Tuesday, December 14, 2010

Tofu Telor Masak Sambal Tomato Nenas

Salam...weeyy hujan-hujan ni kan, tapak kaki segan jek nak jejak simen dapur...tp kan, perut x reti nak segan2 berkeroncong...sampai turun lebat hujan..hahahaa...Nak pergi kedai pun rasa malas, so just masak jek stok apa yg ada...ni kira lauk musim NAK banjir laaa..hahahaa, macam Ikan Bilis Tumis Rendang Asam tu gak laaa (thanks to Hana n Nor yang sudi try resepi tu). Ya laa..kalau DAH banjir, kira buka tin sardin terus laa..xyah masak, tuang jek dlm bekas perah asam limau, hiris cili, bawang segala, gaul garam n gula secukup rasa...makan..kan kan....Okay ni x tau nak masak apa gak dah....layaaan la tofu telor kegemaran anak2 nih....

TOFU TELOR SAMBAL PEDAS TOMATO NENAS
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 3 paket tofu telor (telor jepun)
  • 4 sudu besar cili kisar
  • 1 labu bawang besar - didadu halus
  • 2 ulas bawang putih - dicincang
  • 2 biji tomato (saiz sedang) - dikisar dengan 1/4 cawan air
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1/4 biji nenas - dihiris kecil-kecil
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1 biji tomato - dipotong baji 6 bhg.
  • minyak masak
Cara Memasak:-
  1. Potong tofu kepada 1 inci tebal. Panaskan 1/3 cawan minyak dalam non-stick pan dan goreng hingga berkulit. Angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan.
  2. Buangkan sedikit minyak, dan tinggalkan lebih kurang 3 - 4 sudu besar minyak tersebut dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau dan kekuningan.
  3. Masukkan cili kering kisar, masak dengan api sederhana hingga pecah minyak.
  4. Masukkan tomato kisar dan kacau-kacau sebentar.
  5. Tambah garam dan gula secukup rasa.
  6. Masukkan nenas dan biarkan lembut sedikit.
  7. Masukkan potongan tomato dan tofu, kacau balik perlahan-lahan biar mesra sekejap sahaja.
  8. Tutup api dan hidangkan dengan nasi putih.

8 comments:

Yatie said...

Salam K.Ummi,
Klau ujan2 mmng perut lapor jek....pastu tarik selimut.....nak ke dapor malas...anak2 asyik ulang alik je, tanya ,,,masak apa arini...minum petang apa....dinner apa...last2 ke daporlah juga...lauk akak ni mmng nmpk menyelerakanlah....

Awang Hafiz said...

alamak aii.. sedapnyaaaaa.. tofu ni mmg feveret saya, nenas pn feveret saya, sambal pun feveret saya..

kena blajar masak ni kt rumah.. :)

Fiza Amran said...

aaahaaaa.. k ummmi bestnya resepi... nasib baik dh ada dlm peti tofu telur nie

Mas said...

perhhh..sedapp ni kak ummi..mas suka tauhu ni....nni nak try wat la...

PuteryCinta said...

as-salam...byknye resepi...best2..nk followlah~

Ummi said...

Yatie -
Tu la pasaiii..tp akak kena gak gi kerja, xleh la nak tarik selimut tu haa..huhuuu...

Awang Hafiz -
Waaaa...dah faveret belaka, kena la masak nnt eh..

Fiza -
Apa lagi, kayuh aje laaa...senang sgt pun..hehe

Mas -
Akak semua jenis tauhu akak suka..hehe..masak apapun licin..

PuteryCinta -
Wkmsalam...resepi sempoi2 jek Putery...silakan follow...thanks yea..

fara dean said...

salam kak..
mesti ada rasa masam manis pedas..makan dgn nasi panas time hujan sedap tu..

zawani said...

salam perkenalan k.ummi=)
bestnye sambal tofu telur ni...saye mmg suke tofu ni..hihih
rajin ek k.ummi masak..=)