Monday, July 4, 2011

Spongy Apam Balik Seri Kaya


ASSALAMUALAIKUM..... Hari isnin mmg moody betul nak pi kerja, rasa nak rehat jek memanjang kat rumah...buat apa2 or masak apa2 yg kita suka nak masak, nak try resepi baru ke, kan..kan...banyak masa, buat apa pun x perlu la nak terkejar sangat....ni balik dah petang, penat terbongkang...ada hati lg nak berblogging..tu la dia akibatnya....xpa, pasni kalau hati nekad dan dah bersedia...dah tak mampu kena back off la kan...kan...itu adalah hakikat, cuma cepat atau lambat jeee...

Okay, petang ni akak nak kongsikan satu resepi apam balik yang begitu spongy dan enak dimakan dengan jem seri kaya...akak guna seri kaya instant jek laaa..x kuasa nak buat aaiiihhh..byk kerja lain lagi...hehee.

Resepi akak angkut dari dapur geng blogger yang cukup femes satu masa dulu....Joayee@MekarMewangi, yang dah pun stop blogging dan menumpukan pada bidang baru yang amat diminati jugak iaitu fotografi....cantik-cantik gambar Joe snap....sekarang ni kalau nak bertegur sapa pun di facebook jek laaa dgn Joe...anak2nya pun dah besar remaja gitu....remaja suntinya Athia semakin manis, Akif semakin encem...hehe... Thanks atas resepi ni ya Joe cayang...miss you so much!!

SPONGY APAM BALIK SERI KAYA
Resepi: Joayee
Sumber: Ummi @Home Sweet Home

Bahan A:-
  • 225 gm tepung serbaguna (akak guna 200 gm tepung serbaguna + 25 gm tepung jagung)
  • 30 gm gula kastor
  • 250 ml susu segar
  • 1/4 sudu teh baking powder
  • 1/2 sudu teh yis segera
Bahan B:-
  • 1 biji telor - dipukul sikit dengan garfu
  • 30 gm gula kastor
  • 1 sudu besar minyak masak (*akak letak minyak jagung)
  • 1/4 sudu teh soda bikarbonat
Cara-Cara:-
  1. Campurkan semua bahan A ke dalam mangkuk dan gaul sebati. Biarkan selama 1 jam pada suhu bilik.
  2. Masukkan semua bahan B ke dalam A dan gaul sebati.
  3. Panaskan non-stick pan dan tuangkan adunan. Masak seperti apam balik yang biasa (*akak tuang adunan dan tutup pan selama 2 3 minit, masak dengan api perlahan hingga nampak bahagian atasnya naik berlubang seperti gambar di bawah, tanda sudah masak).
  4. Angkat dan sapukan dengan jem kaya dan lipat. Potong dan hidangkan.


28 comments:

anymz said...

tembamnya apam balik..dgn kayanya terjelir je tu ummi..sedapnya pulaaaak aiii..
kita memang suka sgt dgn seri kaya.makan roti lebih sedap dgn seri kaya..
mari le sekeping ummi.nak rasa.hehe

izahdaut said...

waahhh.. sedap nyerr.. suke kalau dapat buat breakfast ni

Yatie said...

adoyaiiiii...dekat2 nak berbuka ni semuanya nmpk sedap...kalau ghajen nak wat gaklah..kih3...tapi nak wat lompat tikam sagu dululah...ngeeeee..

Deliah's Deli said...

x pnh lagi mkn dgn apam balik seri kaya..nmpk menyelerakan n mudah..blh la dcuba :)

kayrul-shah said...

tebalnya apam tue...nie makan sepotong dah kenyang nie

ijayuji said...

Salam kak ummi!! wooowwwww!!! nak apam balik 3 keping letak kaya lebih2 ya hihihi.... kacang sekali tau! :D

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

lawo bersarang apam balik ni kan kak.. anak2 saya suka gak apam balik.. kdg tu balik dari ambik dia dari taska (yg no. 2 tu) mesti mintak belikan apam balik.. dlm kereta dia dah makan dulu dah.... hehe..

