Wednesday, July 27, 2011

Apam Yogurt Kukus Lagi - Merah Yang Menawan

Assalamualaikum.....

TERIMA KASIH KEPADA SEMUA YANG TELAH MEMBERIKAN KOMEN UNTUK ENTRY SEMALAM. TAK DAPAT AKAK NAK MEMBALASNYA SATU PERSATU....AKAK HARGAI SEMANGAT DAN DORONGAN YANG DIBERIKAN DAN INSYAALLAH AKAK DAPAT BERTAHAN LAGI UNTUK BLOG HOME SWEET HOME INI...ESOK LUSA TAK DAPATLAH NAK CERITA, KITA MERANCANG ALLAH JUA YANG MENENTUKAN... APAPUN, KALIAN SENTIASA DI HATI AKAK DAN MENJADI PEMANGKIN, TERIMA KASIH SEJUTA......MUAAAHHHH!


Ok, pagi ni (eh pagi ke...dah tengahari kan) nak tayang apam yogurt kukus Rima yang best nih...Kali ni akak buat untuk bawak balik ke kampung. Akak kukus hari Jumaat hari tuh...kiranya untuk hidangan kepada orang2 yang buat kerja untuk kenduri doa selamat kat kg akak baru-baru ni... Tp yang ramai menyental nya ipar duai, adik-adik dan cucu-cucu Haji Zaihadi laaa....teruja sangat tengok apam ni...dah la tuuuu...sedap pulaaakkk.... Akak pulak letak kaler "bright red" gitu....menyerlah dan menawan kan...kan.... So ini tayangan amal je la eh...no request please....hahahhahaa


Sebenarnya tengah kukus apam ni baru sedar yang papercup x berapa nak cukup daaahh..ada pun saiz besar dr acuan lubang-lubang tu....last-last akak kukus gak la sebahagian dalam muffin cups jek...jadi xleh nak bubuh adunan lebih2 sangat, nnt terkenyang dan x adil pulak dgn yg dalam paper cup tu....kan. Okay layan jek eh...untuk resepi click Sini je la eh... Thanks to Rima, berbaloi-baloiiiii...




23 comments:

Mas said...

kak ummi...
cantikkkk la apam yogurt tu....

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

huiiiii!! lawanya apam ni kak ummi.. lawa merekah2 ngan warna dia tu...
akak guna paperliner size apa ye kak? cantik jer letak dlm acuan lubang2 tu dia jd tinggi sikit kan..

ain (sweet thots) said...

cantik menarik tertarik ... d'bomb! ;)

Sis-Lin said...

wahhh merahnya kak Ummi....
cantik betul kembang dia....sampai belah 4..kita klu bt belah 1 pun payah..kekekekke

Ilhamny.com said...

aduhaiii..mencengkam kalbu tgk apam akak nih..hehehe

Nina Suria said...

alahai cik bedah dah masuk mag ek, tahniah dari kakmOn. Moga usaha yang gigih itu membuahkan hasil yang manis ranum..

Salam Ramadhan buat ummi dan keluarga di Kuantan.

xoxo

Nurul said...

Kak Ummi, comey nya apam tu...
merah ang2 lagi.. :)

Ummi said...

Mas -
Hehehhe..merah semua dipandang cantik eh...biru meruntun kalbu kan..pepel sayu sembilu...wahahahha

Ratna -
Tq Ratna....papercup size apa eks lupa laaa...hahaha...nnt akak cek semula eh..

Ain -
Hahaha..jom kita dbomb apam lak..

Sis Lin -
Apasai lak Lin wat x merekah...ikut tips dlm resepi tak? :)

Ilhamny -
Makan apam ni lg mencengkam tau..jom buat Ilhamny...

Nina Suria -
Wahahhaha..segannyaaa Sifu handal masuk rumah kita..kakmOn, tu masuk majalah suka-suka je laaa..tiada kena mengena dgn yang hidup atau yg sudah tiada...wakakkakaka

Nurul -
Hahhahah...merah sgt ke makngah?? Ang-ang tu ala-ala nyanyi lg Doraemon jeekk..kan..kan.. :)

Yatie said...

cantiknyaaaaaa.....merah yg menawan hatiku....

Mamasya said...

