Tuesday, July 5, 2011

Apam Yogurt Kukus

Assalamualaikum.....harap semuanya sihat walafiat....mesti semua dah siap makan tengahari dah kan....or ada ke yang duk puasa ganti or selain puasa sunat isnin dan khamis ke, ya la now dah bulan Syaaban kan....Alhamdulillah, akak awal-awal Aidilfitri dah langsaikan hutang-hutang puasa ni sementara hb berpuasa enam. Mohon dipanjangkan umur agar dapat melalui nikmat Allah lagi di bulan-bulan mendatang dan seterusnya....amiiinnn..

Opps, petang ni stay kat rumah je MC la pulak! Pagi tadi pergi pejabat elok jek, lepas pekena nasi air dengan teh O kat kiosk area ofis tuh, setengah jam pastu terus rasa angin naik ke ulu hati ni ha...rasa nak pitam dan muntah pun ada....terus ajak hb balik hantar ke klinik jap...eeemmh puan doktor kata, mmg kena serangan angin....maybe minum teh O wangi kat kiosk tu la kot...sedap jek minum tp sbb x biasa sgt jenama lain selain Lipton, tu la pasai kot...pastu lawan dengan kacang tanah dlm nasi air tu sama kot...ntah laaa... Apapun penyakit dari Allah, kita terima jek laa kan. Dah telan ubat dah tadi.

Okay meh la layan apam yogurt kukus resepi dari dapur Rima yang terkenal dengan hasil tangannya yang gorgeous tuh! Memang meleleh air liur tengok presentation gambar kek, apam dan kuih muih dia....So apam ni antara yang femes la akak rasa, ramai blogger dah buat, tengok Nor Secubit Garam dah banyak kali buat pun....mmg sedap, lembut, halus meresap masuk tekak jek apam ni....Thanks to Rima yang sudi share resepi ni...muaaahhh!

APAM YOGURT KUKUS
Resepi : Rima

Bahan:-
  • 2 cawan gula (*akak letak 1 1/3 cawan je, tu pun manis)
  • 1 sudu teh ovallete
  • 2 cawan tepung
  • 1 cawan yogurt segar asli
  • 1 biji telor
  • 1/2 sudu teh double action baking powder
  • 1 sudu teh serbuk koko (*akak x letak)
  • 1 sudu teh pes coklat (*akak letak pes coklat jek)
  • 1 sudu teh pes keladi (yum paste) (*akak tambah)
  • beberapa titis pewarna ungu (*akak tambah)
Cara-Cara:-
  1. Sediakan periuk kukusan dan panaskan air dalam periuk hingga mendidih.
  2. Sementara itu, masukkan kesemua bahan dalam mangkuk (kecuali pewarna ungu dan pes coklat), pukul hingga sebati, bertukar warna putih pucat dan pekat beralun.
  3. Asingkan 5 sudu besar adunan dan campurkan dengan pewarna coklat. (*akak asingkan 4 sudu besar untuk coklat dan 4 sudu besar untuk pewarna ungu).
  4. Masukkan adunan tanpa pewarna ke dalam plastik yg digunting bucunya agar mudah untuk picit ke dalam acuan yang sesuai. Kemudian paipkan hingga 3/4 penuh dan paipkan pula samaada yg bewarna coklat atau ungu di tengah-tengah adunan tanpa warna tadi.
  5. Kukuslah selama 15 - 20 minit/hingga apam kembang mekar. (*akak balut penutup kukusan dengan tuala semasa mengukus)
jom minum petang.... ^___^ adeeehh angin menyerang laaa...huhu

34 comments:

noor said...

As salam....selamat beristirehat semuga cepat sembuh. Hahaha apam tu berbelah tiga...nampak macam bunga cantik la

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayang..
Cian akak tau.. Banyakkan berehat tau akak.. Jgn buat kerja banyak sgt.. Diana doakan moga cepat sembuh yer akak ummi cayang.. Muahssss!
Akak.. Nie komen dr bb jer nie akak.. Tgk apam tu mmg cantik.. Berseri2 mekar gitu.. Cantik ler akak.. Nak buat gak nanti nie.. Tergida sudah.. Hehe

Citarasa Rinduan said...

kak ummi..
aduhai.. kakak ku sayang..
risau pula bila dapat tahu kak kurang sihat
guna mc molek2 yer kak..
rehat banyak2..

ayu pun bab puasa ganti semua dah langsai..

PS; jaga diri kak. dan sepiring apam agak2 boleh ker?

Kak Rose said...

Ummi, dalam dok angin menyerang tu pun masih boleh tayang apam yg goges ni... jeles betul tengok orang buat apam ni... kak rose ni x sampai seru lg nak mencuba!

izahdaut said...

cantiknya kaler pepell.. sweet

Deliah's Deli said...

kak,ni kiter bw sup jagung..panas2 lg tp lopes x de sbb angin2 x leh mkn pulut :))) terpikat tgk apam kaler purple tu..cun abis!

ijayuji said...

