Monday, February 6, 2012

Cucur Bawang Kentang

ASSALAMUALAIKUM....Maaf lah tuan dapur balik bercuti ke kampung sekejap xdan nak beronline.... Harap masih belum terlambat mengucapkan Selamat Menyambut Maulidur Rasul...Semoga kita semua sentiasa dekat dengan kekasih Allah ini dan mengamalkan segala amalan dan sunahnya yang ditinggalkan buat kita sebagai panduan hidup untuk menjadi insan yang diredhai dan diberkati kehidupan di dunia dan akhirat....amiiinnn

Walaupun streamyx di kampung laju kemaiinn, tp akak pulak malehh nak mengadap tenet, sonok lagi bergader2 borak2 sakan dgn seluruh family dan adik beradik...Sonok lah Aiman dia jek conquer laptop... K, walaupun dah tengahari, baru nak tayang menu cucur bawang kentang yg teramat sempoi jek laaa...Hari ni pun bz menyetel kain baju dan basuh sarung sofa dan sarung2 kusyen kecik tu ha, dah la tetiba hari nampak mendung pulak dah, td elok jek panas....adeeeii. Meh la layan cucur nih, kot ada yg teringin nak buat petang nnt, tp resepi anggaran jek la eh, campak2 gituuu...hehe

CUCUR BAWANG KENTANG
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan (anggaran):-
(# adunan kali ni mmg dibancuh lembik untuk mendapatkan cucur yang garing di luar, lembut di dalamnya, sila gunakan sudu semasa menggoreng)
  • 1 biji kentang sederhana besar - kupas dan dadu kecil-kecil
  • 1 labu bawang besar - didadu
  • 2 cawan tepung gandum (atau secukupnya)
  • 3 sudu besar tepung jagung
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 2 sudu besar gula pasir
  • garam secukup rasa
  • air untuk bancuhan (anggaran 2 - 2 1/2 cawan - biar agak lembik)
  • minyak secukupnya untuk goreng terendam
Cara Membuat:-
  1. Dalam mangkuk besar, campurkan tepung gandum, tepung jagung, garam, gula dan soda hingga rata.
  2. Masukkan air sedikit-sedikit dan adun hingga adunan lembik (bila disudukan dan dijatuhkan dari sudu agak lambat turunnya).
  3. Masukkan kentang dan bawang, adun rata dan biarkan sebentar (lebihkurang 5 minit).
  4. Sudukan ke dalam minyak yang telah dipanaskan dengan api sederhana. Balik-balikkan cucur selalu untuk mendapatkan cucur yang garing dan enak. Bila telah kuning keemasan, bolehlah diangkat. Makan ketika panas bersama sos cili + mayonis, atau dimakan begitu sahaja). Selamat Mencuba..

pekena dengan satu mug Almond Oldtown Nescafe.....fuuuhh!

12 comments:

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayaaang....
Akak.... Terliurnya tgk cucur bawang kentang tu akak.... Sedaaaapnyaaa... Mmg nampak keenakannya tu tau... Meleleh air liur d buatnya...

faa.rosli said...

faa pon slalu buat ni..

Cekgu Maz said...

salam...hehehe simple jek breakfast ari nie?? yg penting sedap dan kenyang kan...

Gee® said...

Nak singgah rumah k.ummi lah ptg nih...bancuh cucur kentang yer... terlior

Mat Gebu said...

Ni saya suka....nak seploh biji, dengan kopi sekali, sos cili thai ok..isi dalam set cawan antik, kalau tak pun guna noritake...

Ummi said...

Diana -
Wkmsalam Diana anggun comeeyy...hehee..tayang jek nih, dah licin pun....santap mata jek la yea..

Faa -
Best kan Faa, ala2 fries gitu...

Cekgu Maz -
Aah, buat yg anak2 order jek la...dah byk kali buat sejak anak2 dara ada nih..hehe

Gee -
Kalau singgah bawak sekali jemput tuh eh...kita makan sesama...hahaa

Mat Gebu -
Kelesss ke cucur ni duk berganding dgn Noritake or PML koo? Segaann aaaiii....ahakss! Cucur ni elok duk dlm pinggan ayan jek Mat, baru nostalgia..hehe

HomeKreation said...

Salam Ummi cayang. Kita telan air liur jer petang2 ni.... takda mood nak ke dapo lah pula...hehe. Ada cucur panas2 kan sodap!

ummiaisyah said...

salam k ummi...dr kecik mak selalu buat cucur camni..dh ada anak ni..sy plak buat utk depa...comel le mug tu...kenyit2 mata plak kt saya..huhu

Rima said...

Salam Maulidur Rasul buat KUmmi sekeluarga also.. cucur kentang ker.. cucur bawang ker.. cucur udang or ikan bilis ker.. semua my hubs punya fav.. macam nak buat sekarang jugak but dah 2 pagi ni.. lagi 4 jam harus bangun lagi huhu

blogresipi.com said...

Salam Kak Ummi...
terberkenan dengan macarons anak dara kak ummi buatkan tu. cantik nye kaler biru lembut tu. Pandai dia baking2 ye... tak lama dah tu kak ummi... hehehehe... :D

Jemput2 ni saya suka cicah sos lingham kegemaran. Makan malam2 camni pon sodap ni.

Sue @ Nenie said...

Salam kak ummi, saya selalu dadu keledek jeee dalam cucur macam ni, len kali nak cuba jugalah buh kentang...sesekali ubah kelainan

Martika Diyana said...

saya kalau da takde idea nak mengunyah2.. ini la die yang dok buat.. tapi tak penah lagi letak gula pasir ngan soda tu.. nak cube.. heee tq kak :)