Monday, February 13, 2012

Nasi Goreng Yong Chow

ASSALAMUALAIKUM....

Salam petang isnin yang sungguh ceria dan redup jek di Kuantan nih... Pagi2 nak pergi kerja adeeii malasnyaaaa...badan kepenatan dalam bercuti 2 hari...waktu terasa berlalu sungguh cepat, cuti 2 hari macam dapat 1/2 hari jek....dassaaatt kaaann... Macam sibuk benar tuan dapur ni... Eh mmg sibuk pun ke hulu ke hilir...dengan abanglong nak balik ke U dah petang smlm...hari sabtu tu baking2 sikit tuk dia... pastu kuar bandar cari keperluan rumah yg di hujung bendang seberang Kuantan sana....hahaha. Mengemas rumah yg nampak x kemas-kemas jugak tu pun satu hal....hahahhaa....kemas dapur jek setengah hari kaaann... Kebetulan anak2 dara xda ni, pi jalan ke KL sekejap....Bila weekdays mmg sekadar masak, lap lebih kurang jer balik kerja....uwaaa bunyi citer mcm akak sorang jek sibuk kaan...menyampah baca... xpa xpa...stop sini...

Meh layan nasi goreng yg sedap berperisa ayam bbq nih... tp tuan dapur malas nak merencah ayam bbq, kita pakai instant ayam bbq madu jenama 5Star tu jerk...mmg sedap laa..ayamnya lembut...boleh la kalau utk org nak cepat2 merangkap malas mcm akak nih...hehehe.. Resepi asal dari Restoran Mohd Chan Abdullah tp akak cilok reseip dr Resepi Online....laaayyyyaaaan...

NASI GORENG YONG CHOW
Asal resepi nasi goreng ni adalah dari Restoran Mohd. Chan Abdullah
Sumber: Resepi Online

Bahan-bahan:-
  • 1 Keping ayam barbeku (akak goreng ayam barbeku segera jer dan potong kecil2)
  • 1 biji bawang besar- di tumbuk - akak dadu halus
  • 10 gm sayur campur
  • 6 keping hirisan kek ikan
  • 2 ekor udang saiz sederhana (*akak tukar dgn crabstik je)
  • 1 mangkuk nasi putih
  • 1 biji telur
  • 1/2 sudu kecil lada sulah
  • 1 sudu kecil kicap
  • minyak masak secukupnya.
Cara membuatnya
  1. Panaskan minyak di dalam kuali.
  2. Gorengkan telur hingga wangi.
  3. Masukkan bawang besar, di ikuti dengan kek ikan, udang, ayam barbeku dan sayur campur.
  4. Kemudian , masukkan nasi,kacau biar rata.
  5. Perasakan dengan lada sulah dan kicap, gaul sekali lagi dan biarkan hingga benar-benar masak...Sedia untuk di hidangkan..

Akak just gunakan isi ayam barbeku dari paket ayam barbeku madu jenama 5star....ayam ni sedap jugak dan boleh diterima tekak bila pertama kali akak makan kat rumah adik ipar bila dia gandingkan dengan nasi ayam yang dimasaknya....

yuuukkk goreng nasi yuuukk...hehe


17 comments:

kakchik@ella said...

Uniknya Malaysia .. mcm2 makanan ada, kan. Haihhh .. bila la nak berjiran dgn Kak Ummi ni ye? Mesti nanti ella hulur sepinggan. hihihi.

rahel said...

Cerrrr Kak Ummi..mentang2 gue buat sotong goreng..akak buat pulak nasi goreng ek..memang sedap dan menyelerakan...

Tina Othman said...

sedapnya kak ummi, nanti boleh lah try kan, simple & cepat je siapnya

Ummi said...

