Tuesday, December 21, 2010

Telor Dadar Udang Bermayonis

Salam.....layan menu ringkas malam kelmarin sebenarnya....lawan dgn cencalok dan lauk asam pedas...malam tadi x masak pun sebab family adik datang rumah bawak makanan punya la banyak...akak dah keluarkan ayam ingat nak masak, simpan semula ayam tuh..hehehe...so layan la telor dadar ni dulu eh.....gebussss jek letak mayonis... ^____^ tp ni bukan resepi Sheila Rusly, akak xda resepinya, main taram jek campur udang segala...lemak-lemak gitu...hahaha

TELOR DADAR UDANG BERMAYONIS
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 6 biji telor
  • 1 labu bawang besar - didadu kecil
  • 15 ekor udang sederhana - dikerat dua
  • 4 sudu besar mayonis asli
  • 3 sudu besar susu segar
  • 1 tangkai cili hijau - dicincang kasar
  • 1 tangkai cili merah - dicincang kasar
  • sedikit lada sulah
  • garam secukup rasa
  • sedikit minyak masak
Cara Memasak:-
  1. Pukul sikit telor dengan whisk dan campurkan kesemua bahan. Kacau sebati.
  2. Panaskan minyak dalam non-stick pan dan tuangkan adunan.
  3. Perlahankan api dan tutup kuali.....biarkan telor masak.
  4. Bila nampak permukaan atas sudah mula beku dan masak, angkat dan hidangkan. (# tak perlu terbalikkan telor).
sedap dan lemak...

7 comments:

haniQaseh said...

emmm simple cam nie best la...lama dah x makan cencaluk sedap tu...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

sedap nampak telur dadar tu.. ada udang pulak tuh.. mayonis lagik.. bertambah2 sedap! teringat kat cencalok beli kat tepi jln kat negeri sembilan on the way nak blk keratong.. sempat mkn sekali jekk masa kat kg.. pastu lebihnya sy tinggalkan aje kat kg.. takkan nak bwk blk pj lak kan.. hehe.. silap pulak beli sebotol.. bukan apa.. cik abg kurang gemor.. sy pulak takleh mkn masin2 karang naik lak bp.. tu yg beli sebotol.. hehehe..

re: tq bg award kak.. ada masa nnt sy amik.. ada keje skolah tu jd lambat sikitlah siapnya.. ngeeee...

LinRosLy said...

Salam Kak Ummi...

Telur Dadar Mayonis Lin Pernah Buat Tapi Tak Bubuh Udang....

azura said...

salam. saya berminat iklan di web awk... plz email me ladybird79@gmail.com

Sari Yusa Ibrahim said...

idea untuk menghabiskan udang yang penuh dlm esbok tu.. hehehe

Jay said...

Dear Ummi,
Nice to hear from u..how u.
yummy recipe...love d presentation.
Tasty appetite

mama ju, said...

Aslkm Ummi

Seronok tgk hari2 ummi post masak2..hehe mama pun tringin jugak...