Monday, July 11, 2011

Apam Dot-Dot Beryogurt

Assalamualaikum......macamana dengan hujung minggu adik2 akak semua...seronok la bersantai bersama family ataupun ada yang balik kampung atau jalan-jalan ke taman rekreasi kan....Kalau ada anak2 kecil tu mesti seronok melayan keletah si comel....waaaah, rindu la suasana camtu...hehee, tp bukanlah bermakna akak nak beranak kecil lagi...adeehhh, dah senja umur ni, x larat la kan....bagi la kat adik2 muda jek kan...

Ok la, meh layan apam dot-dot ni dulu....Dah lama x buat, dulu buat x berapa dot-dot sangat...hehe...Sabtu kelmarin, akak buat 2 adunan dan pas kat family di kampung melalui adik akak yang balik kampung sekejap petang semalam....selebihnya jamu anak-anak dara comel dia datang ke rumah semalam dan untuk family akak sikit. Asal resepinya tiada yogurt sebagaimana yang pernah akak buat dan ramai yang tahu tentang kepopularan apam ni. Tapi kali ni, sengaja akak tambahkan yogurt....x mengecewakan...sangat lembut,,,bessttt! Cuma kali ni akak x letak inti bluberi pun, anak-anak x nak....Jom layan..


APAM DOT-DOT BERYOGURT
Adaptasi dari : Apam Dot Dot

Bahan-bahan:
  • 3 biji telur - dari peti sejuk
  • 275 gm tepung gandum
  • 220 gm gula halus - (*utk 2 adunan akak letak 400 gm je)
  • 150 gm susu segar (*akak letak 130 gm je)
  • 120 gm yogurt tanpa perisa (*akak tambah ni - utk 2 adunan )
  • 3 sudu teh baking powder (*utk 2 adunan, akak letak 5 sdu teh je)
  • 1 sudu kecil ovallete
  • 1 sudu teh esen vanila
  • Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag) - kali ni x letak
  • Pewarna (*akak guna biru, kuning dan merah)


Cara-cara:-
  1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maksima selama 6 - 8 minit.
  2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
  3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
  4. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
  5. Picitkan blueberry filling secukupnya.
  6. Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh. Kemudian dot dot kan dengan adunan dari warna kontra atas permukaan.
  7. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit. (*akak balut penutup kukus dengan kitchen towel semasa mengukus) -
  • Jangan buka api besar semasa mengukus. Guna api sederhana je untuk mengelakkan apam jadi kembang mekar pulak nnt.


30 comments:

amal said...

wahh , yg yogurt punya. nak try lahh nanti ! :)

kak , cuba tengok yg amal buad ni tapi dot dot dia tak jadi sebab amal guna pewarna je , tnpa tepung. Huhu

http://applehijaulife.blogspot.com/2011/07/ketuk-ketuk-amalina.html

HomeKreation said...

Salam cayang Ummi. Walah tomei2 cam ni 20 ketoi pun boleh sekali ngap ...hehehe

Mylady said...

Alololo..tomeinya apam dot2 kak ummi..dear hubby suka makan apam..nanti2 leh la mylady try buatkan untuk dia..:-)

Mieza said...

comelnya apam dot-dot kak ummi...nak kenen seketul dua :)

Sunah Sakura said...

ape ni sedap sangat... T_T

lina said...

apam ni sedap :)

Mamasya said...

K.Ummi, samalah dapur kita hidang apam dot-dot....meh tukar 4- ketuii dgn apam yogurt k.ummi

shida said...

yum3..looks nice..
nak order..ho3~~~
jemput singgah
http://luvabenbaby.blogspot.com/2011/07/pembersih-kah-malaysia.html

Sis-Lin said...

dot dot dot bunyinyaaaaaaa..kekekekke
musim owang bt apam ek..sana sini apam..sana sini masuk mulut asyik aummmmmmmmm jek..huhuhuhu

hai kak ummi sayang..apa khabar??? :p

anymz said...

salam ummi
cantiknya dot..dot tu ummi..
ana(sila baca gaya arab) sudah tirguda lah..haha

Mila said...

salam ummi..
lama xsinggah umah ummi ni..
td baru wat apam..
t leh try yg yogurt plak..:)

http://miladelight.blogspot.com

H.J said...

tak jual ke apam ni kak??heee

Gee® said...

salam ummi,
wow!! cumilnya apam tu cam tuan dia...ahaks... memang sweet kaler pink dan turqoise... sedapnya, nti buat laa lebih2 yer ummi kak gee nk rasa...

Wanieyra said...

salam kak ummi... kreatif betul kak kita ni. Apam ni lembut mcm apam yougrt tak?

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayang...
comelnya apam dot dot tu akak... sgt cantik kejadiannya... yg nie diana pun lom perna buat lg.. semalam kat kenduri diana makan ler apam gini.. sedap nya.. anak2 diana suruh buat... tapi... x reti... huhuu... kena cuba gak buat suatu hari nie... hari nie singgah umah akak ternampak lg apam nie... alahai!! tergodaaaa lg ler nampaknya

ijayuji said...

Salam kak! kita dtg niii nak bukak laci umah akak selongkar baju2 tak puas hati niii, nak tahu jugak wakakakaka.... sambil2 menyelongkar harta karun akak tu sambil ngunyah2 apam dot dot ni mmg sesuwai betull motif kita dtg hari niii ahahaha...