Salam Kak ummi!!!! Get well soon insyaAllah! Duk umah mc pun masih leh godek2 apa2 yg patut ya Kak terlahirlah apam kembang Akak yg kembang ituuuu nice kolor suke kaler pepel ;)

Nurul said...

Salam, K Ummi...

alamak, i likeee purple..... sweet sgt...
Byk2 berehat yer K Ummi... Dalam rehat pun kuar gak apam comey ni... ;D

Nurul said...

Salam, K Ummi...

alamak, i likeee purple..... sweet sgt...
Byk2 berehat yer K Ummi... Dalam rehat pun kuar gak apam comey ni... ;D

azila said...

salam k.Ummi..rehat cukup2 tu. masuk angin ek?zla pon penah rasa kat ulu hati tu...moga cepat sembuh:)

Sis-Lin said...

Bergegar masuk sini nengok apam pepel..lain dr yg lain..ni yg nak try buat nie..heheheheh

Kak hati2 yek..makan ubat dan rest cukup2..ok :)

Nur-nba said...

Salam.. Hi Kak Ummi, rajinnya akak ni, walaupun badan tak sihat tetap rajin ke dapur.. Banyak2 berehat ye kak.. Jangan lupa makan ubat.
Take care sis.. :)

ilahjy said...

semoga ummi cepat sembuh dari angin.. ilah selalu kena kalu silap makan pernah tersekat di tekak dan muntah.. pernah tersekat di belakang mcm ada antuuu dok cekek di belakang..sakit.. pernah sakit diulu hati sampai tak leh nafas huhuu jga2 mcm2 tak leh mkn kalu dah kena mcm tu ummi..
cantik apam tu ilah pernah buat tapi tak kembang huhuu

Juwita Jamaludin said...

kak ummi cantiknya apam ni.. ita lum buat lagi apam ni kak.. tambah warna purple tu . I like...

ma'chiks said...

nomey tomey tak terkata.....

mama's princess said...

cantik nyer kaler kuih ni. Mcm syg jer nak mkn..heheh..
Smg cepat sembuh yer..
I FOLLOW....

Hanim said...

cantiknyer color...saya suke yg wana purple tu hehehe

Mieza said...

kak ummi, mieza penah wat apam ni...tapkan miezanyer tamau mekar...awat ye kak? frust tul mieza huhuhu tgk akak buat cantik je mekarnya...

Nieza said...

cantiknya colour apam kak Ummi ni..ni yg buat nk buat ni..hehe semoga kak Ummi sihat yer..take care:)

nuwairani ismail said...

kak ummi...mengancam betol la warna apam tu..nak nak lagi kaler pepel tu...alahai....

nuwairani ismail said...

kak ummi...mengancam betol la warna apam tu..nak nak lagi kaler pepel tu...alahai....

Zaliedana said...

Assalam kak ummi,akak dah sihat ke..Harap cepat sembuh njgn lupa mkn ubat ya..Apam nih mmg sedap n lembut kan kak,sy pon dah 2kali buat..Suke sgt kale pepel tuh..Duk cari gak pewarna pepel cam gitu,tapi xda lagi,huhu..

cahaya said...

kakak umi semua bahan tu ada jual kat pasara raya ke? cam tesco..

teh ovallete

cawan tepung? tepung apa kak umi heee

cawan yogurt segar asli-yang ni yogurt kahas utk buat kuih jer ker?

p/s:teringin nak buat, nak belajar harap tuan rumah blh bgi respon pada sy.tg

CT Delima said...

AS'salam kak ummi

Kak dah sihat ker? banyakkan berehat kak jangan buat2 kuih suh jer En somi tu beli dan bungkus.. hihihi. CT selalu doakan kak ummi sihat2 ya kak.

dah tengok sana sini dok tayang apam yoghurt ni, tapi ct belum sempat nak buat. insyaAllah kalau tak bz arini bolehlah buat untuk minum2 petang nanti. tu kaler pepel kesukaan lin tu kak ummi..hihi

Mas said...

cantik berseri2 apam ngan cup tu....

Gee® said...

ummie, cantek kaler purple tu... cun melecun...

cikgu sidah said...

cantiknya apam tu ;)
jemputle bertandang ke teratak saya
www.cikgusidah.blogspot.com

Ummi said...

Noor -
Terima kasih atas doa...dah sihat dah kerja dah ni..hehe...aah mmg dia akan mekar terbelah gitu..cubalah Noor..

Diana -
Wkmsalam...terima kasih atas doa di sini dan juga sudi sms akak..muaahhh! Alhamdulillah dah sihat dan dh kerja dah arini...Nanti Diana buat apam ni eh..mmg best! x nyesal punya..hehe

Citarasa Rinduan -
Thanks ya Ayu...berkat doa sume dah sihat pun...sikit jek angin tu..hehe...dah kena tiup2 keluar..haha

Kak Rose -
Letak entry tu sambil rehat2 smlm..bkn kerja berat pun kan..mlm tdo awal..mmg gojes apam ni...try la k.Rose..

