Sunday, December 19, 2010

Cocoa Butter Cake

Hari ni memang x duk rumah sangat....so acara masak2 mmg xda sangat, pagi tadi just bakar garlic bun, bun pun ready-made punya....pastu seawal 10.30 pagi dah bertolak ke Muadzam Shah lagi penuhi jemputan kenduri dari ex-boss hb...balik dan sampai Kuantan terus ke rumah adik akak yang dah 3 minggu bercuti balik Sg. Petani, rindu pulak kat anak2 comel dia dan nak sampaikan buahtangan akak beli kat Melaka hari tuh dan kek kat atas ni....hehee, so solat dan lepak2 minum petang borak2 sambil kudap buah berangan akak beli kat simpang ke Muadzam tuh...hehe...Pastu keluar dr rumah dia dah kul 5 ptg, terus ke bandar beli baju sekolah, seluar dan kasut sekolah Aiman nih....waaah anak bongsu akak dah besauuuu nak masuk Form 1 daahh...rasa baru jek lg tengok dia masuk Std. 1....sampai rumah dah jam 6.30 ptg. Hari hujan jeee....weeyy nak mandi pun malas rasa..hahahaa...so malam ni x masak apa2 pun sebab anak2 kenyang, suh abanglong pi beli burger je la kat kedai depan tuh..hahahaa, akak n hb tarak makan, just buat air milo je...so layan kek akak buat kelmarin dulu ni eh... C n P dari Nasi Lemak Lover...thanks for sharing...Just love it!!

COCOA BUTTER CAKE
Resepi : Nasi Lemak Lover
Dirujuk oleh : Ummi @ Home Sweet Home

Ingredients:- ( I used 9 in. round pan)
  • 250 gm butter
  • 160gm sugar (i reduced to 150 gm and used castor sugar)
  • 4 eggs
  • 250g cake flour (i used self raising flour)
  • 1 tsp vanilla essence
  • 2 tsp of double action baking powder
  • 4 tbsp milk
  • 2 tbsp cocoa powder and ½ tsp coffee powder mix with 3tbsp hot water (i mixed 2 tbsp. cocoa powder and 1 tbsp. coffee paste with 3 tbps. hot water)
Method:-
  1. Sift cake flour and baking powder in a bowl.
  2. Beat butter with the sugar until pale and fluffy.
  3. Add in egg one at a time, add in vanilla, mixing well.
  4. Fold in flour and milk, combine well.
  5. Mix ½ portion of cake mixture with cocoa mixture.
  6. Pour cake mixture into cake tin and follow by cocoa cake mixture.
  7. Bake in pre-heated oven at 180C for 30mins or skewer came out clean.
sangat lembut gebuss berderai dan a bit moist..


10 comments:

fara dean said...

salam kak..
wow! tak sabar nak rsa..
klau mkn panas2 pun sedap ni..

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

Salam..memang nampak mengancam ..apatah lagi bila ada depan anak anak..

Ummi said...

Fara -
Wkmsalam..X sabar nak rasa, kena cepat2 buat la kan, kan..hehe

Nazrah -
Wkmsalam..thanks sudi singgah sini yea Nazrah...mmg sedap nih..kalau pekena dgn kopi O ujan2 nih...best!

::Azura Rahman:: said...

wah.. best ni.. 2 rupa 2 rasa yg berbeza.. wajib cuba nie..

Aishah @ Ariffin @ Aqil said...

akak nak sepotong....ngeh...ngeh...

Yan said...

Gebunya kak... nak sikit

Mas said...

sedappnya tengok kek tu kak.....rasa macam nak try buat....he..he..
kak ummi...datang ambik award yer kak....

Nurul said...

Salam. Look so yummy. Nak try jugak la..last week saya try masak kek gula hangus, resepi saya copy dari blog akak..Alhamdulillah, menjadi. Siap dapat tempahan lagi tuh..ehehe..thanks ek for sharing ;)

azian said...

kak ummi...
mmm...boleh buat nih...
heheh...

haniQaseh said...

sedapnya kek nie kak ummi.... nk try lah nanti.....yum..yum...