Tuesday, July 26, 2011

Home Sweet Home Digam Stailista Pulak Daahh ^____^

Assalamualaikum......Jeng-Jeng-Jeng......Inilah jawapan kepada Projek Suka-Suka kat bawah tu...hehehee... Blog Home Sweet Home digam oleh Editor Majalah STAILISTA pulak daaaahhh... Adeeeeiiii...

Kisah bermula bila akak dengan terkejut dan terkedu (bukan terkedutzzz okaayyy) mendapat email dari salah seorang kakitangan majalah ini yang memperkenalkan dirinya sebagai Encik Khai (Khairuddin) yang menyatakan telah menerjah dan menjelajah dapur Home Sweet Home dan TERberkenan dengan resepi-resepi yang dipaparkan. ..haha. Beliau lantas menulis email menyatakan hasrat (bukan lamaran okehhh...kena ketuk paler dgn cik abg kang) untuk akak sumbangkan masakan-masakan untuk santapan pengantin. Akak kan dengan berkerut dahi, berkelip-kelip mata rabun akak ni membacanya. Dua tiga kali baca duk fikir ya ke nih...ya ke nih!

Setelah bertanyakan pendapat cik abg tercinta dan anak-anak dara dua orang tuh...diaorg memberikan respon yang cukup positif...katanya akak boleh!! Anak dara siap cakap...caiyok, caiyok... Ceeehh..mmg tau dah tu... mmg kena pegang periuk la kan..kan... Menurut Encik Khai memang tiada bayaran dibuat, ianya hanyalah sebagai sumbangan ikhlas untuk dikongsi ataupun sebagai salah satu cara untuk Caterer ataupun Tukang-Tukang Masak mempromosikan bisnes masing-masing (haha...masalahnya akak bukan caterer, bukan tukang masak dan bukan berniaga pun...). Sebenarnya, akak biasa melakukan semua ini semasa majlis perkahwinan adik-adik akak sendiri je, golek-golek ayam, percik-percikkan ikan, sambal-sambalkan udang...hahahhahaaa, yg penting hiasan kasi umphh! Betul tak??

Setelah berfikir ianya sebagai satu sumbangan kepada pembaca atau mereka yang ingin mencuba, akak terima cubaan ini untuk melihat hasil masakan (simple-simple jek pun) dan suka-suka bermain dengan hiasan makanan. Memang nak terbongkang rasa, 5 jam duk kat dapur dan sempat menyiapkan 4 jenis masakan ni dulu....hadoiiii, sorang-sorang...dari kul 11 hingga 3 petang. Pastu cepat-cepat nak mengejar cuaca dan matahari yg cantik untuk mengambil gambar kat luar rumah....hahahhahah... Pastu, pengsaaannn...haha. Dan inilah hasilnya yang sempat akak buat...resepi santapan pengantin biasa2 jek kan...hiasan jek lebih..hahahaa.. Masih lagi ada menu tertunda yang belum akak siapkan spt ayam golek, dessert, kuih dan sebagainya... Encik Khai duk tunggu jek...wahahahhaa. Yang nak tergelaknya, Encik Khai ni igt akak ni suri rumah...so byk masa la kan...hahahhaha, kita kerja, balik mcm lipas kudung, cuti pun mcm cengkerik tercekik...hahahhaa

So ini je lah hasil mahsul dengan masa satu hari jek dan amat terbatas (rumah mcm tongkang x berkemas hari tu..haha). So silalah kasi pendapat untuk akak perbaiki lagi, jangan segan-segan k...akak sekadar mencuba untuk melihat hasil gambar di majalah je ni...resepi biasa2 jek..

Cuma akak RALAT tang resepi Rendang Daging Kerisek ni kan..kan....bahan utamanya...kerisek, tertinggal taip haaa...adeeeiii, dah cek dah masa awal2 taip, ada...pastu masa edit2 tulisan ketepi ketengah segala, send jek, x perasan terdelete bahan 200 gm kerisek....uwaaaaaaaaaaaa...sori byk-byk... Dalam bahan xda, dalam cara memasak ada pulak...kuii, kuiiii... Satu lagi untuk resepi nasi tu, diaorg x letak pulak namanya Nasi Minyak Pancawarna. Tang resepi tu, inilah akibatnya menaip dan upload gambar semua malam2 buta...huhuuu..kesian akak kan...ralat sungguh rasanya....kang org kata kita jenis bagi resepi x betul punya...uwaaaa...Maaf la eh...

