Saturday, February 18, 2012

Kek Batik Arora - Penuh Aura, Sedap Aromanya

ASSALAMUALAIKUM....

Semoga hari Sabtu ini memberikan seribu keceriaan kepada kalian semua dan segala yang dirancang untuk dilakukan hari ini berjalan dengan lancar hendaknya. Begitu jugalah akak pun ada kenduri nak kena attend, ada byk perkara jugak cadang nak dilakukan..aduhaaiii.. Harap-harap semuanya boleh ikut perancangan.

Okeh lah, sementara tu akak nak kongsikan jugak la Kek Batik Arora yang telah menarik pandangan akak semasa mula-mula lihat di dapur Cida De Nuanza nih...baru jer salin resepi, akak tengok Ady Greatswood dah buat dulu dah...kemudian Azlita jugak, pastu Yatie... Pastu akak buat x sempat nak entry lagi, dah makan...akak usha2 Mat Gebu suruh buat, dia buat dan dah entry dulu...hahahaha. Ha, baru sampai turn kek akak ni nak entry....so faham2 je la yea...dah licin...hehehe..Mungkin ramai yang dah try jugak, tu antara yg sempat akak tengok laa...

So jom layan mata je la yeaa...sedaaap, lembut, moissttt kek nih.. Kalau taruk perisa mcm2 mmg masa bakar tu aromanya sangat sedap...bila makan macam datang satu aura....aura sedap laaa..hahaha..Layaaannn... Sapa x buat lg, sila la try...aura sedap tu ikut tekak memasing la kan.. Okeeh akak chow dulu laaa..byk nak buat kat dapur tuuu...

KEK BATIK ARORA
Resepi: De Nuanza

Bahan-bahan:- (loyang bulat 8 inci)
  • 250 g mentega
  • 100 gram gula castor
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 250 g tepung gandum
  • 6 biji telur
  • 2 sudu teh baking powder
  • 5 jenis pewarna dan perisa
Cara-Cara:-
  1. Gris dan alaskan loyang dengan baking sheet, ketepikan.
  2. Pukul mentega bersama gula sampai kembang memutih.
  3. Masukkan susu pekat manis dan pukul sebati.
  4. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi hingga sebati.
  5. Sementera itu, ayak tepung bersama baking powder, kemudian masukkan kedalam adunan dan pukul lagi sampai adunan sebati (guna speed sederhana perlahan)
  6. Bahagikan adunan kepada 5 bahagian dan warnakan atau perisakan ikut kesukaan.
  7. Tompok-tompokkan setiap warna dlm loyang sampai habis atau ikut kreativiti masing-masing (*akak tompokkan jugak - 2 sudu besar setiap adunan, atur selang seli atas setiap tompokan).
  8. Bakar kek ke dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 160-180 darjah celsius selama 45 mnt - 1 jam (akak bakar pd suhu 165 C selama 50 minit).

Memang berbatik-batik sungguh la rupanyaaa..hahahaa, x tau la batik Indonesia ke batik Malaysia ni..wahahaha


senang nak buat, berbaloi-baloiiii... ^___^ i liiiikkkeeeee...

25 comments:

Gee® said...

K.Ummi, ada lg tak kek arora yg jelita tu...? waaa...mengancam!! ptg kang gee dtg ek...

ijayuji said...

Kak ummi!!! ahahahaha... kebetulan pulak kita baru jer lepas abis ambik gmbr kek aurora niii :D

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

What a pretty cake!!! Gojessss...:)

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayang...
Waah!! Sedapnya... Tergoda lg tgk kek batik arora nie... Dah salin dah rseipinya.. Tp lom buat2 lg.. Adeeh. Ingatkan nak mintak jer td dr akak... Tp dah abis dah rupanya... Hehehehe...

rahel said...

Weeee..sedapnya...warnanya pun cantek..

inahar ali said...

waduh ..daapnyer ummii! nk kenen dh abiss ek?? alahai tang bancuh tu okay lg tp tang mengaler2 batik tu yg ada sikit malehh..hehe!! kempunan nmpak gayanye..adoyaai!

Rima said...

Hehe KUmmi.. last night my mom called.. disuruh kita buat kan kek marble colour colour cos nak bawak gi kenduri.. kita terus buat yg ini cos that day nampak yg CM buat sungguh lah cun melecun colour dia dah tu kummi pulak tayang.. kita serupaaaa (cuba nyanyi sikit hahaha)

quinnie said...

aduiii memang tak tahan ler..semua duk tayang kek ni je ....huh!!

kzai said...

salam ummi..cantik..warna warni..

kakna said...

salam..
ramai dah cuba.sedap tak.

Yatie said...

Assalamualaikum Kak Ummi cayanggggg,,
alahai cantiknya kek akak ni, baru betul kek batik arora..yatie punyer jadi pelangi...he3..tak kisahlah janji sedap...nak wat lagi ni nak bawa balik kmpng bagi diaorang rasa..

