Wednesday, July 6, 2011

Butter Pancake, Terbaik Punya!!

Assalamualaikum.....petang ni just nak tayang pancake yang memang selalu sangat dah akak buat...terbaiiik punyerr....lembut, gebuuss dan sedaaappp! Asal dari Hajar Fotopages ni.... Pada akak kalau yg jenis plain punya pancake, ini yang paling best...lembut sampai ke petang..

Kalau buat ni, mmg laris.....silap2 sampai 3 adunan taauu...ya laa, satu adunan tu dapat lebih kurang 6 keping pancake jek...mana cukup kan...anak2 akak mmg boleh makan ni sampai 4 5 keping sorang...sbb apa eks, sebab sedap laaaaaa....hehe

Resepi ni jugak boleh digunakan untuk membuat waffle...mmg best gilooss! Akak dah penah buat mcm kat Sini...so C n P lg la kat sini...senang...Sape yang nak try untuk minum petang ni, silakan....






BUTTER PANCAKE
Resepi: Hajar Fotopages
Sumber: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 3 sudu besar butter-dicairkan
  • 1 biji telur
  • 1 cawan tepung naik sendiri
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu besar gula
  • 1 cawan susu segar
  • 1 sudu besar jus lemon - kalau tak letak pun takpe
  • secubit garam
Cara Membuat:-

1. Campurkan semua bahan, guna blender...blend sebati
2. Biarkan adunan selama 10 minit**
3. Tuangkan sesudu adunan dlm kuali non stick yg tlh panas
4. Balikkan adunan bila nampak permukaannya berbuih
5. Biarkan seketika, bolehlah diangkat. Hidangkan dengan maple syrup dan jem kegemaran.


25 comments:

Jiji-Fify said...

selalu jugak buat pancake, tapi guna instant punya... so kurang umphh la.. heheh

Jemput-jemput: Saat Aku Kau Pilih

Ayu said...

Assalam kak ummi,
wah!!!! sekarang kita punya turn cakap akak kijammmm..macam mana sos tu meleleh macam gitu jugalah air liur kita tau..hahaha..
sedapnya..

NUR said...

kalau tak guna tepung naik sendiri apa alternatifnye ye k ummi?
tq

Naz said...

kak ummi...
yg meleleh2 tu yg tak tahan tu...

izahdaut said...

tingat kak nor secubitgaram pun suke resepi ni kan.. saya pun dah lama tak guna resepi ni buat pankek. nak buat gak aa.. tengok leleh2 tu cantikkk

CT Delima said...

As'salam kak ummi

selalu gak buat pancake bila bf pagi2. anak2 memang ini ler kegemaran dia orang ni kak.

tapi nak tanya ni, 'sesudu' tu banyak mana kak besar dia.. hihihi. biasalah ct ni kan loyar buruk sikit kak.. hahaha. lariiiiii..

quinnie said...

assalammualaikum kak ummi..salam perkenalan....dah lama jugak ikut blog kak ummi ni...:)...bila tengok pancake ni teringin pulak rasanya nak makan pancake....

Mas said...

gebunya pancake tu kak ummi...
jadi terliur lak mas tengok...
isshhh...yang leleh2 tu yang menggoda...

Jun said...

mak aiii ummiiiiii...bam bam betul penkek tuu...dh ler tepung naik sendiri, baking powder lagik, fuyoo...cun jek ummi wat...sok nk 2 keping ye, wat bekpes..hehehe

BeauBargain said...

salam kak,

selama ni silent reader blog akak je..tp hari ni perasaan tak terbendung bile tgk pancake gebu akak ni..wajib cuba! ;p

Yatie said...

cantiknya pancake akak..mmng terbaekkkkkklah...nak wat gaklah...bila akak buat je, semua yatie nak wat gak....hai makin pnjng list yatie tawwwww....

Ummi said...

Jiji-Fify -
Pasni boleh la try resepi ni..mmg best! ^__^

Ayu -
Wkmsalam...hahaha..yang ni pun kira kijaammm ke Ayu...adeeii, bab lelehan la kan..

Nur -
Kalau x guna tepung naik sendiri, boleh guna tepung biasa, tambah baking powder 1 st. gitu ke..eh!

