Tuesday, July 12, 2011

Meat and Mushroom Pizza

Assalamualaikum.....taraaaaaaaaaaaaaaaaa....Hari ni kita bakor eh...kita bakooorrr....no rice at all...hahahaaa.... Jom bakooor pizza....senang dan cepat nak buat....tak payah renyah-renyah nak siang ikan, ayam, udang, sotong bagaaiiiiii....cekup jek daging kisar, potong cendawan butang dalam tin tu haaa...tumis-tumis lah dengan minyak zaitun ....kita kacooo, kita kacoooo sampai daging masak, letak segala perisa ikut tekak eh....jangan rigid sangat dengan resepi okaayyy, x mencabar la kan...hahaha...

Kita masak kena ikut tekak family masing-masing kan....jangan skima sangat dengan resepi, sebab rasa SEDAP ITU SUBJEKTIF kan..kan...tekak memasing laaa...macam kita pandang seseorang tu, ensem ke, cantik ke, anggun ke, kacak ke....itu sume ikut mata masing-masing la kan.... tapi masak ikut tekak okiiiieessss!!! Hahahaha...

Okaaayy jom layan tekak mat saleh kami anak beranak malam semalam punya nih...so better don't ask, finished already!! Biasalah akak kan, x byk masa nak update, selalu update yang dah licin ataupun yg tinggal seketul dua jek masa update tuh...hahaa...Dah pernah buat resepi base pizza yang ni dulu, tengok Sini....mmg lembut, sedap walaupun selepas 24 jam di simpan dlm oven....cuma tang topping tu ikut tekak akak je laaaa...


MEAT AND MUSHROOM PIZZA
Resepi asal untuk doh pizza : Kak Nis (x tau link kat mana, dulu2 copy jek)
Sumber : Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 300 gm tepung gandum/tepung roti (*akaki guna tepung roti)
  • 200 ml air
  • 15 gm gula
  • 4 gm yis (1 1/2 sudu teh)
  • 25 gm shortening
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu makan susu tepung
Cara-Cara Untuk Doh Pizza:-
  1. Masukkan kesemua bahan dalam breadmaker, pilih menu DOH dan On. Tunggu hingga siap ulian 25 minit. (*Kaedah Ulian Tangan - campur semua bahan kecuali air dan shortening..gaul rata, masukkan air dan uli biar lembut. Masukkan shortening..uli lagi hingga doh tidak melekat pada mangkuk).
  2. Keluarkan dan tumbuk-tumbuk doh. Biarkan 10 minit.
  3. Kemudian canaikan dan masukkan ke dalam pizza pan. Cucuk2 dengan garfu sebelum diletakkan topping masing-masing.
  4. Tabur mozarella cheese secukupnya.
  5. Bakar pada suhu 180 C selama 15 - 20 minit hingga nampak keju mencair..jangan hangus sudaaahhh! hehe...
Bahan Topping Pizza (*style akak kali ni eh):-
  • 500 gm daging kisar (akak guna jenama Ramly)
  • 1 tin sedang cendawan butang - hiris nipis
  • 1 biji lada benggala - dipotong dadu
  • 1 labu bawang besar - didadu
  • 3 ulas bawang putih - dicincang
  • 2 biji tomato *
  • 1 tin kecil tomato puree *
  • sedikit air * (bahan * dikisar bersama)
  • 1 sudu teh (rata) lada hitam yang dikisar
  • 3 sudu besar rempah campuran pizza (dalam paket, boleh didapati di kedai bahan bakery)
  • 5 sudu besar sos cili
  • 5 sudu besar sos tomato
  • garam dan gula secukup rasa
  • mozarella cheese secukupnya
  • sedikit minyak zaitun
Cara-Cara:-
  1. Panaskan dengan api perlahan minyak zaitun dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu.
  2. Masukkan daging kisar dan masak hingga daging bertukar warna.
  3. Masukkan bahan kisar dan semua jenis sos, serbuk rempah pizza dan lada hitam kisar. Masak hingga daging betul-betul masak dan kering sedikit airnya.
  4. Masukkan cendawan butang, garam dan gula secukup rasa.
  5. Akhir sekali masukkan lada benggala dan kacau. Seimbangkan rasa. Tutup api dan sejukkan sebentar baru diletakkan di atas base pizza.

29 comments:

Peri PiA said...

