

Ok, ni resepinya:-
Bahan-Bahan:-
200 gm tepung gandum
140 ml susu cair/air (*ummi guna susu cair,lg sedap)
2 sudu besar butter/margerine (*ummi guna butter)
2 1/2 sudu besar gula halus
1/2 sudu kecil garam
2 sudu kecil dry yeast
minyak untuk menggoreng
sambal ikan bilis
timun
Cara Membuat:-
Masukkan semua bahan kecuali margerine. Gaul rata dan uli sekejap. Masukkan butter/margerine dan uli lagi hingga tidak melekit di tangan. Buat bulat besar. Tutup dengan cling film, biarkan kembang hingga 2 kali ganda (+- 40 minit). Tumbuk2 doh. Bahagikan kepada 8. Buat bentuk bulat dan atur dalam dulang. Biarkan naik 2x ganda. Panaskan minyak dan goreng dengan api sederhana panas. Balik2kan..Bila kekuningan angkat dan sejukkan. Belah 2 roti, jangan putus. Isikan sambal tumis bilis dan timun yang dihiris nipis.
No comments:
Post a Comment