Tuesday, February 28, 2012

Kek Coklat Puding Karamel

ASSALAMUALAIKUM...

Waaahh banyak jugak dah sawang2 jatuh ke lantai ni haaa...baru 4 5 hari x update...rasa aman damai kat luar sana...jenguk dapur alam maya rasa malas-malas je dah... Maaflah yea...akak sedang dalam proses memperlahankan entry-entry blog dek banyak tugasan di luar sana yang menuntut perhatian dan keutamaan yang lebih lagi.... Harap you all x kesah la kaaann....

Setakat ini akak akan selesaikan jugak entry2 yang tertunggak tu...now pun akak dah stop jugak la mencuba resepi-resepi baru. Masak yang biasa-biasa aje untuk santapan hari-hari. Dah xda masa sangat nak menjenguk dan menyelongkar resepi-resepi baru ataupun mencubanya. Bukan x teringin, tapi masa sekarang sangat terbatas untuk akak. Selepas ini mungkin seminggu akak letak 2 3 entry je la kot...ataupun seminggu sekali jer...

Kecuali kalau teringin sangat nak try resepi baru2, akak share la...tp x tau la bila...hehe..Ok la kan, daripada xda langsung eks...wat pengubat mata-mata yang masuk menjengah ke sini....maaf yeaa, akak harap kalian semua faham...xpun buat-buat faham je la kan... Tak selamanya jadual hidup kita sama je kan, ada masa kita kena buat dan dahulukan mana-mana yang lebih penting...isyaAllah ada kesempatan dan masa, ada lah ruang akak di sini...

Okeh, berbalik kepada resepi Kek Coklat Puding Karamel yang sedap sangat2 nih...akak nak ucapkan terima kasih kepada Chahaya Sheila yang telah berkongsi resepi dari rakan FB beliau kalau x silap...memang marbelesss...! Jom buaatttt.... ^__^

KEK COKLAT PUDING KARAMEL

Sumber : Chahaya Sheila

(A) Bahan (Gula Karamel) :-
  • 2 sudu besar gula pasir (jangan lebih, takut terlalu banyak lelehan pada kek nnt)
Cara-Cara:-
  1. taburkan pada dasar acuan silikon dan bakar pada suhu 180 C selama 5 - 8 minit/gula mencair perang keemasan (suhu bergantung kepada oven masing-masing. Oven akan berasap sekejap sebab kita bakar gula...jgn pelik lak yea...xpa kejap jer)
(B) Bahan Puding Karamel :-
  • 3 biji kuning telor
  • 1 cawan susu cair (*akak guna susu sejat Ideal)
  • 3/4 cawan susu pekat manis
  • 1/2 sudu teh esen vanila
Cara-Cara:-
  1. Kacau sebati semua bahan (tak perlu kuat-kuat, kacau lembut jer)
  2. Tapiskan dan tuang atas gula karamel/gula hangus tadi.
  3. Bakar sekejap dalam oven dengan kaedah "bain-marie" (letak loyang kek dalam loyang berisi air) selama lebih kurang 20 minit hingga nampak mengeras sikit/pekat sikit permukaan puding tu...jangan terlampau keras lak, nnt takleh sebati dengan kek - (*akak set suhu 160 C je dan akak guna api atas bawah).
  4. Ketepikan dan sejukkan puding lebihkurang 30 minit....(sementara bakar tu sediakan adunan kek coklat.)
yang dalam bekas ni kecil ni, adunan puding agak lembik sikit...tp best jer...

