Resepi cedok dari dapur Jun ni..asalnya dari forum-mybuddies.net. Sedap kan Jun..abang long kata one of the best fried chicken that he'd ever tried..hehe..Thanx for sharing, Jun..!! This one is a bit different, guna tepung pulut pulak dah...hehe..Tapi Ummi masak 1/3 je dari resepi asal ni..
Bahan:-
1 ekor ayam - potong ikut suka
5 - 6 sudu besar tepung pulut
1 sudu besar minyak jagung
1 sudu teh garam
Bahan Rempah:-(*ummi tumbuk je)
1 sudu besar ketumbar
1 sudu teh jintan putih
1 batang serai
2 cm lengkuas
2 sudu besar serbuk kari
Cara Memasak:-
Goreng bahan rempah tanpa minyak dan kemudian kisar. Masukkan minyak jagung dan garam, gaul rata dan lumur pada ayam. Perapkan selama 30 minit. Tabur tepung pulut rata-rata. Goreng dalam minyak penuh hingga keemasan. Potong2 ayam ketika menghidang.
No comments:
Post a Comment