Wednesday, July 20, 2011

Kek Kukus Hujan Panas

Assalamualaikum.....waaah dah nak tidor ke....meh la masuk rumah akak dulu...makan kek nih...wallaaaaahh sedap gilosss.....x nyesal buat tau...ala-ala candy gitu....mmg rupa x berapa lawo sebab susah nak potong disebabkan campuran kelapa yang mmg menyedapkan lagi rasa kek nih....akak makan banyak x nyesal...hahahhaa. Kek ni mmg peroii sikit lah bila nak potong sebab kelapa warna warni tu kira banyak tahap gaban....moiiiisssttt sungguh, harum lagik...adeeeii.

Memandangkan kek ni mmg jenis moist, gebu, lembut peroi gitu, akak ingat elok dibuat dalam muffin cup/acuan kecil2 masa kukus...senang nak makan...xyah potong-potong... Jom semua pakat-pakat buat kek yang sedap nih....Resepi ni akak ternampak masa duk intai-intai kat Kongsi Resepi la nih....dari dapur Ryo....jom semak resepi... Akak ada adjust sikit lah bahan sebab akak buat half dr resepi asal dan sedang elok jek manisnya, kalau nak kurangkan jgk leh kurangkan +- 3 sudu besar gitu...Separuh adunan kek ni pun dpt byk..l Kalau ikut resepi asal, boleh makan dgn jiran sepanjang lorong..hahahhaa. Terima kasih kepada Ryo kerana berkongsi resepi kek yang enak banget nih!


KEK KUKKUS HUJAN PANAS
Resepi: Ryo
Sumber: Kongsi Resepi
Diolah 1/2 Adunan: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:- (bertanda merah = separuh adunan)
  • 325 g butter/margerin (akak letak 160 gm)
  • 1 1/2 gelas gula (akak letak 3/4 cawan)
  • 2 1/2 gelas tepung gandum (akak letak 1 1/3 cawan)
  • 5 biji telur gred A (akak guna 3 biji telor gred A, rasanya kalau guna 2 biji pun ok)
  • 150 g seri kaya (akak letak 80 gm)
  • 50 g susu pekat manis (akak letak 25 gm)
  • 300 g kelapa parut (akak letak 130 gm)
  • sedikit pewarna merah,hijau dan kuning.

Caranya :

1. Sediakan pengukus dan biar hingga mendidih
2. Pukul butter bersama gula hingga kembang
3. Masukkan telur satu persatu
4. Masukkan serikaya, susu dan tepung. Pukul lagi hingga adunan sebati, ketepikan.
6. Bahagikan kelapa parut kepada tiga bahagian dan warnakan satu persatu.
7. Masukkan kesemua kelapa parut berwarna ke dalam adunan, gaul sebati.
8. Tuang adunan ke dalam bekas 9"x9" yang sudah di griskan, tutup dengan aluminium foil. (akak guna loyang bulat 7 in. utk separuh adunan ni)
9. Bila pengukus dah mendidih,kukus selama 1 jam atau hingga masak.
10.Potong apabila kek dah sejuk.

Pesanan Penaja :) - kalau malas nak carik kelapa tua,pi kedai beli kelapa parut yang dah kering tu pun boleh,cuma rasanya sedikit berbeza ler.





sorilah x berapa cantik potongan, sebab mmg betul2 peroi lembut gitu....sedap sesangaaatttt!!

hasil selepas dikukus...mmg ngam, ngam sap suiii..hehe, xda rekah2 sgt pun.. ok je..


38 comments:

ijayuji said...

Salam kak! ada ni haaaa dtg malam2 baru best tak de org nak kacau sgt dan kita pun leh makan kek akak ni kan hihihi... alaaaaaa..jgn citer pasal kelapa2 parut lahh sini payah ler nk dpt kelapa parut yg tahap cantek nii sume parut main sembarang jerrr :D kalau kek tu peroi kena makan guna sudulah abis citer tak lah comot sgt kan kan kan :D maceh tuk doanyer kembali :-)

Ummi said...

Ijayuji -
Wkmsalam Ika...waaaah komain dia berjalan malam2, cik abang x marah ke nih...merayap lapor jek tuh..hehehe..Meh la masuk...sian dia, xyah parut2 laa, letak jek kelapa paket tu..bole laaaa... Aah, makan kek ni mcm nak makan nasi tuh...seput dgn jari, suap ke molott...hahahahhahah.. Alhamdulillah dah sihat anak Ika eh... muaaahh!

cikmanggis said...

salam ummi..cucu kita dah tido jadi kita pon merayap kat dapur ummi..masuk ikut tingkap je..jangan marah..suka lihat kek ni,nnt bila buat kita bgtau ummi ya..selamat malam..selamat beradu semoga dibuai mimpi yg indah indah ya..