(C) Bahan Kek Coklat:-
  • 1 cawan serbuk koko - akak guna brand Van Houten
  • 1 cawan susu cair - akak guna susu sejat Ideal
  • 3/4 cawan susu pekat manis
  • 3/4 cawan gula (akak kurangkan sikit)
  • 1 cawan minyak masak *
  • 2 sudu besar mentega yang dilembutkan * (bahan * disebatikan bersama)
  • 3/4 cawan tepung gandum *
  • 1 sudu teh soda bikarbonat *
  • 1 sudu teh baking powder * (bahan * diayak bersama)
  • 4 biji telor - blend hingga halus
Cara-Cara:-
  1. Campurkan dalam periuk serbuk koko, susu cair, susu pekat manis, gula, minyak masak dan mentega. Masak sambil dikacau selalu dengan api perlahan hingga semua bahan larut. Sejukkan sebentar.
  2. Masukkan telor yang telah diblend ke dalam adunan coklat, kacau sebati.
  3. Kemudian masukkan tepung dan kacau dengan senduk atau spatula jer. Kacau sebati semuanya.
  4. Tuang ke atas adunan puding karamel tadi perlahan-lahan (tuang atas sudu dulu di permukaan puding agar tidak pecah).
  5. Bakar pada suhu 160 C selama 1 jam secara "bain-marie" hingga kek masak sepenuhnya. Sejukkan lebihkurang setengah jam atau lebih baru diterbalikkan ke dalam pinggan sesuai.




Rasa kek coklatnya puuunn...mmg mantoppsss!!! Pasti akan buat lagi nnt...!

52 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam k.ummi..ala mmg xleh tido la mlm ni tingat kat kek coklat puding karamel akak ni.
Tingaikn atie sepotong ya..esok dtg lagik :D

Ummi said...

Wkmsalam Azatie...hehee..akak baru nak masuk tdo...tengok2 la yea...esok2 leh buat...hehehe, dah habis nak bagi pun...corrriiii ya cayang..hehe

Shiela said...

aduh kak Ummi.. terguda sungguh ni.. mekaseh kak.. sudi mencuba.. terharu ni, tapi gumbira.. :D

faa.rosli said...

memang kene try nih!

inahar ali said...

waduh ummiiiii mmg kejam tau memalam tunjuk kek cekelat karemel nih..aritu ada nmpak kt dapur sapa ek?? dh siap2 simpan resipi tp tu ler tahap simpan resipi mmg pantas tp tahap nk sampai semangat nk menggodek tu yg agak lambat mai..hehe!! cikun sepotong dulu kt sini ek..muaaah!!

Ummiakid @ lily said...

amboi Kak ummi...kejam sungguh memalam tayang kek cekelat berkaremel lak....mmg mengoncang iman tau....
Nampak comey kek tu...nak buleh...?

sabar kagawa japan said...

kak umieeeeeeeeee..jjeeerritt dr jauh ni...manyak kejammm tauuuu tayang kek memalam yg mengancam ni...meleleh air liur baby dlm perot niihhh

sabar kagawa japan said...
This comment has been removed by the author.
sabar kagawa japan said...
This comment has been removed by the author.
Totie@Tomy said...

sedapnya..terliur pulAK saya tengok..

Gee® said...

wooow!! compom mabeles nih kan k.ummi....adoyaiiii! menggiurkan...

Oh Oeya said...

As salam Kak Ummi.. Selamat pagi.. Aduhhh tetiba rasa nyaman je tekak hihi.. Mcm bertema oren-choc pulak hihi..
Npk gebusss kek choc nyer :)

AZLITA AZIZ said...

Salam Kak Ummi..

waaa... akak dah buat dah! ita pon baru berangan nak buat dah berapa kali keluar loyang pas tu simpan balik.. hihi kejap macam nak kejap macam adoiii... kalau fikir badan ni yg dah bertambah tembam.. takut lah pulak!

akak jgn stop blog terus ye kak.. sayang kak.. dah lama berblog .. pasti ramai diluar sana yg ternanti2kan resepi dari dapur akak.. terutamanya ita yg sentiasa jadikan akak sebagai idola dan tempat rujukan..

Akak mungkin perlukan sedikit ruang.. ambil masa dan buat yg terbaik utk akak dan juga keluarga..

ita sayang akak dan ita juga sayang blog akak..
semoga akak terus maju dan menjadi idola semua peminat2 akak ^-^

leen said...

Salam Kak...nampak sedapla...cara pun lebih kurang kek karamel...mesti sedap...akan dicuba nie...

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum Kak Ummi..
Naz datang bawak sebalang sekut coklat chip utk akak ni..hehehe
Kak, orait la tu 2-3 entry per minggu. Naz ni seminggu 1 entry jer skrg. Mmg kesibukan dgn tugasan lain membatasi nak ngadap lappy lama2.. Tapi I'm happy with my life.. Yg lebih penting kita utamakan dulu..betul tak?

sedap nampaknya kek puding ni..Must try one day.

