedas Melaka

Assalamualaikum....waaaaah baru ni dapat jenguk blog yang dah suam-suam kuku ni...tuannya bercuti hujung minggu sakan....macam-macam hal, dengan kenduri kendara, dengan macam-macam urusan kat bandar, duk ulang jenguk rumah yang dibuat sikit renovation lagik...pi hantar kuih ke rumah adik....adeeeii balik rumah p;etang tadi rasa naik kejang kaki. Ni lah baru nak menghapdet lauk masak hari jumaat hari tu....

Tengahari jumaat memang sempat la masak sebab time ni waktu rehat memang agak panjang...balik rumah buat asam pedas melaka yang akak duk terliur tengok kat dapur Azlita tempohari.....pastu letak sayur dah macam-macam dalam tu, pastu akak goreng telor dadar jek. Lagipun yang ada tengahari kat rumah pun akak dengan Aiman jek hari tu, hb pi bersukan kat Rompin...hehe....Oopsss sorry!!! Tengok je la eh...dah licin pun...hehe

Ita, akak tumpang copy paste je la eh....maleh dah nak selongkar dapur tuan punya resepi asalnya Bro Rozzan tuh....Thanks Ita, sebab rajin menggali-gali resepi...akak dah ala-ala malas lately...hahahahah, x berapa ada masa nak korek2 resepi...Wallaaaahh..mmg sedap resepi ni...terangkat weeeyyyy...!!

ASAM PEDAS MELAKA
Resepi: Bro Rozzan
Sumber: Azlita @ MasamManis

Bahan Asas:-
  • 1 kg. ikan duri/tenggiri (*akak pun guna ikan merah)
  • 1 sudu besar pes asam jawa (campurkan dengan 1 cawan air)
  • 750 ml (3 cawan) air
  • 2 biji tomato - potong baji
  • 2 batang terung - dibelah 2 dan di hiris
  • 8-10 biji bendi
  • 2 tangkai bunga kantan
  • 2 sudu teh garam (atau secukup rasa)
  • ½ sudu teh serbuk perasa atau 1 sudu teh gula
  • 2/3 cawan minyak masak
Bahan Kisar:
  • 1 biji bawang besar
  • 5 biji bawang merah
  • 30 tangkai cili kering
  • 2 cm inci halia
  • 1 sudu besar jintan manis
  • 1 sudu teh lada hitam
  • 3 cm kunyit hidup (atau 2 sudu teh kunyit serbuk)
  • 3 ulas bawang putih

Bahan Tumis:
  • 1 biji bawang besar (dihiris)
  • ½ sudu teh biji sawi
  • ½ sudu teh halba
  • 4 tangkai daun kari (ambil daunnya saja)
Cara Memasak:-

  1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan tumis sehingga bawangnya layu dan naik baunya.
  2. Masukkan bahan kisar dan tumis lagi hingga garing dan wangi.
  3. Masukkan air asam jawa dan kacau sebentar hingga naik minyak.
  4. Masukkan ikan, bunga kantan dan air. Kacau rata.
  5. Masukkan pula serbuk perasa/gula, terung dan bendi.
  6. Tutup dan biarkan renih pada api kecil hingga kuahnya pekat sedikit.
  7. Kemudian, masukkan tomato. Biarkan sebentar sebelum dimatikan api.

23 comments:

AZLITA AZIZ said...

adoiii... kecur liur ita tengok asam pedas kak ummi ni.. masih terasa2 lagi kesdapan asam pedas ni.. alamakkkk... lapor lah pulak!

Aida Lela said...

sedapnyeee.. nak try nak try! [azam julai 2011 :)]

kakchik@ella said...

lain eh kak ummi. ada tmbahan rempah ratus eh?? boleh la kakchik cuba nnt.

Ummi said...

Azlita -
Hahaha..Ita lah ni...goda-goda akak, x tahan akak tengok kat dapur Ita tuh...terpaksa la buat, kalau dekat rumah..mmg akak mintak semangkuk terus hari tu jgk..hehee, thanks Ita sudi gali2 eh..

Ummi said...

Aida Lela -
Memang beeeessttt sesangat asam pedas ni...ada kelainan, cuba laa...jgn berazam jek Aida eh..hehee

kakchik -
Aah la kakchik...mesti dicobaiiinn...best giloss...terangkat pinggan hirup kuah..hahaa (*eh, betul taaauu)

cik cek said...

Salam Ummi...

Asam pedas memang fav kak cek...sedapnya mkn ngan nasi panas2...letak kicap ..pas tu ada lak telur asin....WoW! memang kena sgt...

Echo's Kitchen -- A Taste of Memories said...

woww。。。super nice picture.. sedapnya!

Mas said...

perhhhh...terliurnya tengok asam pedas tu....
mengancam..

fuzidss said...

thanks kak Ummi..collection for Ramadhan

Yat Maria said...

Alaaaaa...kak ummi, naper goda kita ngan asam pedas power gedemak...espeseli ada bendi..aisehhh berfeluh2 makan lauk cam ni..

Sis-Lin said...

ni klu makan mmg menjilat siku ni..sbb lengan baju terkena kuah waktu nak ceduk..kekekke

mmg best! asam pedas Johor pun sedappp!

Rima said...

KUmmi
Adoiiii sakit mata ku memandang.. asam pedas melaka my all time fav.. memang Rima dah pernah cuba resepi bro ni.. memang terangkat! ni kat freezer ade ikan merah.. harus ku kerja kan ikan tu hari ni jugak hahaha

si puding .. mengoda jiwa raga ku ahakss

MamaFari said...
This comment has been removed by the author.
MamaFari said...

Salam Kak Ummi... Waaahhhh... menu kita sama lah semalam. saya pun buat versi ni..macam pakat2 je eh?

Nurul said...

Salam kenal, K Ummi...
Sedapppnya asam pedas tu... Teringat kat mak mertua, sbb fav dia... Dlm smmgu brp kali dia dok masak asam pedas kat rumah... :)

Naz said...

Kak Ummi..bestnye.. Teringat pada masakan mak di kg..huhuuhu..

NaeBlog said...

Sedapnyiaaa... k.Ummi...

Roses_Leo09 said...

emmm .. sedapnya ...... dah lama tak masak asam pedas. nanti kak umi antar ke penang sikit yer. tgk resepi bahan menumis mcm menumis kari pun ada. kalau masak dengan ikan pari lagi marvellous kan

nOOrsha said...

salam kak ummi...sedapnye nampak..sy suke asam pedas...tp style melaka lom pnh cube lg..leh la try pasni :)

Diana @ Melley Mey said...

rindunyaaa nak makan asam pedas melaka.... tgk nie terus bertambah berbunyi2 perut nie tau akak... sedapnyaa...

Aida Lela said...

yes! insyaAllah hari ni akan dibuat resepi ni. harap2 menjadi.. :)

*sangat lama nak cari ilham/mood nak buat ni..hihihi

Mylady said...

Akak Ummiiiii..

Thanks sebab mewar2kan resepi yang sedap ni...mylady dah torai...memang sodappppp...*rosak la diet ku*..hehe

IBUNDA DELIGHTS - JOM MASAK!!- ASAM PEDAS MELAKA

Rasabonda Food Industries said...

salam. jika sesiapa nak cuba asam pedas yg segera, boleh ler..