Ummi said...

Cikmanggis -
Wksmalam CM...waaah sonoknya dia main dgn cucu...ralit eh...xpa la masuk ikut tingkap pun..mmg bukak nak suh angin masuk, x sangka CM muat masuk eh..hehehe.... Sedap sgt kek nih CM...baik try...betul!! Nnt ajak ummi makan bila dah siap eh..Selamat malam CM, thanks..hehe

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayang...
diana dah masuk rumah akak nie... nak minta kek yang cantik n sedap nie akak...
akak... kek tu mmg cantik ler kejadiannya akak... x perna lg diana buat kek nie.. boleh try nie nanti...

Sofea said...

walau dh tgh mlm merayap juga masuk rumah k.ummi sbb kek tu dok lambai2..kejam sungguh tau, menayang kek yg anggun di waktu2 begini..haha

Nieza said...

Assalam kak ummi cyng, wahh menarik kek kukus tu kak...semestinya sedap tu..akak dh nk tido kan ...saya kat sini masih ptng leh ler tapau sikit kek ni...hehe

Juwita Jamaludin said...

salam kak ummi.. comelnya kek tu.. warna2 warni betul.. peroi yek kak sebab kelapa.. yang penting sedap... adohai akak ni mengoda nak buat kek plak.. dah la tak nak makan kek takut mok mok..:)

Ida,Japan said...

Jejalan mlm2, slm kak, peroi2 tapi sedap ye kut....belum rasa lagi, cun kaler full gitu
K'Ummi nk bgtw...ida baru post fettuccine carbonara..resepi korek dapur akak la..ida adjust sikit2 ikut mana yg ada kt dapur ida, minta maaf kak &TQVM

AZLITA AZIZ said...

salam kak Ummi...
malam2 singah rumah kak Ummi ni....
bau kek ni memanggil2 dah niii... tak sabar nak mencuba..

kak nak tanya kelapa parut tu guna kelapa tua atau yg muda sikit...

nampak cantik pulak berintik2 cam tu.. kalau kek kukus ni ita mmg suka..

kalau buat dalam cup muffin tu nanti tak nampak pulak rintik2nya kan kak....
kalau yg mcm akak punya ni cantik aje bila di potong nampak rintik2nya tu...

adoiii... tgh pikir nak buat dlm paper cup ke dlm loyang...

Diari-Selebriti-Mama said...

amboi kak ummi sedapnya baca..tu baru baca.belum rasa lagi.x pasal2 kang ade air liur basi sok pagi.

CA said...

Uhh akak tu bagi la wesepi mcm mana pong..sokmo menjadi...walla eiii tgn gifted gitu..muah2..

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Assalamualaikumwbh kak ummi..wallaaaa ngam ngam ngap sap sue, mue kekekeke.....apa la owang doha ni mlalut......dtg umah kak ni nak ngendeng2 kek ni ha....mmm mmg nmpk moist n sedap kek ni.....sibaik ada kaya nona tin kecik bawa balik dr msia tuh.....mmmm nak try nak try.....
:).....

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Ummi, menarik ya nampak lembap boleh la cuba nanti

Aymy With L♥ve said...

Adeh Kak Ummi... kek pon ader ujan panas... pes taim nampak... nampak sgt ketinggalan jet... tergoda la plak... insyaallah ada masa boleh cuba...

Kak Rose said...

kak rose pun ingat nasi je ada hujan panas... keratif sungguh lah derang ni... tq ummi for sharing the recipe. boleh cuba bahan pun ada ....rajin ker????

ZackJ said...

errrgghh ...kenyang makan kuih kat umah akak..tq kak.

anymz said...

mmm..nasi hujan panas,kek hujan panas...buat dua2 sekali harung okay gak kan ummi? seb baik takde air hujan panas..ce ummi cipta air hujan panas pulak...kejinya ayat...kihkih :D
Eh! boleh try ni utk raya nanti.masuk list lah.

Tahniah ummi.dapat masuk radio ya.terlewat ucapan kita nih.semoga tuan punya homesweethome terus sukses dan maju terus ke depan..
erkkk!jgn peyut ke depan sudah lah ya..:D

Sis-Lin said...