Assalammualaikum K.Ummi

Ceria apam k,Ummi dg warna gabungan merah putih, sypun dah cuba apam ni tp belum sempat posting...meh kita tukar dgn apam dot dot sy...hi..hi..!

Hanim said...

berseri-seri apam k.ummi tu...nak ckit :)

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Assalamualaikumwbh.....kak ummi....ngap ngap nyum nyum nyap!!! Maksud nyer...habis ngap terus senyap...muahahhaa....

Ayu xder kot double action baking powder tu...mmmm nak carik kat doha ni payoh noh!!! Gune lebih baking powder + self raising flour...jaid tak agak2?

Oh Oeya said...

mmmuuuaaahhh! Utk K'Ummi juga.. :)

Comeiii apam ni.. merahlah Mak Ngah :)

Me?!! Tak pernah buat apam erkkk!!

anymz said...

no request???....

kejinya ummi..takkan satu pun takde yang tinggal?..haisshh...

Ummiakid @ lily said...

cantik menarik...memang tertarik...antor sg karang sikit...buleh...???

Deliah's Deli said...

kak,tahniah! x sempat nak ucap smlm.smg btmbah2 hebat lagi..n tkasih kerana sudi berkongsi kejayaan n kepakaran dlm bidang masakan :)

*comey tul apam tu..sy bt x pnh menjadi..kena cuba lgi ni. :)

CT Delima said...

as'salam kak ummi

nape NO request pulak kak..adoiii, baru nak mengendeng ni haa. esok lusa dah puasa kompom dah memang tak leh nak request lagi dah. harus buat sendiri jer... hahaha

kak ummi, ct baru nak cuba ni kak. nanti senang2 ct buat eh. nak tengok boleh mekar macam akak punya tak muffin yoghurt ct tu. cantik lah suka tengok :D

cik cek said...

Ummi....memang menawan...warnanya je dah cantik menarik...tergoda kak cek...:)

che'iza said...

Akak...

hilang terang timbul gelap...
jatuh tersungkur ke dalam paya...
Cantik tersusun didalam telap...
Akak jangan lupa alamat saya...

hehehe....

Anonymous said...

super presentation turkey

Sofea said...

K.UMMI..betul la jwpn yg diberi kat blog sy semlm..PUDING KEMBANG SEMANGKUK..TAHNIAH2,

Ummi said...

Yatie -
Merah tu mmg untuk makngah...akak la tuuu..hahaha

Mamasya -
Ceria nak suh buka molot luas2 ni Mamasya..hehe...jom tukar...

Hanim -
Seri ala-ala pengantin ke..hehe

Ayu Safieza -
Rasanya boleh gak gunakan baking powder biasa, doublekan atau hampir2 sekali ganda letak dlm tepung..ok kot..rasa ada yg pernah wat camtu...

Oh Oeya -
Muaahh tuk Oeya...hehe, pasni kena buat la eh...sedap lembut ni...

Anymz -
Tu la pasal...xda satu pun tinggal...licin la Anim..hehe

Ummiakid -
Lily, hantar bekas kosong bole laaa...hehe..Lily pulak buat, kasi akak...

Deliah's Deli -
Del, terima kasih...ala biasa2 jek..suka2..hehe, eh senang jek nak buat apam nih...sume taram sekali n kasi mix...sonang..insyaAllah jadi, try la Del eh..nnt anto kat akak sikit..hehe

CT -
Wkmsalam...haha, dah habis mana leh request CT, ntah bila pulak nak buat...hehe..Alah, mesti boleh punya CT tuuu..lg cantik jadi nnt...hehe

Cik Cek -
Kak cek...nnt kita letak kaler biru pulak eh..kasi biru mata hitam kitaaa...hehe

Che Iza -

Gadis berjalan dengan teruna
Bersembang gelak mengada-ngada
Dapat alamat pun apalah guna
Nak dikirim kuihnya dah x ada..hehhee

Anonymous -
Thanks for your compliments...

Sofea -
Haaaa...abis tu x bawak hadiah ke tuk akak...x aci taauu... :)

Diana @ Melley Mey said...

akaaak....
cantiknya apam tu akak... diana pun x buat2 lg.. biler ler nak rajin nie... nie pun dah nak dkt cuti memasak nie.. huhuuu..