Yani said...

adeih cedapnya nampak apam balik ni.. kena masuk Q dlm list ni

Mat Gebu said...

Tergoda atok melihatnyaaaa...

Ida,Japan said...

Oooo resepi kak Joayee ye kak ummi...ida pernah peram resepi nihh, dulu pakai salin jer, tak tulih nama tuan punya resepi..masih tak terbuat2 lg resepi apam balik ni...bila free/rajin ida nk wat gak la..mekasih kak

Mas said...

perhh..sedapp ni buat bekpes...
kaya pun banyak lagi tu....he..he..

Gee® said...

yaww..!! gebunya ummi....beh ni.. biasa beli kat pasar mlm jer...boleh cuba nih

Mieza said...

cantik gebunya apam ni kak ummi..terliur..:)

resipe-masak-makan said...

Salam chef ummi,tumpang lalu, i want to ask you something about kerutuk pahang,couse chef ummi base in Pahang,last 2 month some one introduce to me the kerutuk pahang paste,the one of the royal pahang dishes has serve during the birthday of sultan pahang,She just give it to mee and tell mee, ok take this paste and try at your place and without telling me the method and raw material needed.The black colour paste and strong of ketumbar aroma, you know about this dishes ? Kalau tak keberatan atau ada info, roger2 la kat teman. Tq chef ummi.

Juwita Jamaludin said...

kak ummi sedapnya nampak apam balik akak tu nampak gebu kak.. tambah kata lagi sedap makan dengan jem kaya.. tak pernah cuba .. kena cuba ni satu hari nanti

Nuridah said...

Assalamualaikum Ummi,

sedapnya nampak apam balik tu..pulak isian serikaya...bertambah2 sedap...febret nur kalau yg berserikaya nie...mlm2 jadi lapar pulak!!

Hani in Canada said...

Gebu nyer apam balik Akak ni!!! Untuk size yg Akak tunjuk dlm frying pan tu, Akak taruk berapa senduk/sudu adunan? Hani nak buat jugak tapi nak taruk inti jagung yg berkrim tu sbb kat sini serikaya susah nak dapat.

Nieza said...

lamanya tak mkn apam balik...tgk akak tayang ni teringin pula..bila nk rajin buat ni yer..hehe

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ku cayang...
kuih nie hubby diana biasanya main beli jer... (hubby suka makan ).. tp isteri dia nie x reti nak buat sendiri.. hehehehe... rajin akak buat yer.. cantik n nampak sedap plak tu...

Sis-Lin said...

eh eh..respi dia byknya derhaka nya...hahahahahha...

mesti sedap ek apam sapu kaya ni..ermmm nnti nk mntk abg pasar malam tu sapu kaya..x moh kacang punya..hahahahahhaa

Echo's Kitchen -- A Taste of Memories said...

oh my god... love this

zanafahmi/PB said...

org klate kata kuih apom kan ni? zana suka sgt apam balik, boring2 takde apa nak mkn, buat apam balik ikut resipi dlm myr.....nanti nak cuba yg ni plak.

Mamasya said...

Assalammualaikum k.Ummi.Wah gebu nampak apam balik k.Ummi tu..nampakpun sedap.
re.tk k.Ummi wish besday Syakirah...kat sini tak jumpa lagi kek yg cantik2 mcm di M'sia..kena godek sendiri..

cikgu sidah said...

cantiknye apam!
jemputle jenguk ke rumah saya - www.cikgusidah.blogspot.com

resipe-masak-makan said...

Salam kak ummi, i think you better prepared the kerutuk and put on your blog including recipe, so we can share something out of the box.How about you cik gu Shidah.

Ummi said...

Anim -
Hehee...tembam2 mengenyangkan kalau ngap separuh pun...mmg best dgn kaya nih...rasa makan roti la jgk..hehe

Izah -
Jom mengapam balik...hehehe

Yatie -
Aah la Yatie..kalau berbuka lebih sedap lompat tikam sagu lg kan...xpa, buat satu-satu...hehe

Deliah -
Haha..lepas ni kena pernahkan diri la Del...cuba jgn x cuba..sempoi dgn kaya...xyah susah2 kan..