CitarasaKu said...

Salam Ummi...dengar nama pun dah pun dah beralun jiwa apatah lagi lihat potongan kek yang beralun warna ceria...buat kita meruntun nak buat juga...tq ada resepi nanti kita ikut ye.

ummiaisyah said...

demam batik arora sudah melanda malaya! ....mmg gojes la kalernya...mcm arora kt langit tu!

Ayu Safieza @ Humaira' said...

mak aiii demam kek batik arora dah sampai kuantan...wah....jeles bangat ar kak...gebu nyeeee.....

faa.rosli said...

dah ramai buat ni..nk try gak ni..hihi

deeTha H said...

salam kak Ummi,
malam2 aku datang ni, cari makan di dapur akak :)

Fiza Nordin said...

Selagi tak buat tak dapatlah bau harum auranya tp tgk kaler maler tu mmg terbangkit aura nak mencuba.tp tunggu sampai seru dulu hahahaa

ady said...

as-salam kak Ummi
this look absolutely fantastic... i like!!!!

Ummi said...

Gee -
Hahaha...sebab jelita sgt agaknya kek tuh...dah licin la Gee, kalau dtg idang semekut empat semegi jer la..boleeyy? hehe

Ijayuji -
Ikaaaa...cepat2 entry akak nak pi jengah...pastu tinggal sepotong tuk akak...yg akak ni dah licin la...hehehe

Love -
Hehehe...just a so so cake only...but it's heaven..hehe

Diana @ Melly Mei -
Wksmalam Diana cayang..tu la kan akak selalu tayang yg dah habis la Diana, x sempat nak kejar waktu setiap kali masak, xdan nak en3 terus ler...huhuu

Rahel -
Kek ni mmg sedap, ala2 kek butter style org dulu...i liiikee.. Rahel buat nnt, mesti lg cuun... Akak punya tu nak cepat2 jer laa.. :)

Inahar -
Kek ni mmg senang nak buat Ina, tp tu la bak kata Ina, bab nak mengaler satu2 adunan tu satu hal..pastu nak tompok2 pun satu hal...nak cepat guna piping bag je la Ina, layer jer, senang..hehe

Ummi said...

Rima -
Waaaah bertuanya your mom Rima oooiii, sebut jer, kek dah sampai...adeeii, terlalu rajin you...tp tu la kan, demi org2 tersayang, insyaAllah kita tunaikan kaann...kek arora you pun gojes kalernya.. :)

Quinnie -
Hahahaha, apa lgik Quinnie...pi godek cepat...bahan simple2 jer..

Kak Zai -
Wkmsalam kak Zai, hehe, tu main hentam2 tompok jek Kak Zai, kalau kak Zai yg buat, mesti lg lawoo..hehe

Kakna -
Wkmsalam...mmg sedap, tu pasal rekomen nih...try ler... :)

Yatie -
Wkmsalam Yatie cayang..hehe, x kesah la pelangi ke, arora ke Yatie, janji bahan sama...dan sedap kan... :)

Citarasaku -
Wkmsalam CR, thanks sudi singgah dapur akak, x tau nak pgil nama apa ni..hehe, try la kek yg mudah dan sedap beraroma nih...mmg berbaloii :))

Ummiaisyah -
Yep, dah melanda sana sini...keknya simple yet very nice, agaknya kerana namanya yg jadi aura...hehehe

Ayu Safieza -
Ha, bila lagi Ayu nak buat, dah try ke blm...jgn tunggu lgk...nnt kempunan..hehe

Ummi said...

Faa.Rosli -
Tu tandanya kek ni berbaloi2...semudah membuat, sesedap makan, ala2 kek butter dulu2...i liiikee..hehe

DeeTha -
Wkmsalam..yuk sudah berasap dapur ke Deet, meh masuk...kek dah licin, akak jamu roti sapu butter jek la, boleh? Hehhee..

Fiza -
Hahahhaa...betul la, x buat x dpt la aura dan aromanya....kena buat, meh akak seruuu kat telinga..hehe

Ady -
Wkmsalam Ady, tengok Ady punya lg cantiiikk laaa...akak punya nak cepat2 jer, tomfok2 tahi unta...hahahaha, adeeii ampuunn gurau je Ady..

Ribbon Clown said...

Waa kak Ummi pun dah buat.. Confirm kena masuk bookmarked list NIH hehe

Ayu said...

Assalam kak ummi,
waduh cannot tahan leh..yes samalah macam kita confirm kena buat juga ni..heheh ..

KAIN VIETNAM TERBAIK said...

salam...

cantik...mesti rasanya pun best..isteri saya suka sgt dgn kek2 mcm ni.. : )

Tina Othman said...

mengoda jiwa raga kek ni, adeh tunggu angin rajin datang dulu