Siti Hajar Masri said...

comelnya..;p

CT Delima said...

AS'salam kak Ummi

Ct pun lama dah tak buat apam ni. banyak keja lah sekarang n ka..hehehe. keja yang dicari, nak menjahit segala jenuh sampai sakit belang dok menjahit baju ni.

Kak CM kata kalau dtg umah akak baru dia ajar teknik2 amik gambar segala..hihi. jadi akak kena tunggu jer lah sampai kami datang menyerang ehh.. hehehe

Ummi said...

Amal -
Akak dah tgk kat dapur Amal, xpa nnt cuba dan ikut resepi betul2 eh, jgn derhaka..hehe

HomeKreation -
Waaa 20 ketuii sekali ngap, bior betuii Along nih..hehe

Mylady -
Waaaa cik abg suka apam, elok sgtlah try ni Mylady eh...bahagia cik abg nnt...hehe

Mieza -
Meh laa...ada lg saki baki...hehe

Sunah -
Xda apa2...saja nyum nyum jek...hehe

Lina -
Betul kan..mmg best apam ni..hehe

Mamasya -
Waaaaa...best tukar2 ni...mamasya punya ada filling kan, akak punya kosong tu, anak2 xnak..hehe

Shida -
Tq, akak x amik order laa..buat makan anak beranak jeee...hehe, nnt akak singgah rumah eh..

Sis Lin -
Hai Lin, akak sihat2 jek..tu pasal la menjadi apam dot dot nih...xpun jadi apam baring jek laa..hahahaha

Anim -
Wkmsalam...hahaha...ante sudaaa tiirguda, ante buat la sendiri aaa...hehe

Ummi said...

Mila -
Wkmsalam...waaah buat apam gak eh..jom tukar..hehe

H.J -
X jual la H.J, laku kat rumah jek..hahahhaa

Gee -
Wkmsalam...hehe, tq Gee, rasanya tu dah lebih dah...x larat nak kukus, letih tunggu dapur...hehe

Wanieyra -
Wkmsalam Eyra, aah, lembut jek, cuma ia x kembang mekar, dan dlm tu letak filling kalau ikut resepi asal, tp akak skipped kali ni...hehe

Diana -
Wkmsalam Dia cayang oii..hehe, alahai, nnt buatlah Dia, mmg senang jek pun...sedap dgn jem di dalamnya...x suka xyah letak pun xpa...nnt dot dot k...hahahhaa

Ijayuji -
Wkmsalam Ika manis...amboiii ko siap selongkar lg eh..kang ada kena gigit lipas kang...kot ada akak "ter"ternak, mana la tau...wakakkakaa...Ika, suka dot dot eh...mmg sesssuaaai la tuu..hehe

Siti Hajar -
Tq Hajar... :) dah try buat?

CT Delima -
Wkmsalam CT, waaah CT bz jahit baju raya la dah eh...akak tumpang baju melayu Aiman bole tak...hahaha, jgn caj mahal2 eh.. Ok, nnt turun Ktn, bgtau eh...cakap CM jgn caj mahal tau..wakakakkaka

Asmara said...

kak umie, cantiknya apam dot2 tu! byk jugak tengok sana sini, hihi.. sampaikan lah seru untuk saya cuba buat jugak. hehe.. :D. letak yogurt mesti lagi sedap kan!

ibuRayy4n said...

tomeynya....nk kena try dgn yogurt lak... ^_^

Yatie said...

comelnya apam dot2 akak ni...nak cubalah yg letak yogurt ni..mesti lagi lembut dan sedapkan..tq kak kongsi resepi..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

salam k.umie...baru hary ni berani comment...selalu silent reader jer...dah lama ayu follow blog akak ni...sedapnyer tgk apam itew...uwaaaa

WanYgBest said...

comelnyer apam dot2 nih...geram nak makan... =)

chem e_shop said...

Assalamualaikum k.umie..sy menerima mane-mane tempahan biskut raya yang sedap dengan harga berpatutan.
silalah mengunjungi blog saya.
http://chempakashop.blogspot.com/search?updated-max=2011-07-11T08%3A56%3A00-07%3A00&max-results=7

ayu said...

salam,ummi nak tanya, kalau kita tanak guna susu segar, nak gantikan dengan apa ye?

Mrs.Qarlista said...

saye buat apam ni..guna resepi yang same..tapi macam tak lembut sangat..kenape ye kak. hari tu saye tak letak yogurt, mungkin juga sebab saye pukul gune wire whisk je. so tak cukup kembang..susu segar tu boleh diganti dengan susu cair tak? :P

aishah said...

ovellete tu pe ya??

Ummi said...

Ayu -
Mohon maaf akak baru ternampak komen ni...kalau xda susu segar, guna susu sejat pun boleh rasanya..not a big problem...insyaAllah..

Mrs Qalista -
Nnt akak jawab kat dapur Qalista eh..

Aishah -
Ovelet tu bahan untuk melembutkan kan adunan apam/kek. Boleh didapati di kedai2 bahan kek ataupun pasaraya jgk, berwarna kuning oren jernih dan lembut gitu..