Saturday, July 2, 2011

Puding Balqis dan Sejambak Ros

Assalamualaikum....Salam bersiaran hari sabtu yang sesungguhnya sangat sibuk lah bagi wanita bekerja macam akak ni kan...semua kerja nak kena buat dengan sempurna la...Kalau hari kerja tu x sempat lah nak mengemas bagai, kat ruang tamu tu habuk dah boleh buat bedak kata orang...hahahah, tu belum dengan memasak, mendobi, menyidai, menyusun dan mengelap segala aksessori yang dah x nampak rupa, kilatnya x tau ke mana daaa....Kalau you all datang rumah akak masa ni, memang you all ingat yang buka pintu tu nanti Bibik Indon taaauu...siap pi tanya la tuan rumah ada ke....hahahaha...sekali yang jawab tu kata, saya lah tuan rumah....mmg you all fengsaaann... Ya laaa.. duk menggaras segala maneka, mana leh pakai lawo2 kan...silap2 pakai T-Shirt kirai...wakakaa...

Okayy lah berbalik kepada menu yang akak tayang ni, kalau sebut Puding Balqis ni semua blogger masak-masak tau la sapa punya tuan dia kan.... Nor@Pinch of Salt tu...hehehee. Jangan pinch kita dah la eh... Sebenarnya dah lama nak mencuba, tapi asyik terlepas pandang jek...dah lama berzaman salin resepi...sampai print semula lak...sabauu jek la.. Jadi semalam baru dapat nak menggodeknya... Resepi mudah tapi sangat sedap masuk ke tekak.....ala-ala puding buih pun ada gak ni... Tp akak punya kaler tu guna colouring merah lain sikit tu - "bright red", so striking weeeyy...tp kaler x la byk sangat taruk pun... Apapun, terima kasih kepada Nor atas resepi dan bunga ros sejambak sempena hits counter 1 Juta hari tu.....baru sempat nak gantung...hehe..Ummi C n P je la ya Nor..hehe... Baru perasan puding balqis tu pun kebetulan acuan ros gak eh...hehe


PUDING BALQIS
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:-

1 paket agar2 serbuk (10gm)
450ml air
150ml susu cair
2 biji telur gred A
5 sudu besar gula pasir
3 sudu besar butter
1 sudu teh esen vanila
pewarna mengikut citarasa masing2

Cara-Cara:-

Masakkan serbuk agar2 dgn air dan gula hingga mendidih dan masukkan butter dan susu cair. Masak lagi hingga mendidih sambil dikacau.
Masukkan vanila dan padamkan api. Biarkan seketika (lebih kurang 15 - 20 minit) sehingga agar2 suam2 panas.
Pukul telur hingga betul2 kembang (buang tali pusat telur utk menghilangkan bau hanyir telur) dan masukkan adunan agar2 kedalam bekas berisi telur td dengan perlahan2. Kacau hingga sebati.
Bahagi adunan kepada 2 atau 3 bahagian dan masukkan pewarna yg disukai. Kacau hingga serata warna adunan puding td.
Sendukkan adunan puding ke dalam bekas atau loyang secara selang seli hingga habis. Untuk meletakkan lapisan yg kedua tu pastikan diletak perlahan-lahan di bahagian tepi dan jgn dibahagian tengah supaya ia tak terus masuk dalam lapisan yg pertama.
Sejukkan dalam peti ais sebelum menghidang.


Terima kasih Nor, i liiiikkkeeee red roses! hehe..

24 comments:

kakchik@ella said...

comelnya kak ummi. eh .. puding tu comel .. kak ummi punnnn. hihi.

Amie said...

Assalam Kak Ummi,
wanita dan masakan memang tak dapat dipisahkan, ibarat lagu dan irama....bezanya tukang masak lelaki & pompuan ialah...pompuan lebih ada 'jiwa'..... hehehhh umpama mawar merah itulah....

K.Nor said...

comelnyer puding berkilat tu.. mekasih sudi try ya ummi.. :)

Lovely Kitchen said...

penat ye sis ngemas bagai ari ni...mcm ni lah wanita bekerjaya...tak menang tgn kan...tp k.ummi rajinn!!! sempat masak bagai dgn blog lagi...adeiiii mmg salute habis...

ady said...

as-salam kak ummi
cantik puding tu...comelx2..gorgeous!!

Yatie said...

cantiknya puding balqis akak tu...sedaplah kalau dapat masuk tekak yatie ni...takpelah nak wat lompat tikam kat bawah tu dulu..mengidam ni..hah3..ngidap tekak jek..

wana said...

cantiknya kak puding ni.... sayang nak makan!!

Gee® said...

puding balqis nama diberi,
cantik menawan rasanya enak,
siapa tak kenal chef k.ummi,
rajin mengemas rajin memasak

jgn mara ar ummi, gurau2....

HomeKreation said...