Akhir kata untuk projek ini, akak dedikasikan rasa penghargaan dan terima kasih yang tidak terhingga buat suami tersayang yang sentiasa memberi dorongan, sanggup sama-sama menjelajah pasar tani (mmg selalu pun..hehe) dan anak-anak dara yang membantu menyiapkan tugasan hiasan, sangat2 akak hargai. Anak-anak bujang tolong jugak, tolong makan....hahaha.. So inilah jawapannya, x pasai-pasai diaorg makan nasi pengantin hari tu...hahahhaha...

Kepada adik-adik dan kakak-kakak blogger semua....you all mmg pemangkin semangat akak yang kadang-kadang hilang dek masa yang sangat cemburu...akak gagahkan jugak untuk update....sayang korang semua....!!! So ini satu lagi hadiah dari akak....jika berkenan dan sudi nak buat untuk kenduri kahwin sanak saudara, silakan...dapatkan majalah Stailista bulan Ogos k. Memandangkan majalah ini baru di pasaran, so jangan carilah di book store besar2 mcm Popular or MPH tu eh..belum ada di situ...cari di kedai2 majalah biasa jek..insyaAllah ada...hehe

Kepada Encik Khai, terima kasih kerana sudi menghubungi akak dan mempelawa akak menyumbangkan resepi-resepi sempoi akak. Maaf kerana lewat menghantar resepi-resepi baru lagi ni..huhuuu. InsyaAllah jika masa menyebelahi akak...

Sebenarnya ada lagi satu projek untuk majalah lain....adeeehh x terkejar.... Apapun, wang bukan segalanya bagi akak, perkongsian itu yang penting, moga memberi manfaat dan sedikit panduan untuk yang berminat meletakkan diri di dunia masak-masak ini kan...kan... Agaknya akak pun masih bekerja, x sempat masa nak fokus ke sini...eh!

Salam sayang dari akak....muaaahhhh!

62 comments:

Diana @ bilakukatacinta said...

bestnyer kakak....semakin glamer gitu

AZLITA AZIZ said...

waaaaaaaa..... tahniah kak Ummi.. mmg tabik spring toing! toing! toing! kat akak... salute lah kak.. akak mmg terbaikkkk....

mana nak cari majalah ni... tak pernah jumpa pon...
adoiii... rugi rasanya kalau tak dapatkan senaskah... buat koleksi dan kenangan...

tahniah sekali lahi kak ummi... sumber inprasi ita... :))))

sabar@kagawa japan said...

wahhh tahniah kak...semakin glemer dan mantap skg..yoroshiku onegaishimas..:)

noorsafone said...

bestnya Ummi...tumpang bangga.Majalah baru ke...belum pernah tengok lagi..nanti nk cari buat koleksi sebab ada kwn blogger masuk majalah tu...tahniah Ummi.

mawar merah said...

Tahniah..ummi..rezki tu..sambil2 kongsi ilmu dgn org..byk pahala.

Yat Maria said...

Waduh kak!!!!!!!!!Congratz!! memang layak pun!! tak lama lagi akak jenjalan kena kejar dimintak otograp..mueheheh...lgn mare arr..

nOOrsha said...

congrats kak ummi!~dah agak mmg utk majalah punyer.. hihi..moge HSH makin maju dimasa akan datang.... seronok tgk gmbo masakan yg cantik2 tu..eh no phone tu nape kasi padam? tkot secret admirer dtg kaco mlm2 ea? kikikikiki..chayok k ummi chayok!~

Sis-Lin said...

