Monday, July 18, 2011

Ayam Kaprau Daun Selasih

Assalamualaikum....okay lah just nak kongsikan resepi ayam yang diimport dari dapur K.Jee nih...dah ramai pun yang buat, x kurang jugak sedapnya, bertambah nasi kalau x ingat dunia..hehe.....cuma akak x dapat nak cari daun selasih hari tuh...malas nak pergi ke pasar besar kat bandar, so akak gantikan dengan daun sup jek laaa...ok jugak...Lenkali la try dengan daun selasih...nak pi tanam dulu...hahaha... Terima kasih banyak kepada K.Jee yang handal menulis, handal memasak tuh.... Next time cuba dengan daging pulak mcm resepi asal tuh...X sangka dapat berkenal baik dengan k.Jee di alam maya...dulu2 duk tengok gelagat K.Jee kat tv jek...hehee...

AYAM KAPRAU DAUN SELASIH
Resepi: Dunia Dari Dapur Kak Jee

Bahan:-
  • 250 gms daging batang pinang dihiris nipis (atau ayam)
  • 2 sudu besar paste tomyam (Kjee guna paste Adabi)
  • cili api diketuk2 (ikut kepedasan- resipi asal mesti pedas) (*akak letak 10 tangkai)
  • 2 labu bawang besar (dibelah lapan dan dicerai2kan)
  • 1 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar sos cili (Kjee guna sos cili Thai)daun selasih (Kjee tak bubuh sebab tak ada. Ada daun selasih sedap sangat)
Cara Memasak:-

  1. Perap daging yang telah dihiris bersama 2 sudu paste tomyam selama ½ jam.
  2. Panaskan minyak dan tumis dulu 1 labu bawang besar yang telah dikerat 8.
  3. Kemudian masukkan cili api yang telah ditumbuk kasar.
  4. Setelah agak garing, masukkan hiriisan daging (ayam) yang telah diperap dan goreng hingga daging kecut.
  5. Kemudian masukkan kicap manis dan sos cili dan terus goreng.
  6. Masukkan daun selasih yang telah dipetik-petik dan dicuci bersih.
  7. Kemudian masukkan baki 1 labu bawang besar dan goreng hingga bawang nampak layu. Padamkan api dan hidangkan.

Note dari Kak Jee: Daging Goreng paste tomyam ni sedap sangat. Kjee yang selalunya tak selera makan pun berjaya habiskan ½ pinggan nasi. Kira hebatlah tu. Tapi banyak ratah jer tadi. Hehehe.

14 comments:

Gee® said...

adoyaiii...ramai dh yg buat ayam kaprau nih... teringin juga nk kaprau la rasenya...tambah2 tgk hidangan k.ummi nih tambah lapor dibuatnya...hehehe

Mylady said...

Salam Kak Ummi..

Lepas demam Cajun, sekarang ni semua pakat demam kaprau pulak..hehe..betul tu..biasanya tengok Kak Jee di tv..tapi, tak sangka dapat beritneraksi dengan dia di alam maya..peramah dan mesra pulak tu orangnya...:-)

AZLITA AZIZ said...

kak Ummi....
nanti kalau akak datang rumah ita bawak sekali tau daun selasih yg akak tanam tu... hehe ita pun nak cuba jugak masak lauk ni...

izahdaut said...

uishh ramai dah try kan lauk ni. saya je belum nih

Ida,Japan said...

nmpk sedap w'pun belum try lagi...bila2 kena try ni...

Kjee said...

salam Ummi. Daun sup? Hah Nanti Kjee nak try buat jugak. tapi cubalah daun selasaih. sedap sangat tau.

IdaShazana said...

yei yei....malam ni nak buat, untuk juadah berbuka puasa.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

daun selasih kalau kat kg memang ada ma tanam.... kat sini payahla sikit nak jumpa.. ingat nak try jugak ni.. tp waiting list panjang lagi tu.. entah bila dpt cuba..

Princess Solehah said...

thumbs up :) nampak sedap kak....

nOOrsha said...

salam kak.. sedapnye ayam kaprau... sedap dipandang, blom jamah lagi ni..kompom bertambah nasi :)

HomeKreation said...

Salam Ummi cayang. Along pun dah buat dah ni, meh tengok sapa punya sedap...hehehe acah aja. Dua2 pun sodap kan. Along guna daun selasih, mmg sedap sesangat ler...

Ummiakid @ lily said...

waaaa..kak ummi, nak kena try ni dah banyak tgk org buat. kebetulan kite ada tanam pokok daun selasih..boleh arr cuba ekk...dok subur kat belakang dalam pasu tu...

Ummi said...

Gee -
Apa lagik...meh pakat2 kaprau..hehe

MyLady -
Wkmsalam..haha tu la kan..mcm2 demam ada kat alam cyber nih...aah k.Jee mmg humble orangnya..hehe

Azlita -
Hahahha..kalau nak tunggu selasih akak berdaun, kena tunggu thn dpan la kot akak baru leh pergi rumah Ita..hahaha

Izah -
Alaaah, lauk ni sempoi, bila2 pun Izah leh try..hehe

Ida, Japan -
Tu la pasaiii..kena try...x menghampakan..kalau guna daging lg sedap rasanya Ida..hehe

KJee -
Hahaha..tu laa, dah daun selasih xda...mmg tau selasih sedap dimasak..nnt lah pi pasar besar nnt..xpun tanam dulu..haha, thanks for sharing k.Jee eh..

IdaShazana -
Ha, dah buat ke blm tu...hehe

MaDiHa -
Tu laa..kalau dekat rumah ma Ratna akak pun nak pi mintak..hehe

Princess Solehah -
Memang sedap...satu kelainan..

Noorsha -
Alaaa Sha makan x banyak x best, kalau 2 pinggan confirmed best..hehe

HomeKreation -
Wkmsalam...waaa jeles org ada daun selasih..ummi cari rata kedai kat area rumah ni mmg xda...malas ni pi Pasar Besar kat bandar..hehe

UmmiAkid -
Waaaaaaaa Lily, bawak mai pokok selasih 1 pasu..akak nak, senang nak msak mcm2 nnt..hehe

Diana @ Melley Mey said...

akak tgk ayam tu mmg mengoda ler akak.,... sedapnya... terliur diana tgk tau