Salam Ummi cayang. Cantik nya puding & acuan. Along mmg teruja kl apa2 yg bentuk ros ni. Tahniah atas hit cemerlag tu ya.

eina said...

comei sungguh puding akak..mau tengok mn tenung lama2 sebelum mkn ni..hehehe

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualikum akak ummi cayang...
cantiknya puding tu akak... mmg sgt cantiiik... tertawan hati nie tgk puding tu tau akak..

cik paja hanim said...

comel gile puding ni..mesti try buat ni..huhuhuhu...thanks for the recipe!

che'iza said...

Cantinyer kak... boleh buat perhiasan meja ni kak.......

nOOrsha said...

alololololo omeynye ping ni k ummi..best nmpak :)

Mas said...

kak ummi.....
cantikknya puding tu....

Ida,Japan said...

memang cun sesangat ler puding ni, sesuai dgn namanya kak...kilat2 lagi tu nmpk

Nur-nba said...

Salam.. Cantik puding ni.. Macam sayang pulak kalau nak makan.. hehe

izahdaut said...

C.A.N.T.I.K sanagt sangt...
I like the mouldddd.. Eh eh suke mould lak ek.. Lawaaaaa

Deliah's Deli said...

cantik la kak..brkali2 sy mai sini tgk pic..*tp br nk komen :)))

Ayu Safieza said...

MMM la.....cantik sgt2 rupanya puding balkis kak.....mmmm....nanti dtg lagi k, nak copy tempek recipe....:)

suha said...

comel..mesti sedap ni kan?(^_^)

Ummi said...

kakchik -
Puding mmg comeeyyy, akak ter"lebih" dah comelnya..dah habis musim, kata org...wakakaka

Amie -
Wkmsalam..amboii pandainya dia bermadah...hehe...x kesah lah kan..kita setakat dlm family jek...pasti ada jiwa, jiwa masak tuk diaorg la kan..kan..

Nor -
Wahahhaa...mmg puashati makan pudin ni Nor, rugi lambat sgt menerai...nnt nak kena wat lgk..hehe

Lovely Kitchen -
E-na, mmg penat sangat2...tp sbb masih ada jiwa kat blog ni..akak gagahkan jugak laa..bila dah xda jiwa nnt...x tau la apa jadi..hehe

Ady -
Wkmsalam...hehe...comel2 lg tarik selera nk ngap kan..

Yatie -
Hahaa..mmg best la puding2 camni makan sejuk2 kan...buat satu2 dulu Yatie eh..tekak tgk sume nak xdan dan kan..hehe

Wana -
Uiikss xleh sayang...nnt lg rugi x makan..kena ngap jgk..hehe

Gee -
Kak Ummi bukanlah seorang Sifu
Masak mana yang sempat asal x jemu
Gurauan mu itu menyentuh kalbu
Kerna ku tahu ikhlas dr hatimu

Hehee...pantun nak cepat2 jek Gee..ok tak..hehe

Ummi said...

HomeKreation -
Wkmsalam...hehe..kebetulan kan bunga ros jgk puding tuh..hehe... Hits cemerlang ke x, Ummi x kesah sgt...kebetulan jek tu Along, yg penting ada ilmu yang reader dpt dan kita sendiri ikhlas berkongsi...kan..kan..

Eina -
Hehe..xleh tenung lama2...nnt juling biji mata kang.. ^__^

Diana -
Wkmsalam Diana cayang..hehe, alaaah tu biasa-biasa punya jek..mcm terlalu sgt seri merah tu..tenggelam purple lembut gitu..haha

Cik Paja Hanim -
Aah mmg sedap puding ni..terima kasih pd tuannya k.Nor Secubit Garam tu..kan..kan..

Che'Iza -
Uiiikss, wat perhiasan jek ke...xnak makan keee..hahaa

Noorsha -
Hahahhaa...terlebih "pinnngggkkk" gituuuu..hahahaha

Mas -
Ya keee...bukan terlebih kaler jadi cantik ke...wakakkakaa

Ida Japan -
Tu la pasaii kan...kilat2 tu sbb amik kat luar rumah...matahari dah nak turun dah masa tu...puas nak adjust cahaya...hehe

Nur_nba -
Wkmsalam Nur...ish xleh sayang, nnt lg kempunan..kan..

Izah -
Hahaha..puji puding ke, puji mould ni Izah..akak jamu mould jek la eh..hehe

Deliah -
Huk alaahh..camtu ke...mula2 dtg, x terkomen ke Del..hahaa, jenuh la bayar tol eh 2 3 kali dtg..hehe

Ayu Safieza -
Hehe...cepat2 buat Ayu..sedap jek masuk tekak...apa2 puding pun kalau sejuk lg best kan..kan..

Suha -
Memang sedap...try la Suha... :)

Azie said...

Banyak nyer koleksi acuan kuih muih Ummi. TErima kasih kerana share info berkenaan Pantry Magic. Nanti nak terjah ke sana juga lah. I ni baru nak mula buat collection