HUjan panas???? ooo tak perlu pakai payung ek? hahahahha :p

Kak Ummi mesti mcm candy kelapa yg jual kat kedai tu eh? klu rasa mcm tu mmg kita suka, pantang nampak candy tu mesti nak beli...ye jgk kan klu bt dlm magkuk cup tu senang kan...ermmmm nnti kita nak test sbb guna kukus kan,? klu bakar malasssssssssss :p

izahdaut said...

woooo sebab tu warne warni. warne kan kat kelapa tu ye. a ah ternampak kat blog si ryo ari tu. peroi ye kak. terasa ngunyah kelapa la kan

Gee® said...

ahaa...bagus ni kek kukus... nmpk menyelerakan ada bintik2 lagi.. boleh try nih...

che'iza said...

Ada kelapa kak eh... kompem mak saya suker... Mesti sedapkan sebab ada rasa ala2 kandi kelapa .... Tak leh ni... kang kalau makan.. tak hingat donia ni kak...

Oh Oeya said...

Aduhhh!! Terasa Oh Oeya amatlah tak cukup rajin macam K'Ummi.. Walau berkerjaya.. tiap-tiap hari sempat saja buat hidangan istimewa.. Kita ni mengalahkan anak sebelas.. hik3..

Kek kukus ni sangatlah mengundang selera :)

Ummi said...

Diana -
Wkmsalam adik manis...hehee, mmg sedap sangat kek nih Dia, mesti kena buat taauuu...kalau x nyesal x sudah..hehe..eh tp mmg best nih!

Sofea -
Haha..apa mcm, ada mimpi kek hujan panas x mlm td? Eh akak x kijam..akak bg resepi tuh...Sofea buat eh..hehe

Nieza -
Wkmsalam...menarik dan sedap ni Nieza...buat kasi cantik2 nnt eh..hehe..owh sana petang masa akak en3 tu eh..sedang elok laa Nieza jeling2kan..hehe

Juwita -
Wkmsalam...mmg best kek nih Ita, peroi gebuss gitu...susah sikit nak potong sbb kelapa2 tu kan..tp mmg berbaloii...hehe, waaah Ita diet kek eh...akak sume tibai..hehe

Ida, Japan -
Waah malam2 masuk eh...lambat tdor ke Ida smlm..hehe, kek peroi yg best... Ok xpa...fettuccine tu ada lebih x, hehe..ok akak halal dan bole je adjust ikut selera kan..kan..

Azlita -
Wkmsalam...mmg harum pun Ita, sedap sangat2 rasa kelapa tuh...Akak guna kelapa putih jek, jgn yg muda tu, basah sgt nnt kek ni, dah la dikukuskan kan...nnt terlerai terus bila potong..hehe...akak dh tinggal komen kat en3 kerabu Ita tu..hehe, buat kasi cantik2 eh Ita...x sabar akak nk tengok... :)

Diari Selebriti Mama -
Hahahhaa..baca jek boleh kenyang dah eh...ok la tuh..jgn leleh...nah tisuuu..hehe

Ummi said...

CA -
Huk alaahh resepi ni mmg senang jek CA, xda gifted2 nya la tangan ni, mcm org lain gak..try eh... :)

Ayu Safieza -
Wkmsalam org Doha...waaah dah ada bahan tu mmg kena buat lah Ayu, baru x nyesal..heheh..

Paty's Kitchen -
Wkmsalam kak, mmg sedap moist kek nih...dialu2kan utk try..hehe

Aymy -
Aymyyyyyy....wah lama x nampak, apa khabar? Sihat ke...aah, kat Malaysia biasalah kan...ada hujan dgn panas jee...kalau kat oberc tu ada 4 musim, kek snow la..summer la...segala..hehe

Kak Rose -
Tu la kan, rakyat Msia mmg kretip..hehee...sila, sila cuba...boleeeyyy nyaaaa..hehe

ZackJ -
Hahahha..kenyang mata eh..waah amik kek x mintak izin ke Zack..ahahahhaa, thanks sudi singgah..

