Friday, December 3, 2010

Potato Wedges With Special Peanut Butter Sauce

Malam-malam ni kot ada yang tengah layan tenet ke kan....kot la lapor lg leh pi dapur godek2 buat potato wedges lak,...kira "supper" la kan...jgn pastu "suffer" kekenyangan sgt dah laa..hahaha, xleh tdo lak kang...Kentang banyak kat dapur tuh...besar2 jugak akak beli baru nih...so meh layan...Ada banyak cara dan resepi orang buat kentang ni, kali ni akak try Potato Wedges resepi dari buku Senangnya Memasak Makanan Barat Chef Hanieliza pulak....Pastu akak buat sos special dan teramat sedap iaitu Special Peanut Butter Sauce dari dapur Aidah. Thanks to Kak Liza dan Aidah atas sos special yang sangat sedap tu....Jom layan dengan sosej dan baked beans...besttt!!

POTATO WEDGES
Sumber: Senangnya Memasak Masakan Barat
Bersama Chef Hanieliza


Bahan:-
  • 500 gm kentang - dibuang kulit
  • 1 cawan tepung serbaguna - akak guna cap Adabi
  • 1 sudu teh serbuk lada sulah
  • air secukupnya
  • minyak masak
  • garam secukup rasa
Cara Membuat:-
  1. Potong kentang bentuk baji dan rebuskan bersama air dan sedikit garam. Masak separuh lembut dan toskan.
  2. Masukkan tepung serbaguna dan serbuk lada sulah ke dalam mangkuk.
  3. Campurkan air sedikit-sedikit dan kacau sehingga sebati. (jangan terlalu pekat ataupun cair).
  4. Masukkan kentang tadi dan salutkan rata.
  5. Panaskan minyak dan goreng sehingga keperangan. Angkat dan hidangkan bersama sos kesukaan atau sos istimewa di bawah.
SPECIAL PEANUT BUTTER SAUCE (*sos ni sangat sedap!!)
Resepi : Majalah SEDAP
Sumber : Aidah

Bahan:-
  • 100 gm mayonis
  • 1 sudu makan peanut butter (mentega kacang)
  • 1 1/2 sudu makan sos tomato
  • 1/2 sudu teh gula
  • 3/4 sudu makan perahan jus lemon
  • 3 sudu makan sos cili (*saya tambah) - akak pun letak jugak.
Cara-Cara:-
  1. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk dan kacau hingga sebati.
  2. Mudah dan senang, sedia untuk dihidang dengan potato wedges.


yang dlm pinggan ni just drizzle sos cili dan mayonis jek...wat posing2 dulu..

10 comments:

Mat Gebu said...

Wahhh...menggebu nampak menu, hahaha, tak relaaa..

Ummi said...

Hahaha...akak lg x rela tengok kek flan ko dgn stoberi dan anggur tertonggek seksi jek atas kek tuh..huh!

fawwaznuha said...

salam..
kalau xde tepung serbaguna sesuai ganti tepung apa ye?

Ummi said...

Fawwaznuha -
Wkmsalam...kalau xda tepung serbaguna tuh, boleh jek ganti tepung gandum mix tepung beras sikit, tambah perisa serbuk cili/ serbuk lada hitam n garam secukup rasa...ok je dah tu..!

nor64 said...

salam ummi, kalaulah boleh akak masak makanan barat ni hari2 kureng sikit tugasan memasak kan..mmg betul western food tak susah mane...anak2 mmg suke bebenor masalahnya bapak budak2 umah tu pandang sebelah mata pun tak nak...taoi akk sukeeeee...

cikmar said...

sedapnyee...klu cicah jalapeno cheese sgtlaa sedappp..hehe

anymz said...

ummmi,dtg pagi2 kat sini terus speechless..tak tahan nengok menu western pepagi.mmg feveret menda2 cenggini

♥LOVE2COOK♥ said...

Truly tempting wedges kak! Love the whole platter! :D

Salwani said...

Ummi, perkataan tenet tu jangan sembarangan guna. Budak-budak sekarang tenet tu maknanya dating

Ummi said...

Nor64 -
Kat rumah ni x kesah, hb pun ok jek sesekali makan mcm ni, setakat dinner tu no hal...janji kenyang..Lg pun dia kesian kat isteri dia gak kot..hehe

Cikmar -
Yep...makan camtu pun ok..hehe

Anymz -
Ya laaa..menu camni nak pekena anytime boleh kan..mudah kerja..

Love -
Ya la kan...ni menu ala2 malas pun ya jugak Love...come n join me! Hehe..

Salwani -
Waaahh...xpa la, bahasa bebudak sekrg nak dating ke apa ke, janji geng2 masak Ummi ni paham bahasa Ummi..hehee, budak muda tu gasak depa laah...hehe..mmg ramai yg suka rosakkan bahasa dgn bidalan diaorg masing2..bkn setakat ejaan, maksud pun dah lain eh..adeiii