Haaa kan dh kata..lauk perantin tu..hehehehe

Tahniah kak ummi cayanggg.... :)
Mai le Jb, adik kuta kawin nnti nk srh kak ummi buat la..hehehehe

Ummiakid @ lily said...

wahhh...tahniah kak...asyik kena sunting & pinang jer ehh...mantoppp..

perkongsian ilmu yang baek utk sume..tahniah sekali lagi & bile nak belanje kite makan....haahaa...!!!

quinnie said...

tahniah kakummi.....best ni kak sekali sekala makan lauk pengantin...hehhehe

Gee® said...

chaiyok k.ummi... tabikk!! raya nanti buat open house yer masak best2 k.gee nk datang... heeee

izahdaut said...

tahniah kak ummi. memula saspen je baca tajuk.. digam tu ingat kan cam gam dari tv tu. hehehe... ok kak ummi.. slamat maju jaya yeee

tinie said...

tahniah k.ummi.... kena sunting lagi..... berkat ilmu yang k.ummi sudi kongsi.......

Mas said...

tahniahh kak ummi..
mas pun tumpang seronok...
wahh...makin glemer akak sorang ni..
mudah2an nanti kak ummi disunting stesyen tv lak yerk..
boleh tengok kak ummi memasak...
nanti mas nak cari la majalah stailista tu..
resepi kak ummi nanti boleh mas buat rujukan untuk lauk pengantin adik2 mas nanti.....
macehhh kak...muaahhhhh...
memang ligatt akak sorang ni....

anymz said...

tahniah ummi...sayang ummi jugak..
tumpang seronok mengikuti perkembangan ummi di alam maya ini..maju selangkah lagi ke depan..cuma tadi ingatkan majalah stailista tu majalah dr seberang..waduh..mana bisa nih..jakun tul.nampak sgt jarang beli majalah kan?..pasni kena cari lah majalah stailista ni pulak...:D

Rozita said...

tak pernah dengar majalah ni kak.. huhu.. nanti jeling2 kat kedai..

oo... ni rupanya yg datang meminang... ingat pinang anak dara tadi.. hehe

Mamasya said...

Tahniah K.Ummi...resepi masakan muncul di majalah lagi. moga terus maju...tumpang gembira sama.

Echo's Kitchen -- A Taste of Memories said...

Taniah taniah!!

Liza said...

Salam kenal kak...tahniah...akak mmg the best...betul ckp kak ummi, perkongsian tu yg penting...

Yatie said...

Syukur alhamdulillah, Tahniah K.Ummi...Yatie mmng tabik pada akak...walau busy bekerja akak masih lagi menyumbangkan sesuatu yg berharga buat kita semua....semoga akak terus sukses dan berkongsi lagi ilmu yg bermanfaat pada kami semua...tahniah sekali lagi...nak cari gak majalah tu....tumpang seronok ni..

Diana @ Melley Mey said...

Tahniaaaaah akak Ummi Sayang..... wah d lamar lagi oleh majalah yg lain yer akak... tumpang gembira dan kagum ngan akak tau...
ermm.. majalah tu kena cari nie.. harap2 dapat jumpa...

Aqil said...

Kak Umi tahniah ye...memang terbaikk...hu3 ni nk g cr majalah ni ;D

azila said...

tahniah k.ummi...kagum lak sempat k.ummi buat 3-4 hidangan dlm tempoh tu:)

kzai said...

salam ummi..tumpang gembira sama....tahniah!!!!

hazila said...

Kak Ummi, ingat akak buat majlis kenduri kahwin siapalah tadi...

MamaFaMi said...

Sekalung tahniah buat Ummi yang semakin malatops dan mantops. Nanti anak-anak dara nak berumahtangga, tak yah susah susah cari orang nak buatkan lauk pengantin sebab mak pengantin lagi terror... :D

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Assalamualaikumwbh kak Ummi....

Masya'Allah, Alhamdulillah......caiyok caiyok....moga Allah swt memberkati perkongsian kak ummi......mandapat manfaat bersama dgn kami dan pembaca.....Amen....

Adoyaiiiiii sgt2...sgt2 vangga vangga dey....:)!! Teruskan yer kak!

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

tahniah buat kak ummi...
walaupun sibuk... masih mampu terima 'lamaran' dari en. khai tu... hehehehee... saluteeee!!

Yati Ali said...

tahniah kak ummi..moga akak suksess selalu. rezeki anak2 tu tak pasal2 dpt makan nasi pengantin...hehehe...

cik cek said...

