Sumber resepi dari WanNor.
Bahan:-
5 ekor ikan kembung
15 ulas bawang putih (tumbuk)
15 biji cili padi (tumbuk)
2 biji bawang besar (potong dadu)
2 - 3 tangkai daun sup
2 - 3 tangkai daun bawang
air perahan dua biji limau nipis
1/2 cawan air
sedikit gula, garam dan serbuk perasa
Cara Memasak:-
Ikan kembung dibersihkan, lumur dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng keemasan. Ketepikan. Dalam kuali, panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang besar dan cili padi hingga garing. Masukkan air dan air perahan limau nipis dan garam. Masukkan ikan, tunggu hingga mendidih. Masukkan daun sup, daun bawang dan seimbangkan rasa. Tutup api dan taburkan bawang goreng ketika menghidang. (*xletak pun bawang goreng).
No comments:
Post a Comment