Friday, December 3, 2010

Kek Coklat Kukus

Salam Jumaat....dah makan ke belum tu? Akak ni balik lunch hour panas2kan je lauk semalam dan masak nasi untuk anak2 ramai kat rumah ni, akak x makan dah la..kenyang tadi pekena roti canai kat ofis....pastu duk makan gak la kek coklat nih..buat malam tadi....waaaa sedap, tersangat lembab, halusss dan melekat jek kat tekak....Resepi dari Buku 1 Hari 1 Resepi Chef Hanieliza yg dihadiahkan oleh Kak Liza tu..hehee...Paling best resepi nih...xyah nak keluarkan mixer bagaii...kacau semua pakai whisk jek...i liiiikkeeee....hasilnya pulak sungguh memuaskan hati! Telor pun guna sebijik jek untuk kek sebesar ni....again i liiiiikeeee...hehee...Thanks Kak Liza ku cayanggg yang sedang sibuk dengan siri jelajah untuk bukunya ini....muaahhh! Alaa nak kena taip yg malas nih...

kek kelihatan sedikit padat sebab snap ketika baru dipotong sejuk2 keluar dr fridge...bila dah biarkan 10 min. teksturnya mmg lembut gebuss

KEK COKLAT KUKUS
Sumber: Buku 1 Hari 1 Resepi CHEF HANIELIZA

Bahan A:-
  • 1 cawab susu cair (akak guna fresh milk)
  • 1 cawan air
  • 1 cawan mentega cair
  • 2 cawan gula perang (akak letak 1 3/4 cwn je)
Bahan B:-
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan serbuk koko (*akak guna jenama Van Houten)
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
Bahan C (dikacau rata):-
  • 1 biji telor
  • 1 sudu teh esen vanila
Bahan Krim Coklat (Ganache):-
  • 1 cawan susu pekat
  • 2 sudu makan serbuk koko
  • 2 sudu makan mentega
Cara Membuat Kek:-
  1. Panaskan kukusan.
  2. Kacau semua bahan A di dalam mangkuk besar supaya sama rata dan sebati.
  3. Ayak bahan B dan masukkan ke dalam bahan A dengan perlahan-lahan. Kacau rata.
  4. Bahan C dipukul sikit dengan garfu dan masukkan ke dalam mangkuk adunan. Kacau lagi supaya adunan tidak bergentel.
  5. Lapik loyang dengan kertas baking (*akak guna loyang bulat 7 in) dan tuangkan adunan.
  6. Kukus selama 1 jam dengan api sederhana kecil (untuk mengelakkan kek pecah di permukaan) - memang betul..sikit jek merekahnya dan permukaan pun rata. (akak balut penutup kukusan dengan kain semaasa mengukus kek)
  7. Hiaskan dengan krim coklat dan taburan chocolate rice.
Cara Membuat Krim Coklat:-
  1. Masukkan susu pekat manis dan serbuk koko ke dalam bekas tahan panas. Kacau rata.
  2. Panaskan dengan api sederhana. Kacau sehingga sebati.
  3. Masukkan mentega dan kacau rata sekali lagi.
  4. Tutup api dan kacau lagi hingga sebati.
  5. Tunggu hingga sejuk sedikit dan tuangkan di atas kek.

22 comments:

lina said...

sedap kak ummi....bila nak buat ni...nak sepotong pos kat KL ni ngeh..ngeh.

♥LOVE2COOK♥ said...

WOW WOW WOW!!! So chocolatey!!! I wantttt ;)

Brought U some moist butter cake ;)

Nana Aris said...

wah senang bahan-bahan ni..bleh buat ni..ish2 camno la nana nak diet..hehe

emy/mamasuri said...

dah byk kali try kek kukus..
tp kali ni nak try akaknyer resipi lak..

NoorMasri said...

eeeee...sedap dan seksinya kek tuh .....!

K.Nor said...

ummi!!!!! nak ngopi & save ya.. maceh :) bila nak buat wallahua'lam hehe

Ummi said...

