Monday, December 13, 2010

Cuti-Cuti Malaysia - Melaka The Historical City Part I

Entry untuk cuci2 mata je yea....acara Cuti2 Malaysia last week.....ke Melaka Bandaraya Bersejarah...sungguh terpegun dengan perkembangan pembangunan Melaka sekarang....dah lama x datang sini, rasanya last cuti ke sini 7 tahun sudaaahhhh...lama dah kan... Percutian 2 hari 1 malam mmg x cukup nak discover all the beautiful and historical places....what an effort of the state government....mmg berbaloiii...full of ideas, great town planning! Really satisfied and sure will come again to discover many other places...huhuuu... Akak 1 family dan family adik serta my mom and youngest sister, 2 kereta ngam-ngam sap soii..hehe....Mak mmg teringin nak pergi lepas datang sini bersama akak jugak 7 - 8 thn sudah. Mak sangat seronok, rugi abah x dpt nak turut serta sebab kambing2 20 ekor dalam kandang xda sapa nak jaga...maybe next time... Jom jalan2...gambar terlalu banyak, ambil sikit je la share sini...letih nk edit n resize segala...

First day sampai, jam 11 pg...ramainya manusiaaaa....weeyy laaa...letih nak que untuk naik Menara Taming Sari nih....harga tiket dah discount for local tourist - adult = rm10 and child = rm5 (kalau x silap..lupa dah budak punya..hehe)

pemandangan dari atas....

Turun jek menara, kitaorg semua nak merasa naik beca pulak.....sewa 5 beca, which costs RM20 per beca...waaaa meriaaahhhh.....sakan lagu beca ni berkumandang dlm Bandar Hilir nih..hahaha...ok gak laaa...saja suka sukii kan..hehe, dah nama pun jalan-jalan...duit kena tebal la jgk eh, sesekali support...hehee

Apapun, sungguh happy...mcm jakun pun ada rasa naik beca..wahahaa..kat Kuantan pun byk beca pelancong, x penah lak naik, cuma hiasan x semeriah beca Melaka nih..

Lawatan sana sini di Bandar Hilir...antaranya, Muzium TUDM n TLDM...ni anak2 jantanzzz akak la nak masuk..Nak masuk kena pi bayar kat kaunter Muzium Kapal seberang jalan, rm3 seorang, then baru leh lawat dlm Muzium TUDM n TLDM sekali...

Align Center
huk alaaah....adik akak ni....mey deeeyyy...mey deeyyy..hehe

Yang kat atas ni kat Muzium Kapal...punya la ramai org kat dalam..naik lemas lak rasanya...banyak tersimpan koleksi dan replika gambar2 kapal perdagangan dulu2 dan diorama pedagang2 semasa singgah di Melaka berdagang... Tu diorama Laksamana Hang Tuah..hehe, solo lg tuh...ada yg berkenan x..wahahaha

Okaayy antara tempat lawatan hari pertama, selain shopping2 kat bazar, beli belacan, cencalok, segala junkfood n ntah apa2 hehe....pastu makan2 la...xda gambar la pulak...insyaAllah sambung nnt utk hari ke 2 k...Kitaorg tdo kat homestay...15 minit jek ke bandar....pergi pun plan 2 minggu seblm ni...semua hotel resort dekat bandar fully occupied laaa...

9 comments:

mamawana said...

Wah...cantik gambar2 bestnyer ....rindu nak naik beca...

Shafa said...

lama sungguh tak ke melaka. teringin nak pusing melaka dgn beca banyak bunga2 berhias tue ^_^

Mat Gebu said...

Kak, patutnya akak buat tajuk Melaka vs New Zealand..hehe..ada ambik pic kat Jonker Street tak, tempat feberet mat gebu...

..nOWa.. said...

Akak duduk kat homestay mana? Insyaallah nak turun melaka hujung bulan ni.. :)

LENDANUAR said...

waaaaa kak ummi gi jenjalan melaka x ckp pun..kecik ati tau.huhuhu.lenda kan dok kat melaka..kalo x dptlah lenda jumpa sifu ciskek lenda ni......xper..lainkali dtg melaka bgtau ye...

Nieza said...

Salam Kak Ummi, tgk semua pic akak ni teringat masa zaman study kat sana 10 thn dulu...rinduya nk ke Melaka..dah semakin maju yer sekrng ni...:)

Ummi said...

Mamawana -
Ha, cepat2 pi bercuti sana, ada masa lg nih...hehe

Shafa -
Tu laaa..apa lagi...start enjin, shoot terus laa..hehe

Mat Gebu -
Hahahaa..aah eks, tp gambar NZ xda, Felda NZ ada la kat Pahang ni...kang ada pulak yg terasa koo..susah..hehe, Jonker Walk mmg anak2 dh sebut awal2 koo..byk godaan, abg rimau beli payung kertas lama n bangku kecik muka kucing koo..hahahaa..Akak takut tgk rega brg2 antik tu...mmg nak terkencing..hahaha

Nowa -
Akak amik homestay kat Taman Merdeka hari tu..tp x best sgt, wpun dekat tp bila jalan jammed puas gak nak sampai..baik cari homestay kat Kg. Morten tu Nowa...lg best rasanya..seberang jek dgn Bandar Hilir..

Lenda -
Waaaa...soriiiii...x igt pun Lenda kat Melaka jugak eh...xpa lenkali, lgpun masa mmg padat Lenda, maklum ramai2 jalan...hehe

Nieza -
Uishh 10 thn lalu gi sana? Lg lama tuh...baik pi cepat..sgt terpegun... ^__^

Rozita said...

wah kak..enjoy ye..
sy dah pegi 2 kali thn ni tp x puas2 gak..sebelum melaka maju barang ok2 je..selepas melaka maju brang2 n tiket semua naik..x de tolak ansur dah..

akak dok kat tmn merdeka tu kat ne ye..sy dulu dok kat bukit katil x jauh gak..sgt2 berpuashati dengan tempat tinggal..cum x sempat nak buat entry kat blog pun lg..

Anna said...

salam kak, wah! ana sekeluarga pun g bercuti kat melaka taun ni.... walaupun selalu g sane, tp tetap jakun lg... smua tempat nak g... best kan?... hehe