Assalammualaikum :)

yummy beef n mushroom gadingan ideal

nins said...

salam kak,lama dah baca blog,skang baru nak try2 blaja masak,hehe. ermm,satu lagi,kalau nak masak kueytiow goreng,kena rebus dalam air panas dulu ke? thanks yer

amal said...

Assalamualaikum kak.
wahh , pizza kak nampak lagi sedapp.
btw , amal pun baru ja buat entry resepi pizza sebab kawan mintak :)

http://applehijaulife.blogspot.com/2011/07/jom-buad-pizza_4671.html

Nieza said...

assalam kak ummi!! wahh ada pizza disini...sedapnya kak...memang suka buat pizza sendiri coz boleh suka ati bubuh topping tu byk mana yg kita suka...hehe

cik cek said...

Ummi....waaa...hari ni menu biru mata hitamku...pizza ....nak jugakkkk....sedapnya....kechur2 ...telan2 air liur dah ni....

Ummi said...

Peri PiA -
Wkmsalam Pia...kalau tekak lapar, sume gandingan laku kena tibaiii..hehe

Nins -
Wkmsalam...waaah thanks sudi jugak tinggal komen kat sini...heehe...Adik Nins sayang..kalau nak masak kueyteow xyah rebus dulu kueyteow tuh..nnt jadi tepung blk lak..haha, just basuh sekali gitu dan boleh terus masukkan ke dalam kuali yang telah disiapkan rencah2nya...Goreng kueteow ni pun xyah lama sgt, sekejap jek..nnt hancuuss.. Ada org x basuh pun, tp akak suka lalukan jugak sekali bawah air gitu..harap membantu eh..

Amal -
Wkmsalam...waah salute kat Amal dah leh mengajar masak2 la eh...happy cooking..! :D

Nieza -
Wkmsalam...hehe...topping kita mmg mewah kan..ngalahkan yg Pizza Hut kedekutzzz..hehehe

Cik Cek -
Hahahhaha...biru mata hitam dan juga dah naik blur ni...ngantukss dah..hehe...meh menguli la...nak ajak makan dah licin..haha

Kak Sam said...

Assalamualaikum..
Kak ummi nanti kalau saya ke kuantan saya nak makan semua pizza yang ada kat sini. Jadi tak payah le saya buat homework pizza yang akak bagi. Setuju erk?

Yatie said...

adoyaiiii memlm tayang pizza plk...ni yg verangan nak wat esok nihhhh...nak wat gak..nak wat gak....terliur je tngk....

quinnie said...

sedapnya kak ummi tengok pizza dimalam2 hari ni...hehehhe...dah lama saya tak buat pizza...

che'iza said...

Dah mlm2 ... jamu mata jer... Nak mintak pun dah tak der... Huwahhhhh... Wat kecur jer kak ummi ni...

shida said...

arghhh..sedapnyer!!!!ni baru tengok, lom rasa lagi..ho3~~~
jmput sggah ke blog shida...
http://luvabenbaby.blogspot.com/2011/07/lisa-surihani-buat-album.html
denga sore lisa surihani nyanyi laks sambil2 masak

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayang..
waaaah pizza tu mmg mengoda ler akak... sedaaapnya... mmg kena buat juga nanti nie... daughter pun dah bbrpa kali asyik tanyakan resipi pizza yg mudah.. nnt nak suruh dia tgk resipi nie.. masuk list lg.. hehehe

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

hary pizza sedunia la akaka...semalam pow ayu buat pizza gak....;))

Fiza Nordin said...

menyelerakan!!! setuju sgt... sedap itu subjektif.terpulang pd tekak masing2, kan...

*kite sekarang ni klu terasa nak buat pizza teringat base yg ada jual kat kedai bakeri tu aje...tak kose nak nguli.en bm pun berselimot aje dok dlm stor.ish3....

CT Delima said...

As'salam Kak ummi

ni yang jeles ni orang makan pizza kita makan nasi... hihihi. kak, lain kali buat lah lebih2 boleh hantar sedulang pizza tu kat rumah...hehehe

nampak memang sedap dengan inti pizza tu perggg..meleleh tengok tau !

nonierahman said...

alamak pizza...bestnya buat bf nih..ada lg?nak sekeping.. :)

::zAsyikein:: said...

Assalamualaikum k.ummi..
sedap nyer pizza buatan sendiri =)
nway nk tanya akak ader resipi macaroni bakar? ehehhe

tq

Cahaya Qaseh said...

SALAM...
sedapnyeee.... kena cuba ni... ^^,

nOOrsha said...

salam kak..seddapnye pizza!~ peberet dak kecik darwish nih.. :)

Juwita Jamaludin said...