Yat Maria said...

Salam K Ummi cayanggg

Akak kita suka la cake ni, sedap jer nampak...tapikan kak..kita seram sket pat berasap2 tu..akak taw tak sampai sekarang kita belum try theat caramel cake yg kaler maler tu sebab kita seram sket arr..haha..tapi teringin la sangat :)

Melly Octaviana said...

Pagi Kak Ummi.. nampak sedap yah, jadi mau makan nya.. slurrp

mimie kesuma said...

salam kak....
waaa.....sedap nampak kek tu...
ni yang suka sangat jenguk blog2 sifu ni...saya anggap kak ummi ,kak ita, kak yatie dan CMG tu mcm sifu saia....ehhe....tak pe ya kak...

terima kasih kak dan berbagi ilmu...

rahel said...

Selamat pagi Kak Ummi..
Gue jeles ni...macam nak marah pun ada..pagi2 dah goda kita dengan kek coklat berpuding..adoiii...godaan betul..

~Ba_faQir~ said...

salam....
kak umi nak tanye... mcmn nak jadikan kek ni x lembap???...
saya sangat suka makan n buat kek ni tapi asyik lembap d bahagian tepi kek...

tun_telani said...

nak nanges wehhh tgk kek niii..... tambah pulak nmpk SM tu. adeh.. jeles! jeles!

Qasey Honey said...

wah xtahan tgk kek ni...
cntik la mould akak tu...

Yatie said...

Assalamualaikum Kak Ummi cayangggggg, harap akak baik2 ya....alaaaa kak, jngnlah berhenti berblogging ya..rehat tu takpelah..akaklah sumber inspirasi kita semua..akak bnyk berkongsi pengalaman, petua, resepi dan memberi kata2 semangat pada kami blogger biasa...moga akak terus berkongsi sesuatu yg bermanfaat pada kami semua....cayang akak tawww...

tngklah kek karamel akak ni.....betul2 buat hati terpaut tawwww....mcm skrng je nak buat, tapi tulah..Yatie tak serajin akak dan sekreatif akak...rasanya Yatie dulu kot yg stop dulu...he3...

Iza Teratak Usang said...

Assalam...
Sedapnya...

Juwita Jamaludin said...

Lak ummi amat menganc tau kak tambahan guna loyang tu.. Padan je dgn resepi ni... Nak buat tapi tak sempat2 cari masa.. Kena try gak ni..:)

Anna said...

Wah menariknya kak Umi. Salam kenal dari kota London.

Nur-nba said...

Salam. Lama tak ziarah blog Kak Ummi.. Mengancam habis menu kali ni.. Bila2 boleh cuba. Biasalah tu kak, adat berblog.. memang kadang2 sibuk benar dengan tugasan harian dan kerjaya. Blog Nur pun dah penuh sawang.. Moga akak terus berkongsi entri dengan semua pengunjung blog akak ni andai ada masa terluang. Take care sis...

Nieza said...

salam windu kak Ummi...maaflah saya pun lama tak bw kak.kadangkala kita kena dahulukan juga perkara yg lbh penting kan..sama la kat saya pun sekrng ni mcm nk slowkan diri juga blogging ni.

wahhh menariknya tgk kek dan loyang SM tu..sukax2.dulu pernah simpan resepi kek yg sama mcm ni tapi tak berkesempatan nk cuba lagi.

HomeKreation said...

Datang selongkar gobok kat dapur Ummi ni, kot2 lah Ummi ada simpan seketoi tuk Along.... Along kan selalu datang last sekali, owang lain dah tido baru kita sampai....hehehe

anymz said...

sibuk ya mi?,sama lah kita..paham sama paham udah ler ya?..rasa mcm nak tutup kejap kan?..tapi kita sendiri pulak yg merana.rindu kat kawan2..
sambil ngomel sambil makan kek nih..kita punya pahit sikitlah ummi..terlebih letak koko rasanya..nak buat juga lagi nanti..rasa cam tak puas je yg hari tu punya..huhuhu

Nadiah said...

sedapnya kak....nyumnyum...saya follow blog akak ye...tq

Sari Yusa Ibrahim said...