Tahniah Ummi...

Ibu dan isteri berkerjaya yang hebat....kak cek tumpang happy.....

CT Delima said...

As'salam Kak Ummi

Tahniah Kak Ummi, Tak kisah kalau tiada pembayaran kak. yang penting akak ikhlas untuk berkongsi resipi yang sedap untuk pembaca setia Stailista. CT sokong akak dari jauh jer ni. semoga akak sentiasa maju lagi hingga kedepan..insya'Allah

Dah suh anak dara ct cari kat Jengka..hehehe

Kjee said...

salam Ummi. Maaflah...dulu Kjee pernah jadi wartawan. Kalau dipanggil orang masak, kita orang bayar tau. tak tau kenapa sekarang tak bayar. dia orang jual majalah dapat duit! someone has to put a stop to all these!!

Ummi said...

K.Jee -
Wkmsalam..betul sangat2, ummi ada utarakan masa kitaorg masuk Jelita tu, diaorg bayar kitaorg..Tp diaorg kata, ni dah kira promosi free sbb ada caterer mcm Pak Engku (*kata En. Khai tu la..) siap bayarkan pihak majalah nak promosi rsepi2 dia...betul ke tak, ummi malas nak tanya lanjut. So, Ummi ambil pendekatan lain, kongsi aje la resepi yg sempoi2 nih, sbb Ummi bkn nak bisnes pun..haha..

Cuma dari segi lain, x elok kita mcm menggalakkan sikap pihak majalah tu kan, sedangkan diaorg dpt keuntungan. Xpa la kak Jee, mcm Ummi kata, Ummi ikhlas dan suka-suka jek..selain berkongsi ilmu sepuluh sen Ummi ni. Thanks atas komen dan pendapat K.jee...setuju sgt pada dasarnya :)

Cheq Sue said...

tahniah kak ummi... seronoknya kalau dapat gk kat majalah betul

Mama Hawa/Mama Nani said...

tahniah Ummi :)
seronok kalau dpt majalah ni..tak tahu lah kalau kat spore ada jual tak majalah Stailista

♥LOVE2COOK♥ said...

Congratz kak!!! So happy for you :)

Sizuka said...

Congrats K.Ummi! lepas ni nak gi cari magazine tu kat newstand. tak penah dengar lagi that magazine before :)

Nuridah said...

Tahniah Ummi,

mmg blog ummi ni patut diberi penghargaan...masakkan ummi mmg sungguh menyelerakan...tahniah sekali lagi...

tk pernah tau wujudnya majalah ini...kalau ada diSpore pasti Nur beli....tk nak tertinggal ketapi...hehe.

lina said...

Tahniah kak Ummi...mmg cantik hiasan lauk2 akak....

Sunah Sakura said...

tapi, tapi, tapi..nak komen jugakkkkkkkkkkkk! tahniah kak ummiiiiiiiiiiiiii!!!

Oh Oeya said...

K'Ummi sekali lagi buat magic heheh..
Lauk peranten lagi..
Tahniah K'Ummi..
Akan dtg boleh hasilkan Buku Masakan atas jenama "Ummi Zaihadi", Amin. :)
Lauk peranten?!! Nak awin!! kui3

Mat Gebu said...

wahh..selamat pengantin baru kak ummi..perghh..kepok bing bing lagi..haha

Ayu said...

Tahniah kak ummi,
ikhlas dari kita yang jauh nun diselatan...semuga more to come..

Citarasa Rinduan said...

tahniah kak ummi....
ayu tumpang happy tau.

Rima said...

Congrats KUmmi! woahhh kita tumpang gembira.. well done!

K.Nor said...

tahniah ummi,, wahh makin mantop ni :)

anisdagreat said...

Tahniah kak umi.Akak berjaya buktikan yang wanita ni mmg multi tasking!

Cendana Kasih said...

salam akak...saya baru jer balik dr tesco, singgah kat kedai mamak beli majalah ni sbb teruja akan entri akak ni..hehehe...tahniah akak, kelas gitewww !!!!

