Tuesday, February 7, 2012

Kuih Talam Suji Lapis

ASSALAMUALAIKUM....

Apa khabar? Dah mula kerja dah hari ni....adeei lomaaah semangat rasanya... Cuti panjang pun, menjadi cuti yang bizi buat akak... Malam tadi lagi dah masukkan gambar-gambar ni dan copy paste resepi, pastu duk melayan movie Telekung Untuk Mama tuh...tertangguh lak nak entry...hehehee...

Okeh xnak taip panjang2 tanpa arah tanpa tujuan...hehehe... Jom layan resepi Kuih Talam Suji Lapis yang teramat sedap berlemak nih....tu pun akak guna santan kotak Kara jek...apapun kejadiannya mmg diterima baik oleh anak tekak hb dan anak2...paling terkejut sebab Aiman suka pulak rupanya, sibuk lagi bertanya ada ke x lagi kuih ni... Dia ni jarang makan kuih2 kukus camni...kecuali seri muka...hehehe... Itu menandakan kuih ni mmg "layaaaannn habiiissss". Akak buat ni pun sebab dulu Mat Gebu ada cakap, kuih ni sedaaaapp laaaaa... So akak save resepi Mat dan baru sempat try. Resepi Mat ambik dr dapur AlongRoz yang sumbernya dari dapur Bdaria... Terima kasih kepada semua yang sudi share dan rekomen talam lapis sedap nih.... Akak C n P dari Mat....thanks ya Mat, x kuasa aii nak menaip dah taauu...hehe

KUIH TALAM SUJI LAPIS
Sumber: Mat Gebu & AlongRoz

BAHAN LAPISAN BAWAH :-)
  • 90 gram sugee @ semolina*
  • 225 ml air*(*disatukan dan rendam 30 minit)
  • 110 gram gula halus (mat letak 100 gram)
  • 1 biji telur
  • 100 ml santan pekat (*akak guna santan kotak Kara je)
  • 125 ml air
  • Beberapa titik pewarna kuning
  • 1/2 camca teh esen vanilla (resipi asal tak letak)
BAHAN LAPISAN ATAS :-)
  • 150 gram gula melaka, potong kecil*
  • 25 gram gula pasir*
  • 250 ml air*
  • 1 helai daun pandan*(*disatukan dan masak hingga gula larut, sejukkan)
  • 75 gram tepung gandum
  • 1 1/2 biji telur (mat letak 1 biji + 1 kuning telur)
  • 125 ml pati santan (akak guna santan kotak Kara jer)
  • Secubit garam

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan kukusan. Alas tin berukuran 8 inci x 8 inci x 2 1/2 inci dengan plastik bersih. Ketepikan.
  2. UNTUK LAPISAN BAWAH :- Satukan semua bahan2 lapisan bawah kecuali sugee, kacau hingga gula larut dan tapis adunan tadi. Masukkan sugee, kacau rata dan tuang dalam periuk, masak atas api kecil sambil dikacau tanpa henti hingga bancuhan kental. Tuang ke dalam tin tadi, ratakan dan kukus 25 minit pada api sederhana, tutup permukaan tin dengan aluminium foil atau tudung periuk masa mengukus.
  3. UNTUK LAPISAN ATAS :- Satukan semua bahan2 untuk lapisan atas, kacau rata dengan whisk hingga gula larut. Tapis dan masukkan ke dalam periuk, masak dengan api kecil sambil dikacau tanpa henti hingga bancuhan kelihatan sedikit pekat. Matikan api. Berhati2 tuang atas lapisan sugee tadi (gunakan kaedah menuang bancuhan ke dalam senduk yang di letak atas lapisan sugee, ini bertujuan mengelakkan lapisan bawah tercedera), tutup kembali permukaan tin dan kukus 30 minit pada api sederhana. Bila masak biar betul2 sejuk sebelum dipotong....Selamat mencuba..
Memandangkan akak guna loyang empatsegi kecil 5 x 5 inci jer, lebihan adunan tu akak curahkan je dalam acuan-acuan kecil pulak....senang nak makan... ^__^

Sedaaappp...walllaahhh, x sangka Aiman yang selama ni kurang makan kuih2 lapis camni pun komen sedap...banyak dia makan...berbaloii-baloooii..

21 comments:

Ummiakid @ lily said...

amboi kak...menalam ehhh...nampak selera jer tu...suke kueh talam...tapi malam menalam...bak 2 ketoi jadi le...

ummiaisyah said...

salam k ummi...buat kuih talam plak..ajenye rajinn...hehehe
x penah mkn talam suji..mesti le sedap ye tak..udah sifu yg buat!

ady said...

as-salam Ummi
wahhh!!! cantik kuih Talam Suji Lapis kak Ummi buat tu..sedapnye kalau dapat rasa pagi2 ni...

dZana said...

aslmkum k ummi... dulu2 tak suke sgt kuih camni.. bila dah berusia ni lain pulak seleranya.. selera org tua la tu kan.. nk merajin2 jugak ni tpi cam sejuk jer pulak da.. hihihi.. tmpg mkn sni jer la..

Totie@Tomy said...

plate presentation yang menarik..yum yum sedap..

Mat Gebu said...