Cun giler!!!

Ayu said...

asslam kak ummi,
samalah macam kita sekarang nak update selalu macam dah tak boleh dah..masa yang tak cukup kan kak..kalau akak kerana tugas kita kerana anak2..sebab kena tengok pelajaran mereka..kalau mak asik berblogging anak pun samalah idle juga..

kek ni cantiklah kak..memnga dari dulu teringin nak cuba kek yang ada karamel ni..tapi belum ada chance nak buat ni versi kak ummi bercoklat nilah yang kasi kita berkobar2 nak cuba..jugalahh

CT Delima said...

As'salam Kak Ummi dirindui...

kak jangan kata kak ummi jer, ct pun sekarang masa amat mencemburui ct kak. menghabiskan masa dengan kerja2 dirumah, dengan anak2 yang nak exam dah ni. anak2 ni kalau kita tak jengah, dia buat dekkk jer kak tak nak bukak buku asik leka dengan main jer. ct pun kekadang macam nak slow juga, tapi biasalah kalau sehari tak memasak dan update kat blog tu, mulal lah gatal jer tangan nak snap2 bagai..hahaha

tu hari nampak gak kat fb Kak Ummi kek karemal ni, mengancam habis, sampai CM kata kalau nak buat tak payah banyak2 nanti tak habis..hehehe. tak kisahlah Kak Ummi, selang 2-3 hari update janji Kak Ummi ada masak jer kannn..hehehe

Ummi said...

Sheila -
Hehehe..akak tergoda tgk Sheila punya la ni...terima kasih kerana berkongsi ya Sheila...suka sgt..sedaapp berbaloi2..hehe

Faa.Rosli -
Yup, mmg kena try...xpun merana...hehe

Inahar -
Hehe..ya ampuunn puan doktor, sori kita tayang2...xpa kan makan, jgn kencing manis dah laa..nnt kena mintak ubat lak dgn Ina, adeei xmooo... Meh Ina wat ni...sedap taauu !

Ummiakid -
Hehe..Lily, kan duk rumah, kejap je nnt leh siap dah...akak ni jer cari masa...cuba lah Lily...sedap ni..tangkap cintun punyer..hehe

Sabar -
Uiiiksss Sabar, kesiannyaaa...sorilah wat baby mengidam, bukan mamanya eks..hehe.. Larat lg x nak buat tu Sa...hehe

Totie -
Memang terbukti sedaaaappp.. ^__^

Gee -
Yep, confirmed!! Apa lg Gee...kayuh cepat..hehe

Ummi said...

Oh Oeya -
Wkmsalam...terliur eks...cepat2 buat..kek coklatnya tu mooiiissttt tau..

Azlita -
Wkmsalam Ita...aah akak buat dulu sebab takut ngences kalau tgk Ita buat...hahahaa.. Mesti lg cun dan meleleh kalau Ita yg buat...
Terima kasih atas semangat dan sokongan Ita pd akak dan dapur HSH ni..akak hargai sangat2 dan sayangkan Ita jgk...blog Ita jgk sumber inspirasi akak sebenarnya... InsyaAllah, ada masa terluang akak cuba update ye...tp mmg xdpt sekerap selalunya...byk yg harus ditumpukan.. Salam sayang akak tuk Ita jgk, muaahhh ^__^

Leen -
Wkmsalam Leen cayang...aah sedap..mmg lebih kurang mcm kek karamel jgk laaa...tp lg cepat licin ni...hehe

Nadz -
Wkmsalam Nadz cayang...hehe, tu la kan..bz menjadi2 pulak skrg ni..ya laa, semua telah diatur, dirancang, pelaksanaanya terserah kpd Allah jua la kan.. Betul cakap Nadz, mana yg penting tu lah kita dulukan... Moga ada lg ruang utk akak update hendaknya.. ^__^ Meh buat kek ni cepat Nadz, air liur dah meleleh jer tu...hehe

Yat Maria -
Wkmsalam Yat...hehee, adeeii takut terbakooor oven ke Yat...x laaa...sikit2 jer naik asap...haha, takat nak halau nyamuk gitu... :)) Yat, rugi tau x buat...kek pelangi sedap, kek coklat apa tah lgk...mmg hancuss diet..hehehe

Ummi said...

