Sunday, July 17, 2011

Pengat Pisang Dengan Skoteng


Assalamualaikum....mohon maaf lah sebab baru sempat nak online dan masukkan entry...semalam janji nak entry lagi petang kan...tp tu lah, kita merancang, Dia yang menentukan....kan..Komen2 pun akak dah baca kat bawah tu, tp belum sempat nak respon....I've noted with thanks to all of you, muaaahhhh!! Akak bz sangat2 x lekat rumah sangat semalam, ke hulu ke hilir, dua tiga kali keluar masuk rumah...tempah baju dengan anak2 dara laa, duk tunggu kat tailor tu dah sekian jam, pastu balik pi lak bincang dan tinjau-tinjau grill untuk rumah satu lagi tuh...adeeei penat.

Hari ni pulak masak sempoi-sempoi jek pagi tadi, pastu sempat kukus kek sebiji, lepas zohor ajak Aiman keluar pi shopping terus lah baju raya untuk dia kat EC Mall tuh...malas dah nak sibuk-sibuk bulan puasa nnt....baju anak2 dara pun dah settled! Tadi pun abg rimau tersambar sehelai kemeja....wahahhaha...dia mmg xnak..puas Najwa pujuk2, ambik gak laaa...lagipun rasanya last beli kemeja pun 5 6 bulan sudah...Tp Aiman la paling suka...berapa helai T-Shirt dia hentam...dengan kemeja n jeans lgk...adeeiii....tp semuanya ada diskaun la walau sikit2 pun...

Tapi paling suka, akak punya barang pun dapat, dah lama nak sambar, tp ada jek yang x berkenan, kecik sgt lah, shape x cantik laa....hari ni tengok ada design lain, berkenan terus sambar jugak...wakakkaa...Alhamdulillah, hb ikhlas nak bayarkan...syukur sangat-sangat...bukan kita xnak bayar barang idaman kita, tp dah dia nak sekali harung...kita mcm nak melompat jek laaa (*ala-ala rebit kan...hehehe), lg pun barang kira "ukur baju badan sendiri" jek..Okayy la jom jeling pengat la dulu....akak wat sikit jek, pisang tanduk berbaki 2 biji, bole laaaaa....hehe..skoteng byk stok lgk...layaaannnn... ^___^

PENGAT PISANG DENGAN SKOTENG
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 2 biji pisang tanduk - dipotong bulat serong (boleh guna pisang lain jugak)
  • 1 cawan skoteng - direbus dulu hingga lembut, angkat dan lalukan sekali bawah air, toskan.
  • 1/3 cawan air
  • 1 cawan santan cair
  • 1 cawan santan pekat
  • 1/4 cawan gula melaka yang dihancurkan
  • 1/4 cawan gula pasir
  • 2 helai daun pandan - disimpul
  • 1/2 sudu teh garam
Cara Memasak:-
  1. Masak air dengan gula melaka, gula pasir dan daun pandan hingga larut.
  2. Masukkan pisang dan didihkan sebentar biar lembut sedikit.
  3. Masukkan santan cair dan skoteng, masak dengan api sederhana hingga mendidih.
  4. Masukkan santan pekat dan garam, kacau hingga nampak sedikit mendidih. Bila agak pekat, tutup api sambil dikacau sebentar.
  5. Hidangkan..

17 comments:

lina_pg said...

assalam kak umi..my peberet ni pengat pisang tp skoteng tu tak pernah rase lagi..

Nieza said...

assalam kak ummi!!...wahhh dah ready utk raya yer...kita yg jauh ni pakai baju lama jer lah kot..huhu sedapnya tgk pengat akak tu ada skoteng lagi..:)

HaSue said...

Kak ummi..ada soalan best ni..skoteng tu apa?hahaha.. ni bukan skodeng tu kan kan?keskes..ada jugak dihempuk kak ummi nih kang..ada nama lain x skoteng nih kak?

Rima said...

KUmmi.. skoteng again??!! hahaha ni yg buat kita nak paksa dia singgah melaka :op

Dah siap ke untuk raya.. bagus tu.. we plan to do the same now that we are in KL.. selamat hari raya KUmmi hahaha

Citarasa Rinduan said...

kena henjut storm ke pahang malam nie..

tunggu....................

mujur masuk sini belah malam..kalau siang tadi, ku berbuka awal gamaknya..

