Wednesday, December 1, 2010

Nasi Ayam Chef Wan

Lama sungguh x masak nasi ayam kat rumah....tp makan nasi berlauk ayam macam2 style selalu laaa...hehee...Ni ala2 terlebih rajin la kan....Try resepi Nasi Ayam Chef Wan nih sebab terliur tengok tayangan amal kat dapur Nur ni...Simple tp sedap! Cuma sosnya akak buat ikut citarasa tekak akak je laaa...Izin akak share kat sini lak yea...Thanks Nur!

NASI AYAM CHEF WAN
Sumber: Nur @ Fiqah99

Bahan-Bahan Untuk Nasi:
  • 1/2 cawan marjerin (akak tukar mentega)
  • 2 biji bawang besar, dikupas dan dicincang
  • 2 cm halia muda, dikupas dan dicincang halus-halus
  • 3 ulas bawang putih, dikupas dan dicincang halus-halus
  • 1 cm kulit kayu manis
  • 4 kuntum bunga cengkih
  • 2 helai daun pandan, disiat-siat dan disimpul
  • 4 cawan beras butir panjang, dicuci dan dituskan
  • 5 1/2 cawan air rebusan ayam dan sedikit garam
Cara-Cara:-
  1. Cairkan marjerin didalam periuk panas dan tumis bawang besar, halia, bawang putih, kulit kayu manis,bunga cengkih dan daun pandan sehingga naik baunya.
  2. Masukkan beras dan goreng sebentar. Tambah air rebusan ayam dan perasakan dengan garam. Masak sehingga cecair terserap dan kecilkan api.
  3. Tutup periuk dan masak selama 10 minit sehingga nasi tanak. (*akak terus tumis dalam periuk elektrik dan masak seperti biasa hingga nasi kering dlm rice cooker tuh)
Cara menyediakan ayam:-
  • 1 ekor ayam berat nya dalam 1.5 kg, dibersihkan dan dibelah dua - direbus dalam air yang didih perlahan hingga separuh masak.
  • Garam
  • Lada hitam yang baru dikisar
  • 2 cm halia, dikupas dan ditumbuk
  • 2 ulas bawang putih, dikupas dan ditumbuk
  • 2 sudu besar kicap manis
  • 3 sudu besar marjerin
Cara-Cara:-
  1. Lumur ayam dengan garam, lada hitam, halia, bawang putih dan kicap. Kemudian lumur pula dengar marjerin.
  2. Bubuh ayam di dalam dulang pembakar. Bakar ayam di dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada 180 darjah celsius selama 30-40 minit sehingga masak.
  3. Potong ayam kecil-kecil dan hidang dengan nasi.
Bahan Sos Lada (My Style):-
  • 5 - 6 biji cili merah
  • 1 kiub pati ayam
  • 2 biji tomato
  • 2 ulas bawang putih
  • garam dan gula secukup rasa
  • 2 inci halia - diketuk
Blend semua bahan kecuali halia. Tuangkan ke dalam periuk dan masukkan halia ketuk. Masak sebentar di atas api perlahan hingga didih. Angkat dan sedia dihidangkan bersama nasi ayam.

Set lengkap: ayam panggang, sup, tomato, timun n salad, sos lada

nasi dan ayam yang begitu seksi duk posing tuh!

13 comments:

Nordin said...

hmmmm. tiba2 rasa lapar. jom makan nasi ayam!

cplud miera said...

laparrrrrrrr

Khai Adry said...

salam singgah ummi ..... wahhh menarik nampak nasi ayam tu ...... rasa lapas lak pepagi ni ..... nak mintak ambik resepi leh tak ..... suke la .....

lina said...

salam kak ummi....sedap nyer nasi ayam pepagi ni....adeh ni tgh bekurung meeting...ngeh...ngeh.

Mas said...

pepagi ni tengok nasi ayam kak ummi....jadi lapar balikkk...sedappnya...

NoorMasri said...

Salam...aduusssss nampak enak sungguh ,nasib baik kita masak nasik ayam jugak semlm...kalu tak nak je mintak sepinggan hihihi

Ummi said...

Nordin -
Hehe...jom jom makan..

Cpludd -
Bawak bersabar ye..xpun pi makan cepat..heheh

Khai Adry -
Terima kasih sudi singgah, silakan ambik resepinya...mmg nak share pun kat sini..

Lina -
Waaa tengah meeting eh..sabar2..hehe

Mas -
Sedap belaka kalau kat rumah ni..ramai tukang tibai..hehe

NoorMasri -
Wkmsalam..waaah nnt leh try nasi ayam Noor pulak laa..tukar2 eh..

♥LOVE2COOK♥ said...

Wahhhh what a complete menu!!! Laparrr...hik hik hik :(

fara dean said...

salam kak..
sy lunch kat sini je ye..
sedapnya nasi ayam tu!

hana said...

hakakkkk... bungkus satu!! utang wokey! taun depan kite bayo! kekekekeee... kak, dah report abuse blom? kite da buat! gasak lah! huhuu

Ummi said...

Love -
Hehe...kalau x complete x best la kan..ni baru licin! hehe

Fara Dean -
Wkmsalam Fara...nak ajak lunch pun nasi dah licin..jom pi kedai mamak laa..hehe

Hana -
Ops budak nih! weeyyy Hana, terkejut akak ko terjerit gitu...bungkus tulang ayam ada laaa..dah licin dah...Hehe..report la, jgn x report..kan kan..

CT said...

adehhhh...lapo lak dh mlm2 buta ni tgk nasi ayam...

RezaMJL said...

ooh saya pengen santap tu hidangan