Thursday, July 14, 2011

Ikan Tempra Nyonya


Assalamualaikum....sori lambat entry..kesian kan, jenguk-jenguk HSH, xda entry baru...hehe...Semalam bukan x free, saja rasa nak lepak-lepak depan tv...malas nak update...sonok pulak tgk drama kat TV9 tuh...Zuriat Yang Tercalar....menangis sendu lak tengok....elelelee...

Meh layan lauk malam tadi, sumber dari dapur Diana yang comel dan cantik tuh....duduk di Labuan sana...adeeii kalau lah kenal Diana masa akak pi hujung tahun 2006 dulu kan best....leh suh Diana bawak ronda2...hehee... Tau la kat mana nak shopping ke, kan..kan Diana..hehee

Terima kasih banyak wat Diana, sangat sedap....tempra yang mmg asli ala Nyonya ke gitu Diana... menjilat jari anak2 akak makan nasi dengan lauk ni taauu...adeeii...Cuma akak ada tambah2 sikit bahan kasi pedas eh....jangan maree...masak kan ikut tekak kita..hehe...muaaahhh 1000 wat Diana...hehe


IKAN TEMPRA NYONYA
Resepi: Diana @ Sky Blue's Kitchen

Bahan-Bahan:
  • 4 ekor ikan selar atau ikan kembung - dibersihkan (*akak guna 2 ekor selar besar)
  • Daun bawang (akak lupa nak letak...hehee)
  • Garam
  • Gula
  • Asam jawa (*akak letak 3 sudu besar)
  • 2 sudu besar kicap pekat ABC (*akak tambah ni)
  • Air secukup kegunaan
  • Minyak
  • Perencah pati ayam / Kiub pati ayam ( Nie Diana tambah, tak bubuh pun tak apa)
Bahan A ( Digoreng garing )
  • 12 ulas bawang merah - di hiris (*akak guna 8 ulas utk 2 ikan di atas)
  • 12 ulas bawang merah - di hiris (*akak guna 8 ulas)
Bahan B

  • 5 - 8 biji cili padi
  • 3 batang serai di titik
  • 2 biji cili merah - di potong menyerong (akak letak 3 biji dan tumbuk kasar...nak pedas sikit..hehe)
Cara-Cara:
  1. Lumurkan ikan bersama garam dan asam jawa. Goreng di dalam minyak yang banyak dan panas sehingga garing. Angkat dan ketepikan.
  2. Tumiskan bahan B sehingga wangi.
  3. Kemudian masukkan air asam jawa, sedikit air, perencah pati ayam / kiub pati ayam, gula dan garam secukup rasa.
  4. Setelah mendidih bolehlah dimasukkan ikan goreng dan renih selama 5 minit di atas api kecil.
  5. Masukkan 1/2 bawang merah goreng dan 1/2 bawang putih goreng. Gaul rata dan tutupkan api.
  6. Semasa menghidang taburkan 1/2 lagi bawang merah goreng dan 1/2 bawang putih goreng d atas ikan. Taburkan daun bawang juga.

Walllaaaahhhh....sangat sedap...2 thumbs up, menjilat jari tau...dengan aroma rasa bawang merah dan bawang putih yang digoreng tuu... Thanks Diana cayanggggg...

25 comments:

Sis-Lin said...

kita tgk Annisa kak...hehehe gerammmmmmm jeeeee!!!

Ikan Tempra ikan apa kak...mcm ikan selar jek..eh????

Gee® said...

ummi, nak rasa ikan terpra tuh... lapor nih...

Asmara said...

kak umi, sekali imbas tadi ingat nama ikan tempura. hehe.. nampak mmg sedap nih! :D

Cik Ecah said...

mebelesss!

Cik Ecah said...

mebelesss!

eyna said...

fuh!! nampak menyelerakan..

AZLITA AZIZ said...

akak lapar lah kakkkk... lambat lagi bukanya ni... adoiii... dah pedih perut tengok ikan tempara ni...

Siti Hajar Masri said...

aduhhh..dugaan betul bila puasa tgk mknn ni..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

kak ummiiiiiiiiiiiii....
kalau lauk2 ikan gini bagilah kat saya.. gerenti tak tinggal sisa.. hehehe.. tapi sayangnya.. anak2 kurang suka menu ikan.. ayam jugak yg jd pilihan dorang.. anak no. 2 lagi terukk.. kalau masak ikan langsung takmo cuba.. kena pandai pujuk2 barulah nak jamah.. itupun secoet aje amik ati.. haiiii.. payah btl anak jantan sorang tu...

Hanim said...

waduh nampak sedap ni, copy recp ek nak try sbb ikan kegeraman hehehe

Lieya said...

macam sedapppp je kak.... mmm boleh buat ni utk lunch besok....

che'iza said...

Seksi sungguh Ikan tempra nyonya tu kak....

aesh came said...

hmmm something new for me! nmpk very delish!

ijayuji said...