Ummi said...

Lina_pg -
Wkmsalam...hehe..skoteng mcm entry akak letak talam mini skoteng tu eh..dah tgk kan..kan..

Nieza -
Wkmsalam Nieza...hahaha...xda la ready apa sgt, kang org kata mcm x sabar2 nak raya kan..tp apapun persiapan tetap kena jgk buat awal, senang xnak sesak2 dgn orang bila raya..penat, letih weeii, pastu balik nak kena masak berbuka lak, mau terbongkang..haha

HaSue -
Ha, mmg nak kena Sue ni..hahaha, x penah tengok ke skoteng tuh...akak ada tayang paket bubur skoteng kering tu kat entry talam mini skoteng bawah2 ni...tengok Sue eh..

Rima -
Hahahha..nasib lah kan...skoteng byk stok tuh..kita nak pudingkan dia pun blm sempat byk hal sgt cuti2 pun...mcm YB keluar masuk lawat kawasan jek...hahahhaha... Rima, singgah Melaka cari eh, if not, you would regret for the whole lifetime...wakakakkaka
**psst..selamat hari raya Rima... ^__^

Ummi said...

Citarasa Rinduan -
Wahahaha..apasai naik storm..lambat...baik luncur jet turbo lg cepat Ayu...hehee. Ni puasa sunat ke ganti ni Ayu..hahahahaa...sabar eh, siang2 kena tutup mata...hehe

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayang...
wah p shpng yer akak.. seronoknyaaa... :0. sama ler ngan diana gak.. baju2 n seluar anak2 pun dah banyak dah beli ari tu... memang tak suka sibuk2 time puasa nanti.. kan akak kan.. ;)

ermmm.. pengat pisang dengan skoteng tu nampak sedap ler akak.. diana x perna lg makan... tp mmg nampak sedap sesangat

ijayuji said...

Salam kak ummi! aaarrghhh! sampai dah hitam pisang kita tak terbuat buat pengat pisang ni huh! ni tgk org buat meroyan balik lerr kita, esok nak carik pisang jugak :D

quinnie said...

kak ummi...bila tengok skoteng yg tak tahan tu...heheheh...lambat lagi ni kalau nak tunggu jiran balik ke melaka nih...adeehhhh!!!

Mas said...

kak ummi....
mas tak pernah makan lagi skoteng ni...
nanti nak try juga la...

Diana @ bilakukatacinta said...

sis: pengat tuh dah besa wat+makan..skoteng tuh...tak pernah...nak try lah

LinRosly said...

Assalamualaikum Kak Umi Cayang

Sedapnya Pengat Pisang Tu...Terliur Lin Menatapnya...

anymz said...

ni versi nak menghabiskan sekoteng ya ummi..sama lah kita..pasni nak pikir2 lagi apa nak buat dgn belen sekoteng yg kat dapur tu..hehe

CT Delima said...

As'salam Kak Ummi

Kak selagi tak habis skoteng tu dok tayang jerlah kat ct eh.. jeles tau.. hehehe. pengat2 ni memang ct dengan CM suka kak. tambah2lagi kalau duduk berdua2an dengan CM sambil bual kisah2 dulu, memang masukkkk jer... hahaha

Dah beli semua eh untuk raya, eloklah tu beli awal mengelakkan saiz yang tak ada nanti. apa yang kecik dan shape tak cantik kak... hahaha. ct pun baju2 anak2 semua dah beli. kalau nak tambah pun sikit2 jerlah. tapi bagus juga beli awal kak.

izahdaut said...

kak ummii.. cantik ek skoteng dlm mangkuk tu.. nak 2 mangkuk sah dah habis.. hehe

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

apa yg kak ummi sambar tuuu??? tak citer pun apa benda... nak jugak tahu... mcm cerita tergantung pulak.. hehehe...

apa rasa skoteng tu ye kak? kenyal2 mcm biji sagu ke kak? pengat mcm ni.. buat berbuka puasa pun sedap ni..