Thursday, August 28, 2008

Oreo Cheese Cake

Kelmarin sempatlah buat cheese cake ni...memang family's favourite nih! Resepi dari Joyce (Jthorge) nih memang best n killer u!! Sekejap je tinggal separuh tau..

Bahan:-
  • 30 keping oreo cookies (buang cream tengah) - kisar halus
  • 1/4 cawan butter - cairkan
Bahan Filling:-

  • 16 oz (2 cawan) cream cheese - lembutkan
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • 1/2 cawan sour cream
  • 2 biji telor
  • 1 cawan oreo yang dicincang halus

Cara Menyediakan:-

Base :- gaulkan oreo kisar dengan butter cair rata-rata. Tekan dalam loyang yang telah digris dan dialas. Pre-heat oven pada suhu 180 Celcius.

Filling:- Pukul cream cheese, gula dan esen vanila dengan kelajuan sederhana hingga benar-benar sebati. Masukkan sour cream dan pukul sebati. Masukkan telor satu persatu dan pukul sebati. Kemudian masukkan oreo yang telah dicincang halus tadi, kaup balikkan hingga rata. Bakar secara "steam bake" (letak loyang adunan dalam loyang lain yang berisi air) pada selama 45 minit/hingga bahagian tengah benar2 masak. Sejukkan sekurang-kurangnya selama 4 jam/bermalam.


37 comments:

jthorge said...

Hi Ummi,
Your Oreo Cheesecake looks very pretty!
:D

ummi said...

Hi Joyce, welcome n thanx for dropping by and for the recipe too!! It's very nice..!! So easy yet killer one!!

BRO ROZZAN said...

Wah, sedap kek ni ummi. Saya ni selalu beli jer krim keju...tapi cheese cake tk siap2...

farah aminuddin said...

da lame cr resipi cheesecake..ehe.. leh la try nnt raya..

ummi said...

BR - senang je pun nk wat ciskek ni..Kalu yang complicated sgt Ummi pun x kuasa nak try heheh...Wah beli je simpan, stok nnt jadi hypermarket lak fridge tuh! :))

Farah - ohh nnt boleh lah tunjuk hasil kat member2 sana kan..

Anonymous said...

ummi..saye dah try..tapi xjadi :(
kenapa masa bakar die merekah+tukar warna ..sedeynye....

Anonymous said...

ummi...macamane ye?saya nk try wat lagi skali nih..de x tips2..xnak bagi tukar warne..api macamane..trngin sgt nk wt cheese cake nie...

ummi said...

Nachz..oops sori lah x reply..x perasan kat sini..Hah, jadi merekah? Bakar lama sgt ke? Ikut time situ..tp kena ikut oven masing2 jugak, kalu ada kipas boleh sampai 180C tp kalu xda, igt turn on 165 - 170C je laa..Bakar pun dalam 15 - 20 minit gitu..Sian dia, try lagi k..Practice makes perfect, right? Better keep trying emm!!

Anonymous said...

huhu..nk cube lg..tp malu ngn fmly kt umh nk wt g..tkt xjadi g..tp ritu abes je..hihihi..ermm..k.ummi..yg lagi 1 tuh..nape die tukar kaler?lame sgt eh..oven ni ade kipas..ritu ikt k.ummi nye rsp 45 mins..20 min je eh..hihi..terlebh lak..

Ummi said...

chanz, masa membakar tu kan tgk oven masing2 jugak..akak pnya oven besar, mgkin cepat masak..xpa, boleh letak 25 - 30 minit dulu..kalu x masak, tambah masa memasak, tapi tutup bahagian atas ciskek tu dgn tudung periuk/alluminium foil agar x jadi kuning cheese tu..Ntahla, akak ni ikut resepi dan bakar tu, adjust dgn oven laa..

Anonymous said...

owh..eh..akan die cube..oven kt umh ni jetcook..besar ke?hhheehh tahla..tq akak-nachz

ahwin66 said...

SALAM KAK..
awin nak link post ni bole?senang nak rujuk je nnt..ingat nak buat la..ye la..ade masa free nnt..ingat lepas raya..terliur je..iskk..x tahan!

z a t i e said...

salam kak..saye da try wt ciskek ni..tp nape die x naik cm akk pnye ye..huhu..konpius2!

tim said...

ummi, i alaways baked cheese cake ngan mcm2 teknik suhu,even kek xmerekah n color xgelap but all cake dia jd leper.kenapa ya?even this one pun xjadi gak.ada teknik lainke?after kek ni masak terus kuar oven n masuk peti sejuk ke?

Ummi said...