Izah -
Hehee...nnt kita wat kaler turqois lak eh...hehe

Deliah -
Del, terima kasih sudi bg sup kat akak..hehe..aah, pulut lenkali la eh..kang lg angin tambah..hahaha, pancit akak nnt..kembung sgt! ^_^

Ijayuji -
Wkmsalam Ikaa...hehe, tu apam bkn buat masa MC lah Ika, wat mlm tu, xdan nak posting..thanks doakan akak ya, alhamdulillah dah sihat ni..

Nurul -
Wkmsalam Nurul, thanks ya sudi singgah dapur akak..apam ni buat malam kelmarin, bukan time MC ni..hehe, posting jek masa MC tu..xleh nak baring2 sgt, nng lg sakit.

Azila -
Wkmsalam Zila cayanggg...hehe, sesekali biasalah kan...dah sembuh pun ni..hehe

Sis Lin -
Hahaha...tau la ko peminat pepel Lin ooiii...ha, pi la godek cepat, kuarkan pepel kooo..hehe

Ummi said...

Nur_nba -
Hi Nur, wkmsalam...eh ni bukan buat masa sakit, masa sihat tu..xdan nak letak entry kelmarin...so boleh la sambil lepak2 rehat, masuk entry..hehe, thanks ya Nur ^_^

Ilahjy -
Thanks Ilah...Ummi dah lama sgt xda kena angin2 ni..last dulu thn 2009 kot...pastu hati2 gak makan...dah lama2 telan belaka ok jek...ni la pulak tetiba minum teh wangi kat kedai tuh agaknya..hehe

Juwita -
Ha, cepat mengapam Ita...letak kaler kesukaan..hehe

Ma'chiks -
Hehehe..xyah kata apa2..senyuuummm... ^__^

Mama's Princess -
Thanks ya sudi jenguk dapur akak..jgn sayang nak makan, nnt basi camtu jek pulak...try nnt eh..thanks jugak sudi follow, nnt akak jejak k..

Hanim -
Peminat pepel eh..hehe

Mieza -
Loorr apasai x mekar eh..api kuat x? mesti letak masa air dah betul2 mendidih eh Mieza, pastu balut penutup kukusan dgn kitchen towel, biar cukup masa betul baru buka tengok eh, jgn buka tengah2 kukus tu, nnt terbantut apam tu nak mekar, cuba lg eh...

Nieza -
Hehe...kita letak kaler pelangi lak lenkali eh Nieza..hehe..thanks ats doa, alhamdulillah, sihat dah ni..

Nuwairani -
Owh ni mesti peminat pepel gak nih..hehe

Zaliedana -
Wkmsalam..ramai peminat pepel rupanya eh...aah mmg sedap lak..akak pun nak buat lg la nnt..hehe

Ummi said...

Cahaya -
Tu dia, byk soklan dia..hehe, ok akak jawab:-
Semua barang insyaAllah ada kat pasaraya jek tuh..
Tepung tu kalau x sebut tepung apa2, biasanya dimaksudkan tepung gandum je.
Yogurt tu, yg biasa budak2 suka makan tu la...pilih yg Natural (tanpa perisa) k.

Harap Cahaya boleh la buat nnt kan..happy trying!

CT Delima -
Wkmsalam CT cayang, thanks ya doakan akak, alhamdulillah dah sembuh, dah pi kerja pun..hehe. CT buat nnt apam ni lg la kembang mekar mcm muffin pandan CT tu ha, geram akak tgk...aah, pepel ni kaler fav si Lin tu ha...hehe

Mas -
Hehee...tu saja nak perabihkan cup tu...tibai je laa..nak beli cup lain corak lak..hehe

Gee -
Waaa sorang lgk peminat pepel eh..hehe

Cikgu Sidah -
Cantik kaler jek, rasa yg best tuh cikgu taauu...cuba la...Akak dah singgah rumah cikgu td..hehe

cik cek said...

Salam Ummi...

Telewat lagi kak cek sampai...apam pun tentu dah habis ni...dapat cuci2 mata dan amik resepi pun jadilah...

Comel dan cantik apam ni...mekar setaman...cantik warnanya....:)

Rima said...

KUmmi
u ok kah?? dah sembuh?? moga cepat sembuh ok kak..

Woahhh buat apam yogurt.. i hv another apam that i wanna try.. if tak malas.. cuaca membuat ku nak golek golek hehe

Ummi said...

Cik Cek -
Alahaaii apsai lambat sgt dtg..mmg kena cuci mata je la..nk hulur dah licin..heheh, try buat eh Cik..

Rima -
Alhamdulillah Rima, dah sihat, thanks tanya khabar...Waaa, ada apam lain lg eh Rima, cepat2 kongsi...pi godek cepat, jgn malas2, akak piat telinga nnt...hehee, thanks for sharing Rima...muaaahhh!

Engineers Love Cooking said...

salam, so nice..Insyaallah will try today..do visit our blog :)