Tuesday, December 28, 2010

Apam Dot Dot (Polka Dot) Warna Warni

Salam...dah minum petang dah...hahaha, ni x tau la nak cakap apam apa dah...dot dot pulak eh..polka dot pun yea...dapat kat akak dah jadi warna-warni pun yeaaa, lg meriah gitu....haaa bantaiii laaa...janji leh ngap! Tengok cik adik manis Hana tu buat, dah lama nak buat dan ramai dah yang buat dan edit sana sini, gasak laah, haha....Akak baru sempat buat sabtu baru ni bawak balik kampung...waaa buat 2 adunan, puas la nak menge'dot-dot' kan apam tuh...lenguh kaki berdiri kat dapur..hahaha...tp pueh hati laaa...sedaappp! Banyk sungguh bulan ni buat apam, nnt badan pun naik mcm apam gak, huh! Layan la eh...resepi ceduk dari dapur Hana kat Jepang tuh..hehe, C n P yea Hana...sori lain pesen sikit akak buat, terover rajin ke apa ntah..


APAM DOT DOT (POLKA DOT)
Sumber: Hana
Dirujuk oleh: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan-bahan:
  • 3 biji telur - dari peti sejuk
  • 275 gm tepung gandum
  • 220 gm gula halus - hana kurangkan (*utk 2 adunan akak letak 400 gm je)
  • 150gm susu segar
  • 3 sudu teh baking powder (*utk 2 adunan, akak letak 5 sdu teh je)
  • 1 sudu kecil ovallete
  • Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
  • Pewarna (*akak guna biru, oren dan merah)
Cara-cara
  1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
  2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
  3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
  4. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
  5. Picitkan blueberry filling secukupnya.
  6. Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh. Kemudian dot dot kan dengan adunan dari warna kontra atas permukaan.
  7. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit. (*akak balut penutup kukus dengan kitchen towel semasa mengukus)
NOTE dr Hana:
  • Jangan buka api besar semasa mengukus. Guna api sederhana je yer! Kalau tak nanti pecah aka kembang mekar setaman! jadik ler kang apam mekar! hihi.. (berdasarkan pengalaman..:D).
  • Buh esen vanila utk mengurangkan bau telur.

dah siap masuk tipuware tuk bwk balik kampung...yg belen2 lg bg family adik kat Ktn ni..

14 comments:

K.Nor said...

wahh apam telur dinasour ya :)

Ummi said...
This comment has been removed by the author.
Ummi said...

Nor -
Wakakakaka...sanggup makan tak? Haha, kejiiissss...

Nieza said...

Salam K.Ummi,
comelnya apam dot dot ni kak...gebus tu..tapi ni memang jenis yg tak kembang la ni...nk kena try buat la nanti..:)

hana said...

hihihihii... mmg comey la kak..rajen pulak akak mengalerkan camtuh.. but still comey cam kite! *perasan!!! kikikikiki.........

Mat Gebu said...

Alalalaa..comey nya apam dot dot..tapi sori, apam i tak de dot dot okey..jenis satu kaler jeee..hahaha...

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

Ramainya yg dah buat apam dot dot ni..tak leh jadi nak cuba gak la..mcm mcm kaler ader...menarik

dek_ma said...

salam..kak ummi...tomeinyer apam ni..kita dah lama teringin nak buat tapi tak sampai seru lagi la...

ICook4Fun said...

Ummi, how are you? Hope everything is well with you. I pun dah lama bookmarked this from Hana's blog tapi tak buat buat lagi. I have to do this one day soon. Happy New Year to you Ummi.

Ummi said...

Nieza -
Aah mmg comeii..hehe, ni mmg jenis yang x pecah dan mesti dikukus dgn api sederhana la eh..

Hana -
Ha ya laa..ko mmg comeiii dan pipi tembam mcm apam tu jgk laa..kan, kan...hehe, nak amik 3 ketuii pi main jauh2..

Mat Gebu -
Hahaha...ni apam kalau ko buat gerenti x jadi dot dot..tulah koo! Org pompuan buat jek jadi dot2 tuh..kalu ko buat sure dot2 jadi berkedotsss-kedotss..hahaha

Nazrah -
Aah ramai dah buat, apa lg...try la..senang je tu..

Dek Ma -
Haa..agak2 bila nk datang seru, mcm seruan haji la pulak eh..hahah, meh akak seru...hehe

Gert -
Hi Gert, I'm doing fine, tq...Haha, cepat2 buat Gert, this one very nice tauuu..Happy New Year to you too..

Mimiey.. (^-^) said...

kak ummi,sedapnya apam tu...mie punya dh lama terperam dlm folder tu,asyk tertangguh je nak buat.. nak mintak kak ummi punya la 4 bijik,eheheheh....

ulek mayang girl said...

berapa lama tahan apam ni?

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

salam sayang kak ummi,
saya ada buat apam ni, petang tadi, ikut resepi akak ni, tapi kenapa ye, fillingnya jatuh ke bawah? tak tetap di tengah2.... ke cara saya salah.
apapun, suami dan anak2 tetap kata apam tu sedap. saya letak inti kaya...dgn strawberry.

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

gini kak ummi,
bila dah siap kukus, nak buka dari papercup, habis semua filling jatuh ke bawah. maksud saya, filling tu tak tetap di tengah2 mcm pau tu. kiranya, filling dia kena la dgn paper cup....

ish, tak reti pulak saya nak terangkan. tak tahu akak faham ke tak...:-)