Melly -
Waduusss udah petang benar akak jawab yaa...kena buat kek ni Melly, mmg berbaloi..buat yaaa.. ^__^

Mimie Kesuma -
Wkmsalam, dan terima kasih sudi singgah sini ya Mimie... Alah akak bukan Sifu pun, cuma blogger lama jer..kaaann. Apapun thanks selalu jenguk, buatlah kek ni Mimie...mmg berbaloiii kalau makan...hehe

Rahel -
Waduuhh, amppuuuunn...hehe, kamu buat jugak ya Rahel...mmg mengasyikkan kek ni.. :)

Ba faQir -
Wkmsalam...owh kek ni mmg akan lembab sikit sebab atasnya tu puding karamel kan, cuma tidaklah sampai basah, maybe terlalu banyak gula karamelnya tak.. Xpun lap2 kan sikit tepi kek tu masa dah diterbalikkan tu.. Kalau buat karamel tu, jgn lebih dari resepi diberi laa..kalau kata 2 sudu besar, just 2 sudu besar jek..jgn lebih, nnt lg byk lelehan karemel tu.. Itu je la pengalaman akak.. ^__^

Tun Telani -
Hehe, jgn nangis kat dapur akak eh, nnt banjir Tun..dah la karamel tu meleleh sedapnya...hehehhehee...*saja nak racun Tun suh buat...SM tu susah dpt kat sana ya Tun?

Qaseh Honey -
Aah kek cantik tp yg penting sedap kaaan..hehe. Tu silicon mould tu..senang digunakan.. ^__^

Yatie -
Wkmsalam Yatie cayang comeyyy...Alahaaii, masa akak amat terbatas ni Yatie..rasa mcm dah x tau nak terkam mana satu skrg ni..hehe. Apapun akak try gak la update seminggu sekali pun eh. Buat Yatie, terima kasih byk atas sokongan dan ukhwah yg terjalin, perkongsian yang dihulur oleh Yatie jugak akak hargai sangat2...cayang Yatie jugak tau! Jgn la Yatie lak stop dulu...adeeeii, nangis akak ni kang.. ^__^

Ummi said...

Iza Teratak Usang -
Wkmsalam...yep sedap ni...try la Iza yea.. ^__^

Juwita -
Hehehe..tq Ita, aah la kan Ita skrg mesti lg sibuk dgn bisnes baru tu...hehee...moga sukses ya Ita..

Anna -
Salam kenal Anna, thanks sudi singgah dan tegur akak yea... Sila la try kek ni Anna, mudah jer, berbaloi2... ^__^

Nur Nba -
Wkksalam Nur cayang...terima kasih masih sudi lg jenguk dapur akak wpun Nur bz eh...akak hargai. Tu la kan..makin lama makin terbatas waktu rasanya...bagai tak terkejar dah.. InsyaAllah jika ada masa terluang, akak update...doakan yea..salam sayang dr akak..you take care too...muaahh!

Nieza -
Wkmsalam rindu jugak dr akak...hehe...Samalah kita yea...masa cpat betul berlalu..mcm2 perkara lak timbul dan nak disetel.. Xpa la Nieza, kita bergerak ala2 siput or laju sikit ala kura2..hehehe.. Ada masa try la kek ni Nieza...sedap sgt laaa.. ^__^

HomeKreation -
Hehehe..siannyaaa Along ku cayanggg...mmg dah licin pun Along, semua yg datang pandang terkebil2 je laaa...so semua kena buat sendiri kalau nak rasa...Along buat eh..kalau rasa x abis tu, hantar sikit kat Ummi taau...muaaahhh!

Anymz -
Hahhahaha...terjadi sibuk la Anim...x tau nape...hehehhehe, aah paham2 je la kan.. Rasa mmg dah nak stop sangat2..tgh pujuk2 hati berjauhan sikit dr blog ni haa...huhuuu..tp ku jadi makin sebak rindu lerrr....uwaaaa. Camna ni Anim..? Anim, baru tgk Anim punya..lawo je laa tu, janji leh makan la Anim cayang ooii...hehe

Ummi said...