Salam kak! antar kotak kosong mac kita ni haaaa nak suh akak isikan apa2 yg patut wakakakaka.... mcm masak kicap sekali pandang tgk bhn2nyer lain pulak, nmpk sedap niii leh cuba, kakak diana mmg cantek ;-)

izahdaut said...

Kak ummiiiiiii.. Dengn gigihnyaaa menaip ni. Alaaa bila 2 ibu jari ni yg menggoda ni. Masuk list masuk listtt.. Maceeh kak ummi n k dianaa

Mas said...

sukaaa resepi ikan gini..
sedappnya tengok...
nak buat gak la nanti..
tunggu beli ikan ahad ni....he..he..
masuk list dulu..

IdaSahman said...

kak umi ni buat saye rasa lapar tau..sdp mkn dgn nasi panas2 ni.

CT Delima said...

As'salam kak ummi

ct tau ler kak ummi memang suka jilat2 jari ni.. hehehe. ct pulak suka jilat2 tapak tangan, sebab tak dapat makan ikan tempra ni haa... hahaha

kak mana cukup 2 ekor lain kali masak lah lebih2 6-7 ekor, boleh makan ramai2 dok meratah kat HSH ni.. :D

Jay said...

wat a gorgeous click...tasty ..:)
Tasty Appetite

Nieza said...

sedapnya ikan tu kak ummi...maunya bertambah nasi ni kalau mkn ni...hehe

Mamasya said...

K.Ummi...nengok bahan2nya ringkas boleh cuba ni nampak sedap.cuma serai tu angkut serai kering dr msia...kalau ada serai fresh lagi best.

ema said...

menarik.. pekena dgn nasi putih panas-panas, terbaekkk ;)

http://atehscorpions.blogspot.com/

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayang...
terima kasih kerana sudi mencuba resipi nie akak... gembira dgr akak sekeluarga suka..)
Hehehehe... tu ler kan akak.. kalau dah kenal 2006 tu kan best.. boleh gak jumpa akak kan akak... datang rumah diana n diana bawa jejalan... seronoknya tu... Tak per akak.. mana tau suatu hari nnt kita akan bertemu.. Insyaallah.. :)muaaaahhhhhsss gak kat akak cayang nie.. :)

Ummi said...

Sis Lin -
Hahaha..Annisa akak tgk selang seli jek...xtau citer daahh..ikut dan jek...Lin, tempra tu bukan nama ikan cayang oiii...nama masakan tu laaa (mcm daging tempra gitu) adeeehh..hehehe

Gee -
Kena bikin sendiri nampaknya...dah licin laaa...

Asmara -
Hahaha..tempura ikan celup tepung gitu kan AS..ni nama tempra...bukan tampar tau...baca betul2 As..hehehe

Cik Ecah -
Begitulah sebenarnya...hehe

Eyna -
Mmg menyelerakan..sedaapp!!

Azlita -
Hahaha..dah tu berbuka smlm minum air byk2 jek Ikta kan..xyah makan nasi...kan..kan..ratah lauk jek eh..

Siti Hajar -
Hahaha..naya kan kalau puasa, masuk dapur cyber nih..hehehe

MaDiHa -
Betullah Ratna, lauk ni mmg sedap...akak pun x suka ayam, muak dah rasanya...tp anak2 x pernah jemu dgn ayam...adeehhh..

Hanim -
Amacam, dah buat ke belum masakan nih..hehe

Lieya -
Bukan macam lg dah Lieya...diakui dan disahkan sedap..hehe

Ummi said...

Che'Iza -
Seksi eh...ada jek Iza..hahaa

Aesh -
Well, better give it a try first, then only you know the taste...hehe

Ijayuji -
Hahahaa...Ika, letak mana kotak macs tu...ada isi ke xda..x nampak pun...aiseh... Diana cantik Ika comel...hehehe

Izahdaut -
Hahahhaa...betullah kan, bila sedap kena angkat 2 jari tangan okeh, bkn jari kaki...wakakkaa.. try la Izah, x menghampakan lgsuuungggg...hehe

Mas -
Sedap sangat pada tekak akak, x padan dengan sempoinya bahan tuh..hehe

IdaSahman -
Apa nak buat, kena tayang jgk kat sini...nak suh you all masak laaaa...haha

CT Delima -
Hahahhaha..amboii CT, sampai jilat2 tangan, jenuh nak jelir lidah..hahahaha...ada2 jek CT nih.. :D

Jay -
Thanks dear! :D, yep, it's simply delicious...

Nieza -
Betuuiiii, betuiii, betuiiii...hehe

Mamasya -
Tu la eks..kesian mamasya...xpa laa..kering pun kering laaa...ketuk kasi hancur2 sikit..hehe

Ema -
Betullah sangat kata2 mu dik Ema..hehe

Diana -
Wkmsalam Dia cayang....terima kasih byk2 jugak berkongsi resepi ikan ni dan maaflah akak ada adjust sikit...tp mmg sempoiii habisss...sedap gilosss!! Hehehe...aah kan, kalau lah kita dah kenal masa tuh...mmg gader2 punya kan..kan... muaaahhh ! ^__^