Kak ummi.. Sedapnya nampak berselera sungguh kak ... Mkn ni tak toleh dah kiri kanan sedap...

anymz said...

yuuhuuu...dah lewat sampai ni,dah jadi baja le gamaknya piza tu kan?..
mewah dgn perencah tu..pasni ummi bukak kedai piza melayu kat kuantan tu le.kita jadi first customer..hehe

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Assalamualaikumwbh ....Kak Ummi....

MMMM:) Sedapnya.....meat n cheese...mmm pedas2 sket...mesti abisnya eik?

Ayu said...

Assalam kak ummi,
betul tu kak SEDAP itu subjektif..pada kita sedap tapi pada orang lain mungkin tidak kan kak..
so memang kenalah mengadjust apa yang patut dan mengikut tekak sendiri....dah penat bercakp ni ada sekeping 2 piza ni tak kak?..hehe

Jay said...

awesome pic....very tempting..;P
Tasty Appetite

norlie said...

sedapnya pizza cendawan ni...

-Sara- said...

ya Allah, nampak sedap sgt pizza akak tu! tetibe nak suh hubby blikan oven, pasni nk try wat piza sndri gak! :D

*meleleh air liur baby sy nnti teringat piza akk ni tau!hehe

Yat Maria said...

Akak!!! ishishishhh amatla menggoda itew pizza!!asal eh kita dah lama tak buat ni..

Ummi said...

Kak Sam -
Wkmsalam...hahahha, nak makan semua pizza kat kedai ke kat rumah akak, kat rumah akak kena tunggu angin R dtg lg sekali...kalau kat Pizza Hut senang, order jek...hehe

Yatie -
Jom pakat memizza pulak...senang dan ringkas...

Quinnie -
Tengok malam2 xpa...x rajin buat leh tdo jek..esok pg lupa la kan Quinnie kan...haha

Che'Iza -
Tu la kan..senang akak tayang masa sume dah habis, so sume tengok jek...xyah mintak...ekekekkee

Shida -
So, kena tengok je laaa...rasa tu bayang2kan je la eh..hehe

Diana -
Wkmsalam Diana cayang oii...alahaaii tergoda dah ke..nnt buatkan utk anak2 cepat eh Diana...sian diaorg kan..hehe

Lady Ayu -
Waaah ya ke...kalau tau awal, kita leh tukar2 kan...rasa airtgn Ayu lak..hehe

Ummi said...

Fiza Nordin -
Aah kan...sedap tu ikut tekak memasing la kan...waaaaaaaahh, senang lg la beli instant doh..lg rehat la cik BM eh..jd mem besar..hehe

CT Delima -
Wkmsalam...apa lg CT, pi la buat cepat...senang jek pun...akak plg suka buat pizza, xyah pkir byk lauk nak makan dgn nasi..kan..

Nonierahman -
Sori la Nonie...sudah finished...hehe

Asyiken -
Owh resepi macaroni...akak dh tinggal pesan kat blog Asyikin k..

Cahaya Qaseh -
Kalau terasa2 dah tu, mmg kena buatlah ya Cahaya...hehe

Noorsha -
Wkmsalam...tu la pasal kan...budak2 mesti suka, cik abg Sha ntah2 lg suka..hehe

Juwita -
Toleh gak kiri kanan Ita, takut ada org nak curi dr pinggan..hehe

Anymz -
Hahahaha..buka kedai? Alamat anak beranak jek la yg makan, tataaakk untung lgsung la nampaknya..hehe

Ayu Safieza -
Wkmsalam Ayu....perencah ikut tekak jek Ayu..apapun mmg licin..hehe

Ayu -
Wkmsalam Ayu cayang...hehee, penat jek membebels eh...nak bg pizza dah licin...akak bg roti pizza xpress jek laa..ok x Ayu..ngeeee

Jay -
Thanks Jay! Yep, truly marvelous!! hahahaha

Norlie -
Letak aje topping ikut tekak, gerenti licin laa kan..hehe

Sara -
Tu diaaaa...bagus tu, harap2 berjaya pujuk hb belikan Sara oven nnt eh...ayat2 cinta sikit taaauu..hehe

Yat Maria -
Hahaha..tu laa..akak nak seru sume org buat laaa...asyik memuding belaka2 kan...makan pizza pun kenyang...ringkas nak sediakan..hehe...kan..Jom memizza lak Yat!