Tim -
Thanks sudi singgah dan cuba resepi2 yg Ummi kongsi kat sini..bila bakar ciskek ni mmg ia xkan naik mcm kek biasa tu..kalau untuk loyang 7 inci/8 inci tu..2 buku cheese (500 gm) dah memadai dah...tebal dlm 1 1/2 inci gitu..Ummi pun ikut je step ni...xda masalah Tim. Sejukkan kek pada suhu bilik dulu baru masukkan dlm peti sejuk yea..boleh wrap gak, xpun xyah. Bila nak makan, keluarkan dlm 10 minit sebelum dipotong, baru senang..guna pisau yang dicelup dlm air panas semasa potong, so ciskek x rosak n nmpak cantik..try la, jgn putus asa ok..sebenarnya Ummi buat x penah x jadi, so x reti gak nak jelaskan lg..hehe

lala said...

ummi:salam,1st time nk cube buat cake cheese ni.jd sy xtau sour cream tu camne?

Anonymous said...

salam puan umi...dasarnya di gris dan dialas macamana ya..digris dengan apa dialas dengan apa ya puan..saya ni banyak perkara tak tau,bakar dalam loyang spring foam tu boleh ke puan

Anonymous said...

nk tanya blh x ganti sour cream dgn whipping cream?sush nk cari sour cream kt sini

HaniCheLat said...

salam kak ummi,
dah cuba ni !! best2, cuma tak dapat nak rasa... nanti nak cuba resipi lain pulak. thanks kak. :-)

HaniCheLat said...

oh, lain kali saya akan ikut tips akak, tutup atas loyang dengan aluminium foil supaya tak over browned. Tgk saya punya kak,

http://hanifadil.blogspot.com/2010/12/baked-oreo-cheesecake.html

lillies said...

salam kak...
sy nk tanya, kenapa mesti bakar kek tu dlm loyang yang ada air plak??nanti x jadi apa2 ke masa membakar??

Noniey said...

salam kak ummi..

saya dah cuba..saya guna oven kecik aja lam lebar 10inci tue..mula2 saya bakar ttp guna aluminium foil dgn suhu 170..lepas 20min saya check atas belum masak lg..jadi saya buka almn foil dan masak 15 min tu yang jadi atas brown sket..erm nak kene cuba lg neh..

http://hargaihidupmu.blogspot.com/2011/02/activity-federal-territory.html

Jelita Baker said...

salam kak umi.. pukul 4 pagi dah bgun buat oreo cheese cake ni.. happy sbb cheese cake menjadi.. tq kak umi

Ummi said...

Wkmsalam Jelita...waaaah semangat gitu nak wat ciskek...kang x cukup tdo, tertdo tepi oven..hehe..jadi eks...suka kan...tq for trying Jelita..hehe

donut said...

assalammualaikum,

ari tu sy wat oreociskek resepi kak ummi.. tapi xcomel mcm kek kak ummi.. huhu.. dia mampat..np ek? terlebih bakar atau kurang chese?

ad|nda said...

tq akak.. nak cuba juga :)

Miss Yan said...

Hai, askum!! sedapnyeee....mohon izin nak share reseoi ya kak...makasih

Cookie-Licious said...

salam kak..

nampak sedap... sue nk cuba ye.. minta izin amik resepi :) tq

Anonymous said...

akak sy nk tanya,berapa suhu oven yg sesuai utk bake this cake?? tq

Anonymous said...

salam kak ummi..
mntak izin nak copy resepi akak nih yer...
sour krim tu camner yer kak??
Teringin plak nak wat chiscake akak yg gebu geban nihhh

Ummi said...

Anony I (4 Ogos) -
Owh, suhu akak guna 170C gitu...tp kena tengok jenis oven masing2 gak la..kalau oven xda kipas better guna 160C je la yeaa...

Anony II (11 Ogos) -
Wkmsalam...silakan copy. Owh sour cream tu rupanya seperti yogurt, tp lebih pekat dan licin gitu...ada di jual di pasaraya2..cuba cek k.. Happy trying..!

kyo said...

salam kak ummi,, teringin nak buat cheese cake ni.. izinkan ana cnp yer..

Yatz said...

Salam K Ummi, nak try resipi akak ni..tapi terkurang cheese plak..terbantut plan.t nak try jugak..

Anonymous said...

kalau xder oven mcm mana? boleh ke kalau kukus? pakai periuk yang org slalu buat kuih seri muka tu...

haninahalim said...

mintak izin copy ea =) ://haninahalim.blogspot.com/2012/07/resepi-oreo-chesse-cake.html

Dessert Paradise said...

Hi Ummi....

cantik2 cheese cakes you.... suka I tengok... I tengah mencari resepi oreo cheese cake. Tu yang singgah kat blog ni... Mesti sedap cheese cake u kan! yang biskut oreo kat atasnya tu (sekeping2) , U letak masa bila? (selepas sejukkan 4 jam, before masukkan dlm fridge semalaman?) tq

Mrs Joe said...

Salam, akak, saya cuba buat guna resepi ni, alhamdulillah menjadi. 1st time buat. Terima kasih..saya ada share di fb..tqvm kak