Nadiah -
Memang sedap Nadiah, rugi x buat...thanks sudi follow yer ^__^

Sari Yusa -
Hehee...cunn mcm Sari.. ^__^

Ayu -
Wkmsalam Ayu cayang...meh nak hug sikit..laga2 pipi.. Tu la kan..segalanya bagai tidak kecukupan waktu, apalah daya kita kan.. Byk lg yg lebih penting rasanya harus didahulukan selain menatap blog kesayangan ni...huhuu....Moga masih ada ruang waktu untuk kita kan...amiiinn

Ayu, try la yg choc caramel cake ni...mmg berbaloi, anak2 pun mesti suka...hehe

CT Delima -
Wkmsalam CT cayang...Tu la, x tau nak kata apa2 dah..masa lg dikejar, lg jauh tinggalkan kita kaan...x sampai2 jugak... Jadi, terpaksalah mengaku kalah pada salah satu perkara wpun kita x suka nak buat, kena dulukan yg mana lebih penting. Betul cakap CT, akak pun nampak Aiman ni kemain lgk, hehe.., kalau kita sibuk dpn pc dia wat leka jer menelaah...adeei, xleh jadi kaaan...So kita kena berkorban nampaknya..moga ada ruang lagi wpun tidak sekerap dulu mengupdate...insyaAllah..

Mieza said...

kak ummiiiiiii..mabeles giler kek ni..mieza nak buat gakkkk :)

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayang..
hehehe.. diana buat dulu kek nie baru datang komen kat sini... ^_^... mengoda sungguh kek yg akak buat nie... x sempat nak komen dah buat dah.. hehehe... kek nie mmg sedap kan akak.. terima kasih akak..muahsss

E-na Art Studio said...

silicon mold tu menggoda sesagt kak ummi...brp harga nya kak...beli kt ner...tak lekat kan....nnt nak try resepi ni....bila gaknya...ni dok bz packing n kemas umah x abis2...

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Assalamualaykumwbh kak Ummi dear..

Waaaaaaaaaaaaah sungguh mengancam cam cam habis kek karamel ni...mmm moulds pun mmg mengguda abis....

Kak apa khabar? Ayu busy ngat!!! Tadi godak2 entry kak, terjumpa aesy bake marble cake..Hmmm....thanks sbb linked ayu sekali..terharu dpt perhatian di blog glamus ni.

It was actually entry kak on early feb, masa tu 1 feb baru balik kembali berkerja...mmm dah 4 tawuuun pencen...balik kerja mcm I turned to b like a running headless chicken....nmuahaha...kelam kabut n xdan bw....:P

Teruskan masak yg kebabom ye kak:)

maz said...

kakkkkkkkkkkk...amboiii bks2 cute yg yg borong kat pantry magic ke...cun melecun kek kak tuu..memang senangkan guna cik silicon ni...kita je yg duk simpan lam lemari..xreti2 nk pakai lgi kee..hahaa...

Anonymous said...

Assalamualaikum Kak Ummi,

salam perkenalan. saya ni baru2 nak belajar buat kek karamel...

byk kek karamel kak ummi guna SM....kalau saya guna loyang kek biasa boleh tak? ke susah nak keluarkan nanti?

terima kasih.

Rodzy

Azie said...

Ummi, resepi kek coklat tu, boleh juga gunakan mana mana resepi kek coklat kan?

Anonymous said...

kak..nk tau..akak bli bekas kek tu kat mane..bleh bgtau x..sye carik x jumpe la..sy bekenan ler..hihi

cik ani said...

salam kak ummi,kalau nak tempah kek coklat karamel ni,berapa harga sebiji?

Liza @ Adzriel AB said...

memang sedaplah kak ummi..

love chocolate said...

Assalamu'alaikum.Saya copy resipi ni. Terima kasih yea..

Anonymous said...

Mmg beh..dh 2 kali try..tq akak

Nurul Arina Mustafa said...

Salam kak umi,..bestnyer kek ni kak..