Kayrul -
Betul tu Kayrul...mmg pekena sekeping, terlentang kenyang..hehe

Ijayuji -
Wkmsalam Ika...haha..ko biar betul Ika, xkan letak kaya nak kacang jugak ...adeh mek ni..hehe

MaDiHa -
Aah betul tu Ratna, mmg apam ni jenis spongy gitu, tu pasal tebal agar nmpak bersarang2...hehe, pasni xyah singgah kedai dah la..singgah dapur sendiri..hehe

Yani -
Hehe..xpa kita Q panjang2 kan Yani..hehe

Mat Gebu -
Ahahahhaa..goyang2 dulu baru jadi...

Ida, Japan -
Aah resepi Joayee nih...loor apasai amik resepi x buat2..berapa tahun dah simpan resepi Ida eh..hehehhe...xpa, pasni buat la kan..

Mas -
Ha, apa lagi...jom layaaann..

Ummi said...

Gee -
Ha, pasni xyah dah singgah pasar malam..singgah kat dapur sendiri jek..senang nak buat pun kan...

Mieza -
Memang gebusss...best sgt2..try la Mieza yeaa...

Resepi Makan-Makan -
Uiks Chef Otai, tanya resepi org Pahang eh...actually, akak jarang buat daging masak kerutup ni sbb selalu sangat dapat makan...tiap kali kenduri kat area Kuantan, Pekan n Temerloh pun dah leh dpt lauk ni..tu pasal x buat lg...nnt lah akak buat eh...Chef nak try eh? Tunggu eh...

Juwita -
Ita, kalau nak tau best ke tak apam tu...kena pi mengapam balik la dulu..hehe

Nuridah -
Wkmsalam Nur, tu la kan...serikaya ni letak dlm apa2pun best...waima roti lg laa kaann...hehe

Hani in Canada -
Hani, akak xleh jejak url Hani tu...so akak dah email kat Hani td...dapat x? Xpa akak jawab sini lg, untuk sekeping tu akak letak lebih kurang 1/3 cawan adunan, ratakan sikit, jgn tebal sgt, nnt susah nak lipat dua eh...happy trying Hani..!

Nieza -
Kena buatlah pulak nampaknya kan..kalau dkat, mesti akak dah hulur kat Nieza.. ^_^

Diana -
Wkmsalam...owh gitu..pasni bole la buat sendiri utk hb tersayang eh..hehe, senang pun kan...

Sis Lin -
Derhaka jem jek Lin oi...Waaa ko senang eh, suh cik abang pasar malam jek buat...bila ko nak tebar apam balik sendiri nih...hehe

Echo's Kitchen -
Welcome to HomeSweetHome...thanks for dropping by, dear!

Zanafahmi -
Akak x pasti la orang sana panggil kuih apa, tp kalau di Utara, kuih Apom lain lak, boleh rujuk entry akak yg lepas2 ada kuih apom...lain bahannya..apapun bole la cuba Zana yea..

Mamasya -
Wkmsalam Mamasya...owh xpa la xda kek kat sana...Mama kan dah terror deco2 kek tuh...rugi akak x join Mamasya belajar dgn Zati kat Pekan dulu..hehe

Cikgu Sidah -
Cantik eh..hehe...Ok nnt akak singgah rumah cikgu eh...thanks sudi singgah sini..

Resepi Makan-Makan -
Ok la Otai Chef, nnt akak dapatkan resepi Kerutup tu eh...btw, rasanya bukan kerutup la Chef, Opor kot yang Chef maksudkan tu..masakan dia berwarna hitam gitu kan..mmg terkenal di area Kuantan dan Pekan bila kenduri kahwin dan majlis2 tertentu di sini.. Tp kena bgtau Chef ni, akak bukan Chef taaauu..malu akak, ni Chef kat dapur sendiri jek...hehe

fizah said...

kalau apam ni wat mcm apam balik boleh ke..kaya tu diganti dengan jagung+gula+kacang..heheh