Monday, February 20, 2012

Nutella Marbled Banana Bread - Marblenya Xda Pun, Hehe

ASSALAMUALAIKUM....

Salam petang isnin....dah lama akak x buat roti....nak keluarkan cik puan sri BM tu malasnya, nak pasang segala alatan....so kita cari la cara buat roti ala kek yang mudah nak buat, sedap dimakan...lalu terjumpa lah kat dapur Angie ni...

Tengok Angie wat marble effect tu mcm syioookkk jer nutella tu blend dgn adunan roti tu kan.... tp mine was so so je marblenya...hahahhaa.. Agaknya x melt betul2 masa warm up tu.....bila swirl jek dgn chopstik, x turun ke bawah sangat.....hahaa, gassaakk lerr janji rasanya sedap kan...moh layaann.. Sedap sangat bread cum cake ni.... nak kata roti bukan, nak kata kek pun bukan. Aroma pisang + cinnamon powder tu mmg best masa tunggu masak..... Thanks to Angie for this great superb bread..!! Syioookk wat sarapan or minum petang... Sapa nak tengok marble effect yang elok je kejadiannya click kat dapur Angie k..


NUTELLA MARBLED BANANA BREAD
Source: Angie's Recipe
Tested by: Ummi @ Home Sweet Home

Ingredients:-
  • 220 g German #405 flour (*akak guna tepung serbaguna biasa tu la)
  • 3/4 tsp Baking soda
  • 1/2 tsp Salt
  • 120 g Golden caster sugar (*akak guna brown sugar)
  • 50 g Kellygold Butter, softened (*akak guna SCS butter)
  • 3 Ripe bananas

Method:-
  1. Preheat the oven to 175C/350F. Butter and flour a loaf pan. Whisk together the flour, baking soda, and salt in a mixing bowl.
  2. Stir the softened butter and sugar until they are well mixed. Add in bananas, eggs, vanilla extract and vanilla yogurt. Mix well. Sift in the flour mixture and mix until just incorporated and free of lumps. Pour the batter into the prepared pan.
  3. Warm up the nutella with a bowl of hot water until it reaches the runny consistency. Swirl the Nutella with the batter to create the marble effect. (My marble effect was just on top only, just a so so...hehe, maybe my nutella was not melt enough)
  4. Peel and slice the banana. Place them on the center of the batter, sprinkle with the cinnamon sugar and bake in center of the preheated oven for 45 minutes.

17 comments:

Tina Othman said...

adeh kak ummi, dahlah lapar ni, tersangatlah mengoda jiwa

Yat Maria said...

Akak

kita pun ada beli pisang...lagi pikir2 nak wat apa..nak wat cekodok..aihhhh gatal plak tekak ni batuk..nanti kita try godek kalu menjadi eh kak!

rahel said...

Adoiii..petang2 cam ni memang ngeces klu tengok kek,lagi2 klu dengar2 ada nutellanya..pasti telinga bergerak-gerak mau makan sekeping kek tu..tolong gue Kak Ummi..

ummiaisyah said...

bestnya tu kak Ummi..sy minum ptg ngan pau sejuk je ni..

CT Delima said...

As'salam Kak Ummi

Baru bangun tido, bukak laptop terus terjah dapor Kak Ummi ni. Laporlah pulak kak, petang2 ni tengok marble banana bread, dengan cuaca sujuk2 di KL ni haa...hehehe

Tak kisah kalau tak ada marble erk Kak Ummi, kita buat marble sendiri jer dalam mulut jadi ler..hahaha

tun_telani said...

sedapnyer!! banana n cinnamon tu mmg dh feveret dh, tambah pulak ada nutella.. adoi.. cairrr..

Ijan said...

Salam Kak Ummi,
Apa khabar? harap2 sihat2 selalu ye... kek pisang tu gebu je nampak. Lama saya tak buat kek pisang. Tengok kek aurora tu pun terliur jugak. Kena ambil aura mengekek kak ummi sikit lah kot :)

AZLITA AZIZ said...

salam Kak Ummi..

tak marble pun tak pe lah kak ummi kan.. janji sedap!

ita tgk pun dah terliur dah ni.. nanti nak cuba jugak lah..

Nutella blend dgn pisang mesti syookkkk.. abis ni kan kak ummi..

HomeKreation said...

Salam Ummi cayang.... nampak nutella tu yg buat sedap ni Ummi....! Nampak gebu pula tu.... ada simpan tuk Along tak?

Gee® said...

K.Ummi, mesti wangi pisang ngan nutella tu...tak marble pon tak kesah janji sedap kannnn....

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Kak Ummi......haish, pisang nuttella, bread....waaaaaaaaaa....semua I loikess....:)

Yatie said...

Assalamualaikum Kak Ummi cayangggg,
Yatie tngk ok je, tak perasan pun tak marble..yg penting sedap..tngk pun dah tau mmng sedap..

yummylittlecooks said...

Banana + chocolate + cinnamon == yummy.....
Tak marble pun tak pe, janji sedappp....kan??

Carolyn said...

That looks so good!!!

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi sayang.. adeeh dah tgk resipi n caranya pasti bole buat nie akak... hehehehe.. tu ler komen jer td kat fb tu b4 tgk resipinya... :D... kena cari pisang dulu nie nampaknya... mmg dah tergodaaaaa sesgt nie...

dZana said...

aslmkum kak ummi.. tgok bread yg lembab2 ni.. aduhai ..sedapnya klau dpt mgunyah.. ada pisang pulak tu..masuk list dulu ni kak..

zaihantaib said...

Sedapnya.. rasa nak cuba resepi ni.