Anymz -
Ahahaha..kat Msia ni sume ada...kira air 1 Malaysia ada la kan...hehe Anim ni ada2 jek...amboiii awalnya nak masuk list raya...Pose blm lg la Anim oii..hehe

Sis Lin -
Ko nak berpayung pun ok..dah musim panas hujan kan..haha, aah ada la sikit2 mcm makan candy..tp peroiii..hehehe, buat dlm cup mmg senang, tp nnt kaler2 dia x nampak sgt la kan..kalau potong2 nmpak kalerpuuull..hehe

Izah -
aah, kita kalerkan kelapa...mmg peroiii, best ni Izah..hehe

Gee -
Mmg best, rasanya kalau bakar pun ok..sbb betul2 moist, jgn guna kelapa muda sgt eh..nnt lg basah bila dikukus..k

Che'Iza -
Waaaa baiknya nak buatkan tuk mak eh..buat tuk akak sekali eh..mmg best nih..alah mkan x igt donia apa lak...lg igt oooo..hehehe

Oh Oeya -
Waaa, duk rumah ke, buat la Oeya...mmg best nih...akak xdalah rajin sgt...saja wat tuk kudap2...hehee, akak seru angin R masuk dlm badan eh..hehe

LinRosly said...

Assalamualaikum Kak Ummi...

Ayooo Maaa...ada kek kukus hujan panas ka?..mesti manyak sedap maaa...

Terima kasih Kak Ummi Wish Lin...Lin doakan juga kita sama-sama beroleh kebahagiaan yang berkekalan dan senantiasa didalam rahmat allah hendaknya...

Mau tau umur kena bagi no telefon...maaaa...hahahaha

Mamasya said...

Assalammualaikum k.Ummi

bukan hanya nasi hujan panas tp kek hujan panas....menarik!

Oh Oeya said...

Kita berkerja juga K'Ummi.. tu yang membanding ke'R'an heheh..

Ryo Azhar Rahza said...

tq ye akak sbb sudi try test resepi tu....sedang berkursus ni rasa x sabar nak balik...kat sini x leh nak baking2.hahaha

Ummi said...

Lin Rosly -
Wkmsalam...hehee, dalam dunia sekarang ni, semuanya serba mungkin kan...kek ke nasi ke, kuih ke..sume ada hujan panas, air dgn cekodok jek x jumpa lgk...hahah...xpa la xyah tau umur..itu angka jek kan...kalau duit akakn naakk...hahaha

Mamasya -
Wkmsalam..tu la kan...mcm2 diaorg nih..heheh, kretip bertempat namanya nih...kan..

Oh Oeya -
Hahhahaha..ya ke...weeyy xyah banding2 laa...segan jek akak..hehe

Ryo -
You're welcome Ryo..what a tasty and yummy cake...terima kasih byk2, akak sukaaaa sgt...nnt share lgk yg best2 eh..hehe

AZLITA AZIZ said...

kak ummi... ita dah buat... tapiiiiii... nape tak sama macam akak punya.. huhuhu sedih... ita punya warna putih pulak tak warna coklat macam akak punya....

Mas said...

waaahhhh....cantikk la kek kukus tu kak......

Ummi said...

Azlita -
Waaaaaaaaahh..tabik spring kat Ita...waah lg cantik laaa Ita buat...maybe sebab Ita guna separuh jek kan kelapa tuh...separuh lg tabur atas.. Ok, akak dah komen kat entry Ita dan jawab di Wall FB td kan...igt petua akak jgk utk telor hanyir tu k cayang...hehe

Mas -
hehe...jom main kaler2 Mas...sedap banget kek nih!

AZLITA AZIZ said...

kak Ummi terima kasih ye atas tip dan petua tu... hihi lain kali tak nak derhaka... huhu tobat.... ampun ye kakkkkk.....

Hanim said...

ingatkan nasi jer berujan panas, kek pon ade gak heheh. mesti terasa kelemakkan kelapanya kan? kelapa fresh kan?

Ummi said...

Azlita -
Hehehe...sama2...xpa..kadang2 derhaka menjadi lg mantops kan..itu pun sikit jek kureng...Ita kalau buat apapun jadi cantik...mcm tuan dia gak.. ^__^

Hanim -
Aah dunia skrg semuanya mungkin kan..aah mmg terasa sgt lemak2 kelapa tuh..guna kelapa parut putih biasa jek eh..jgn kelapa parut muda sgt, nnt basah sgt kek, sbab kek ni dikukus, maybe leh try bakar gak kot...hehe

Ayu Safieza @ Humaira' said...

kak Ummi......assalamualaikumwbh....lambat hantar report nih....actually dah 2 hari wat ni. Baru dan nak share resepi..minta izin copypes yer kak....thanks!! Sedaaaaaaaaaaaaap kek ni...x rugi try!

Dija said...

Salam kak,

Sy dh buat kek ni...sedap sangat...mcm makan candy kelapa jer..thanks