Wednesday, February 8, 2012

Asam Pedas Ikan Dengan Kantan & Tomato

ASSALAMUALAIKUM....

Semua dah siap makan dah ke....mesti duk lepak2 bersama keluarga tercinta... Akak ni adeeiii, malas tul nak update taauuuu...apasai laaa.. Kelmarin rasa rajin, ni hari dah start malas jerk.... X tau laa sebab kepenatan ke, atau sebab mood nak berblogging tiba2 disambar kemalasan.... Ni dengan penuh keterpaksaan (*xda sapa paksa pun kaaann...sendiri cari susah...hehe) akak update gambor je la yeaaa... Sapa2 nak resepi...boleh klik di Sini dan Sini... boleh adjust la bahan2 dan resepi serta segala khazanahnya ikut tekak masing-masing yeaa..... Dah banyak kali sangat masak asam pedas...mcm2 jenis, macam2 gaya, macam rupaaa....

Asam pedas memang all time fav kalau ada anak2 ramai kat rumah ni...selalunya mmg kena masak nasi lebih dari biasa la jawabnya...hehe... Layaaannn...

Tuan dapur dah nak mengambil gambar pun ala-ala malasss jekk...hehe

15 comments:

Papa-NtiQ said...

saya nih pantang nengok asam pedas. kalu gi jalan mana2 mestih surf kat ipad dulu cari mana2 gerai ke warong ke restoren ke yg hidang asam pedas

Yatie said...

Assalamualaikum Kak Ummi cayangggggg,
alahai wat Yatie terliur je memalam tngk asam pedas akak ni...kalau asam pedas mmng kegemaranku,maunya bertambah2 nasi dan lauk kalau makan...kira menu istimewa pada Yatie tau kak....kalau makan syokkk abessss..

Cekgu Maz said...

sodap nie...makan ngan nasi putih + telor masin....terus tersandar kt dinding..hehe

rahel said...

Malam Kak Ummi,bole jadi lapar lagi klu tengok ikan asam pedas tu..gue suka banget..

Puspha said...

oooo i love the flavour of bunga kantan. sure sedap!!

FatihaNur said...

salam kak umi...terliur tgk asam pedas tuh...

asam pedas johor n melaka terbaeeekkk....

rafaliah said...

Waahhh..sedapnyerrrr asam pedas tuu..
Haa..dah makan sedap2 ni jom kita pecahkan lemak dalam badan...jangan lupa amik lecitin..;-)
http://rafaliah.blogspot.com/2012/02/fungsi-lain-lecithin-selain-sebagai.html

Oh Oeya said...

As salam Kak Ummi. Selamat pagiii..
Arererere sangatlah sedap asam pedas dgn bunga kantan gn tomato.. Bertambahlah nasi maunya :-)

Gee® said...

Sedapnyaaa asam pedas kan K.Ummi... kalau yg semalam buat cicah cekodok pon sedap juga... heeee

CT Delima said...

As'salam Kak Ummi terchenta

Kali ni tak mao sayang2..sebab ang remau dah centah habis kan...hahaha.

Kak..ingat semalam nak buat asam pedas ikan tongkol, cari punya cari bunga kantan dah hitam dalam plastik..meciii dahlah beli mahal 2 batang RM3 kalau ct pandai tanam pokok bunga kantan ni,hasilnya mahu jer ct jual, kayooo!..hehehe. Kecur2 dah tengok asam pedas ni kak.

Okey kak...dengan segala hormatnya..erk...Mat ada baca tak nanti..ct turunkan pada kak Ummi jer ler kukus tu eh..hahaha

ijayuji said...

Salam kak ummi!!!! weeehuuuuuuuuu..ada org tak ni??? kita dtg jauh2 niii :D akak dah masak lom? kita dtg nak tumpang makan jerrrr, boleh tak??? nak tunggu Rajin tu ntah tahun bila ntah! ahahaha.... akak sihat? hrp sihat2 ya semuanyer :D byk betulllllll n3 yg kita dah tertinggal sampai dah masuk tahun baru dah nii :D

Melly Octaviana said...

Selamat siang Kak Ummi , makasih dah mampir blog melly, dari dulu dulu lagi melly belum ada blog sendiri selalu masuk blog kak ummi dan jadi follower yg silent.. hehe sudah banyak recipe akak yg melly coba, seperti ikan masak tomato, baked macaroni dan banyak lagi..semua nya sedap.. makasih yah kak,senang sekarang bisa kenal sama yg punya blog nya. Take care.. ;)

cik cek said...

Asam pedas...emmmm...memang fav akak...tak kira la asam pedas apa pun...sume suka belaka..:)

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayaang..
mmg nampak sedap ler asam pedas tu akak... meleleh air liur d buatnya... sedap2!! nak mintak pasti dah abis kan akak.. hehehe... x per cuci mata dulu kat cnie nnt kena buat sndri nampak gayanya.. ;)

Jay said...

awesome...will try soon..;)
Tasty Appetite