Naz -
Saboor ya Naz...hehe

Izah -
Owh ya...aah la kot, rasanya k.Nor pun selalu guna resepi ni...mmg best la Izah...hehe

CT -
Senangkan, kalau anak2 suka, kita buat jek..dah la senang..hehe, uikss loyar buruk dia eh..sesudu tu kira sesuap la CT...ekekekkeke

Quinnie -
Wkmsalam...salam kenal Quinnie, thanks la sudi masuk dpur akak dan tegur akak ni..hehe...jom la pakat2 wat pancake..

Mas -
Memang kejadiannya sgt gebu la Mas..hehe, dah penah try ke blm Mas?

Jun -
Hahahha..tu la pasaiii...kena tambah gak sikit baking powder, tp x terasa sgt pun Jun, rasa best jek yg ada..hehehe

BeauBargain -
Wkmsalam...salam kenal eh...nak pgil nama apa ni? Apasai ni baru tegur..hehe, bole la cuba kalau dah berkenan tu..eh!

Yatie -
Wajib cuba la kalau nak rasa kan Yatie...akak pun camtu...pjg list, tp masa x byk kat rumah...sedih kan..terliur jek tgk org godek2 kat dapur..hehe

Fiza Amran said...

wajib cuba nie menarik gila tgk rupa pancake nya...hmmmm

Nieza said...

Kak Ummi cyng, terguda dah nengok pankek akak ni...sedapnya!!...tukar ngan roti pink la kak yer...hehe

Juwita Jamaludin said...

Kak ummi cantiknya pancake ni... Ita selalu buat sebab anak ita kakak ni suka sgt.. X sempat bergambo dah habis hihihi nak buat resepi ni plak la

ijayuji said...

Salam kak ummi!!! Waaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhh!!! gebu mmg! meh sini kasi kegebuan pancake akak tu kat sini :D peliklah ank2 kita tak suke sgt pancake maknyer boleh makan bapak langsung tak minat cerewet punyer ank beranak wakakaka...

Cik Ecah said...

suker3 sangat,,,nk2 pancake ader plak butter punyer perisa...huhuhu

NaeBlog said...

memang kijammmmm... sebab nampak sangat sedap....

ShashaCatering said...

Memang sedaaap nampaknya. Dah lama tak makan... ;)

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayang...
apa khabar hari nie? moga sihat hendaknya...
wah akak... cantiknya pancake tu akak.. nanti diana nak try gak ler.. tergoda plak tgk pancake yg akak buat tu.. cantik!

Mamma Olyn ♥ said...

salam k.Ummi, senangnye resepi pancake ni, ble try la, nampak gebuss btoi..hehhe, syok tgk pic kak tuang maple syrup tu, kelass gitue:)

Ummi said...

Fiza Amran -
Wajib ke harus?? hehehe..elok la cuba Fiza..nnt teringat2 lak..

Nieza -
Hehehe..bole, bole Nieza...kita suka roti marble pink tuh...muaaahh, cayang diaa..

Juwita -
Owh kalau anak2 suka kan..elok sgt la try yg ni..mmg gebuss, marbelesss..hehe

Ijayuji -
Waaaaaaaaaa...kalau org lain x suka pancake, ika buat lebih hantar kat sini eh...Ika cayang akak kan..kan...hehee

Cik Ecah -
Try dulu la eh...baru tau suka ke x..hehe

NaeBlog -
Hahahhaa..akak kijam suh org lain buat jugak...kijam baik gitu kan..kan..hehe

Shasha -
Kalau dah lama x buat, elok sgt la try tu Sha..hehe

Diana -
Wkmsalam Diana, muaahh, muaah..thanks sudi tanya kabar? Alhamdulillah, dah sihat dah, smlm pun dh keje...Aah mmg sedap pancake ni Dia...elok lah Dia cuba..gerenti laku..

Mamma Olyn -
Wkmsalam...hehe..maple syrup meleleh tu nak kasi org leleh air liur gak laaa...hehe, silakan try Mamma Olyn yea..nnt bg feedback..hehe

Aina said...

Saya dh cuba resepi ni...mmg marvellous.....anak2 nk mkn setiap hari time cuti sek ni...thanks kak sbb share resepi yg best ni.

Faridah Ahmad said...

Wah..mmg sedap pancake resepu ni..saya dah buat.. nway tks sdap berkongsi umi..

jemput2 ke blog saya
Fareedahahmad.blogspot.com

Unknown said...

Kak kalau susu segar tu guna susu tepung bancuh sendiri boleh tak?