Sunday, August 24, 2008

Gulai Lemak Merah Udang & Nenas

Ummi masak gulai ni masa ramai family adik2 datang kat rumah kelmarin..bz sikit, tu pasal lambat update ni.. :) . Bz jugak cari barang keperluan Najwa sebab dia nak balik semula ke U pagi Sabtu semalam. Hari ni pun Abang Long pulak nak balik...huhuuuu, sekejapnya seminggu berlalu..

Bahan:-
1/2 kilo udang sederhana besar - bersihkan, x perlu buang kulit.
1/4 biji nenas - potong kecil
2 sudu besar cili kering kisar
5 ulas bawang merah - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
1 cm kunyit hidup - tumbuk
1 cm lengkuas - ketuk
2 batang serai - ketuk
1 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
3 sudu besar minyak masak
garam

Cara Memasak:-
Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih, kunyit, serai dan cili kering. Perlahankan api dan masak hingga cili benar2 masak dan naik minyak. Masukkan lengkuas dan santan cair (*tak perlu banyak, kerana nenas akan mengeluarkan air lagi). Masukkan nenas dan garam, kacau sebentar. Masukkan udang, kacau rata dan masukkan santan pekat. Kacau dan bila mendidih sikit, tutup api sambil dikacau-kacau lagi agar santan tidak berkepala.


2 comments:

VG said...

Kak Ummi...Kena try this weekend with your popiah bercili....hopefully I can find the time!

ummi said...

Vin - Kalau dah try, anta sini sikit eh! Hopefully you'll like it! Thanks for trying dear!