Juwita Jamaludin said...

tahniah kak ummi.. best.. suka sangat dengar... nasib jauh dapat tgk dalam entry akak je la.. kalau kat msia tentu beli ni

HomeKreation said...

Salam Ummi cayang. Wah, tumpang gembira untuk Ummi dan ucapan yang amat penting ialah penghargaan Along pada Ummi yg sanggup bersusah-payah semata2 nak kongsi ilmu dgn org ramai wl pun tiada bayaran. Insyaallah di berkati Allah & ganjaran yg berlipat ganda. Congrats and keep it up Ummi!

Mieza said...

tahniah kak ummi...lps ni mag apa la lg yg melamar..semoga HSH terus mantoppppp..ikhlas dr mieza :)

Ummi said...

SALAM....

TERIMA KEPADA SEMUA YANG SUDI MELUANGKAN MASA JENGUK KE DAPUR HSH DAN MEMBERIKAN KOMEN MEMBINA DAN KATA-KATA SEMANGAT BUAT AKAK, AKAK SANGAT TERHARU DAN GEMBIRA, SEGALANYA CUKUP BERMAKNA BUAT AKAK SEBAGAI KENANGAN SEPANJANG BERBLOG INI. DALAM KESIBUKAN TUGAS DI PEJABAT, AKAK GAGAHKAN JUGA UNTUK BERSAMA-SAMA KALIAN, ALHAMDULILLAH, SO FAR, SO GOOD... HANYA KALIAN SEMUA LAH PEMBAKAR SEMANGAT AKAK MENGHIDUPKAN SELALU ENTRY-ENTRY DI HSH INI... MOGA KALIAN TIDAK JEMU-JEMU BERTANDANG.

ima said...

assalamualaikum kak ummi...

tahniah akak...ima turut berbangga dan kagum dengan akak...semoga akak terus bersemangat berkongsi resepi yang best2...

HaSue said...

ketinggalan bas lak..TAHNIAH kak ummi..pestaim dgr nama majalah ni..
cantik gambar2 masakan tu..x sia2 berhempas pulas..tp at least kalo dpt sikit saguhati apa salahnya kn..cian kak ummi..penat tuu.hehe
apa2pun semoga kak ummi makin mantoppp pasnih..muahhh

Kak Sam said...

Wowwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww tahniah kak. Saya benar2 kagum dengan akak. Wanita bekerja pun boleh masak cam gini kan kak. Hehehehe kita ni memang tak mampu le. Nanti kalau saya bertandang ke kuantan nak request resepi ni boleh tak kak? hehehe hidung tak mancung pipi tersorong2

Yan said...

bestnya..glamer akak i ni.

AZLINA said...

Assalamualaikum..Sekalung tahniah dr sya kerana resepi & gambar2 masakan kak Ummi terpilih utk disiarkan di majalah. Esok pagi kena la mencari majalah ni buat koleksi..x pernah ketinggalan beli majalah2 yg ada masakan kak ummi & yg lain2..Takpe kali ni depa x bayar, esok lusa mana tahu rezeki kan! Tahniah once again...:)

ICook4Fun said...

Congratulations UMMI!!!! Wah dah semakin popular sekarang. Banyak magazine yang akan datang meminang ha ha...too bad I tak ada kat Malaysia kalau tidak sure I beli magazine ni. Nanti balik tolong sign kan autograph yea.

makcikkantin said...

Tahniah ummi,
mck tumpang gembira...gigih betul ummi, dahlah kerja. Tahniah sekali lagi, insyallah, nak cari magazine tu nanti....buat semangat kat diri sendiri....:)

Amie said...

tumpang gembira ye Kak Ummi.... moga terus maju ke depan, penyumbang resepi terkemuka...

sitiebby said...

as'kum,
kak ummi, tahniah.....hrp terus maju dan jgn la bosan update blog ye..saya ni jadi silent reader je dan byk jgk la amik resepi dr blog kak ummi, mnt halalkan ye...

CA said...

Salam kak Ummi...

Muah2...ma-be-les. bravoooo....memang taraf retis dah akak ni..sana sinunzzz masuk majalah...x tahannzzzz. Tahniah....tahniahhh..tahniahhh...