Nak buat malas...tgk yg akak buat ni pun jadi lahh...tgk lama2 sampai bosing...boleh macam tu?... ^__*

Gee® said...

tapaw utk gee sket yer k.ummi...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

sedappppp
sua plate mintak isi 3 ketul kaka ngeee

Cekgu Maz said...

salam...konon nak buat kuih talam jugak tapi tak lepas2...rupa2nya aura tu lari ke sini la...heheheh

cik cek said...

ummiiiii.....pepagi dtg nak mintak sikit talam sujiiiii...mesti sedap ni kan...kan... :)

CT Delima said...

As'salam Kak Ummi cayanggg

ni pun dah lama teringin nak buat kuih talam kak. tapi tunggu Hubby bukak mulut baru nak buat..hehehe. teruk betul bini dia ni kan. kena ada mood rajin baru leh jadi cantik macam kak Ummi punya ni..hihi

Ummi said...

Lily -
Aah menalam ntah bila punya tuh...tp sangat sodaapp rasa suji tuh...try la Lily..

UmmiAisyah -
Wkmsalam...aah angin menalam dtg sekali sekala...mmg sedap talam ni..alah xda sifu2 nya la, akak ni blogger masak2 mcm yg lain gak ummiAisyah taaauu..

Ady -
Wkmsalam Ady...xdalah cantik mana, warna mcm pudar jek tuh..takut dgn pewarna yg terang2 nih..hehe.. meh menalam lak...tukar dgn kek batik aurora tu boleh? :)

dZana -
Wkmsalam...aah kan kuih2 talam camni mmg kuih org dulu2, tp pd akak, x kira tua muda, dr dulu pun akak suka kuih2 talam nih...hehe

Totie -
Tqqq...alah plate biasa jek tuh, byk kat SSF..hehe

Mat Gebu -
Alaaah ko hari tu buat, makan sampai seloyang x ingat akak..mencisss...arini bosing2 pun ko bakar ikan terubuk...lg dengkisss akak dgr...huh!

Ummi said...

Gee -
Hahhaa..tapau kosong boleh, dah licin dah Gee, x byk mana pun dpt tu, kalau seisi rumah suka makan..hehe

Lady Ayu -
Alahaaii sua plate kosong, dpt plate kosong gak la Ayu nampaknya, dah licin...hehe

Cekgu Maz -
Wkmsalam..hahaha, xpa akak hembus blk aura menalam kat cikgu Maz eh..fuuuhhhh yoooooo...hehe

Cik Cek -
Alahaaii k.cek, mintak maaf lah dah licin...tp nak macs k.cek buat tuuuu...hehe

CT Delima -
Wkmsalam CT cayang...hehe, waaah CT buat bila hb buka mulut cakap eh...hb akak buka mulut bila dah siap jek...dia ngap terus...hehee, xda la cantik mana pun CT, buat dlm keterbatasan waktu...hehe

tun_telani said...

aduh.. sedap wehh... bila laa nk try nih.. budak kg ni xpernah mkn semolina tu.. hehe

amal said...

Assalamualaikum kak Ummi :')

lama tak makan kuih talam , Huhu. esok kena g cari kt pasa malam ni , hehe. nak buad tak pandai , tak jadi nt buad , hehe,

jemput ziarah kak , pancake yg tak bapa nk macam pancake.
http://applehijaulife.blogspot.com/2012/02/pancake.html

rahel said...

Salam Kak Ummi,
uwaaa..menggoda hatiku...nak ambik sepotong tp jauh la..

HomeKreation said...

Alhamdulillah, semua pun suka. Memang berbaloi bila buat abis semua kan Ummi. Dah lama betul Along tak mengukus kuih talam... mmg teringin tapi mood tgh low ni. Tambahan ada bad news tadi...

Yat Maria said...

K Ummi cayanggg

kita pon ada sejemput samolina, tak taw nak wat aper..skrg kita dah taw da...ahaksss...kita congkong resepi eh kak :)

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayaaang...
pepagi singgah cnie nampak kuih talam suji lapis ler... mmg nampak sedap kuih talam tu akak... ermm ari tu diana ada stck semolina tu.. tp smpi dah tamat tempoh x tau nak buat apa.. hehehe,... dah buang dah pun.. nampak gayanya kena beli yg baru nie.. nak buat juga...

Sis-Lin said...

Salam kak Ummi..

Lupa nak bgtau kelmarin...Mak kita kata tau, bukan kita kata tau, sedap respi ni (utk Mat Gebu juga), kita send email kat adik pastu adik kasi print, dan Mak kita bt kelmarin tu juga, tp kita malas nak kecoh2 sbb kita x dpt rasa mak kita buat tuuuuuuuuu huwaaaaaaaaaaaaaaa :((

*Mak jawab 'padan muka, kata diet kan' huhuhuhuhu

AZLITA AZIZ said...

salam kak Ummi..

lembut aje warna talam suji kak Ummi ni..
ita dah lama berangan nak buat kuih ni.. tapi bila gi kedai asyik lupa aje.. nak beli sugee..

tengok akak punya ni adoiii... teringat balik kat kuih talam ni.. tunggu sihat betul baru boleh buat.. banyak kuih akak yg dlm senaran.. tak sempat2 lagi nak cuba..