Lina -
Memang lah sodaappp...try bila2 senang..nak buatpun senang sgt..akak rasa nk buat lgk nih..hehe, cepat tul licin anak2 ramai kat rumah ni..

Love -
Waaaa...exchange food...i liiikkeee...k, where's mine? hehee..

Nana -
Xpa la sesekali pekena...layan jek..jgn pkir diet2..hehe, tgk auntie ni, dah tembam dah...huhu

Emy -
Tu laa..akak pun dh byk try yg kukus, tp still kena guna mixer, tp yg ni lgk sonang baituuu..hehe

NoorMasri -
Waaaaa...seksi keee..hehee...tambah lg sepotong..hahaa

Nor -
Silakan la Nor..teramat mudah la Nor oiii..duk rumah tu bila2 je leh buat..Ummi ni ya laa..balik keje nak masak lauk lgk, pastu nak wat kek pulak..adeeiiii

Sarid Derus said...

alaa..kak ummi..menjejes-jejes air liur tengok..nanti saya nak cuba buat la..tq ya..

Kak Lin said...

Salam Kak Ummi....

Aduh! Mak Tolong!!!! Terliur Tgk Kek Coklat Kukus Kak Ummi Yang Mengancam Ni....

Lin Nak Jugak! Nak Jugak!

sonata anak kancil said...

salam...kali ni nak cuba resepi ini pulak..senang nampaknya nak buat. TK kongsi resepi.

Ummi said...

Sarid Derus -
Hahaha..baik buat cepat..kang banjir rumah menitis air liur tuh..hehe

Lin -
Wkmsalam..hehe..Lin bawak bersabar...pi godek kat dapur, kejap jek dah siap tauuu..pi laaa..hehe

Sonata -
Haa mmg senang..kalau x rajin gak buat ntah la..hahahaa

Jiya said...

adehhhh... lelehan coklat tu yg tak bleh tahannnnnnnnnnn!! kak ummi pos separuh yaa. jiya bg kak ummi kukis seketul tuk kak ummi :P

Ummi said...

Jiya -
Hehehee...lelehan air liur ko tu jaga sikit, kang kena kek akak..hahaha..ceeeh kek akak ko nak separuh..kukis bg seketuii jek...mana ada jalan..piat kang!

Kak Rose said...

Ummi, sedapnya no wonder ada orang dah tepek gambo n resepi kat blog derang... senang betul keja dia kan...http://mamamas74.blogspot.com/
dah kena warning pun pun x endah jer... ger!!!!!

NuZa said...

wah..sedap nye kek nih kak ummi..boleh cuba nih..
saya selalu refer resepi kat blog nih kalau nak masak..sume best2..
tq ye kak kongsi resepi best2..=)

Abah Yie & Ummi Na said...

terliur dah ni tgk kek coklat tu...tak sabar nak buat. esok nak cari bahan2 yang blm ada hehe

Citarasa Rinduan said...

kak ummi
ayu suka tau coklat..
wah tergoda ko dengan pic yang ala-ala membuatkan air liurku meleleq dengan lebih laju,


ku kesat...wah,,,kejam kamu..

Mommy 2 Imans said...

sedapnya kek nie akak..aduss..tak sabar nak beli buku kak hanieliza tu..sementara tu amik resepi kat sini lahh..:)

Nana Aris said...

auntie!! nana da buat tp mmg die tak mcm kek yg kite bakar tu eh..ke sbb nana pakai tepung naik sendiri..rase sedap tp rupe cam bingka coklat kot.hehe

halidadamha said...

kak ummi, nk mntak izin amik resepi ni ye..

Anonymous said...

kak.. ngah try resepi nie.. harap jadi la mcm akak nbuat nie.. mcm sedap sgat...

Awanis said...

salam kak ummi...
adk ade try wat kek kukus coklat lembap(bukan guna resipi ini)...
1st trial masak elok jea...
2nd,3rd dn 4th trial, kek tu x nak masak bila dh kukus 1jam lbih...
kenapa ek? silap kat mana la...
last skali msuk oven,tp dh x elok la,sparuh msk dgn kukusan then oven plak...