Kakchik -
Aah kan..org Malaysia mmg unik dan selera pelik2 pun ada...hahahaha...ni kan dah berjiran ni kakchik..meh amik sepinggan...hehe

Rahel -
Hehhee..yuuk tukar dgn sotong goreng celup tepung Rahel tu pun bagus kan...lg kenyang makan.. :)

Tina -
Tu laa...simple, mudah dan cepat, mmg motto dapur HSH ni Tina...hehe

Mas said...

menyelerakan betoi nengok nasi goreng tu kak....

hmmm..restoren mohd chan abdullah...
mas pernah makan sekali kat sana...
nasi goreng kampungnya pun sedappp...
kaya ngan sayur...

amal said...

sedappppp nya !

akak , Amal baru try buad ayam masak merah tomato yg dlm blog akak ni , tp lupaa letak halia pulak , dh siap tumbuk pun , Hhee.

mohon sedapp , hehe

HomeKreation said...

Ummi cayang, Tak pnh lak cuba ayam bbq segera tu Ummi, boleh lah masuk shopping list lepas ni.

Ummiakid @ lily said...

amboi kak Ummi...sesaje jer godai i ye...dah le i selalu tergoda masuk sini...kak ayam barbeku segera tu beli kat mane...? giant ke...(sempat menanya lagik tuu)

Faiz said...

kak ummie saje je bagi air liuq saya berebut nak keluar..ish ish sedappnyaa kalau tetiba ada depan mata ni..huhuhu

Qasey Honey said...

hmmm...nmpk sedap sgt nasi goreng tu...
terasa lapo lak tgk petang2 cmni...
dpt mrasa spinggan sedap ni..

Chah said...

duiii, kena berbbq dulu la yer baru leh wat nasi goreng 'mandarin' ni...hihi...tak rajin la kak, pe kata saya pegi kuantan n ziarah akak ajelah sambil malu-malu menyudu 4 pinggan nasi goreng ni, bulehkan kak?

ummiaisyah said...

walllaaa..meriahnya nsi goreng tu...ni kira ns goreng 5 bintang ni kak ummi!!

boutiquecantik said...

kak ummi,sy dah cuba resepi ni..tapi nape tak color merah mcm akak buat :p bhn perasa dia hanya kicap & lada sulah je ke? hehe..

eamy milea said...

sedapnya...nak cuba lah...

Ummi said...

Mas -
Mmg sedap nasi goreng ni biarpun sempoi nampak, tp berperisa jek, pastu kalau nak pedas, kita letak cili padi sikit..hehe. Akak pun x penah sampai kat Rest Chan lgk..hehe

Amal -
Boleh la beralih rasa dan masak ni bila malas nak berenyah kan...guna jek ayam bbq paket segera..hehe, meh sini ayam merah tomato tu sikit.. (*_*)

HomeKreation -
Aah Along cayang...boleh la try ayam bbq madu segera punya...sesekali kan..bole la terima dek tekak ni... :))

UmmiAkid -
Lily, ayam tu leh dpt kat Giant ke, kat The Store pun dulu ada...boleh la nak buat lepas sosaakk...hehe

Faiz -
Ampuuun la ye..hehe.. Pi la goreng...sekejap jer kalau dah ada ayam bbq segera tu..hehe

Ummi said...

Qaseh Honey -
Thanks sudi singgah, sedap la pd tekak akak yg dh x tahan lapor ni..hehehe

Chah -
Akak pakai ayam bbq madu segera je tu...jenama 5 Star, boleh tahan sedapnya...jom layaaann, kalau Chah dtg, akak goreng kopok lekor jek la eh..hehe

UmmiAishah -
Hahhaha...pandaaaaaiii dia bg nama...boleh la jgk nama tu ek..hehe

BoutiqueCantik -
Haah, ikut jek la bahan tu...nasi goreng tu kemerah2an sbb guna ayam bbq tu la kot, rencah rempah dia...hehe

Eamy Milea -
Silakan Eamy...kasi feedback nnt eh..

najahmel said...

salam, saja singgah jenguk2 resepi terbaru... kak let exchange link bleh? najahstore.blogspot.com