Sunday, October 30, 2011

Kek Lapis Cheese Pesona - Terpesona Sungguh!!

ASSALAMUALAIKUM....
Selamat berhujung minggu buat semua yang sudi menjenguk dan bertandang ke dapur akak nih...! Harap-harap semua dalam keadaan ceria dan mood pun baik-baik la kan...mungkin ada yang duk bercuti panjang gak ke... Macam akak ni masih dalam minggu terakhir bercuti sakan laaa, dari sabtu lepas cuti...hehehe... Ya la kat Pahang ni, 24/10 cuti besday Sultan Pahang, pastu 25/10 dah Deepavali kan...so akak amik cuti hari selasa, khamis & jumaat, haaa..puashati cuti dan jalan-jalan..hehee


Okaaayyy baru nak melayan Kek Lapis Cheese Pesona yang dibawa khas oleh teruna encem dan rajin memasak Ryo Azhar nih!! Dah lama dulu dia duk "racun" akak suh buat jugak....dah ramai pun geng2 blogger yang dah try ni...so tarraaaaaaaaaaaaaa....amacam Ryo?? Aci ke x aci ni.... Dah tenggelam kejap monsun cheese pesona Ryo, ni baru akak buat laaaa., baru bessttt...xpun sana sini tunjuk cheese nih...hahahahha

Sebenarnya minggu lepas lagik dah buat nih...mengancam teramat lahaaaiii...tp bab cheese tu akak buat-buat lupa laaaa...makan x hengaatttt...addoooiii...ni nak salahkan sape ni eh? Ryo eh...

Apapun terima kasih banyak-banyak kepada Ryo yang sudi mencipta dan berkongsi resepi mudah, cepat dan sedap nih!! Boleh fengsaaaan bila masuk ke tekak...adeeeiii... Izinkan akak kongsikan resepinya di sini pulak la ya Ryo...mcm biasa, C n P jek eh...


Akak tabur dengan kisaran biskut oreo....best giloosss!!

KEK LAPIS CHEESE PESONA

Resepi Asal: Ryo Azhar
Dicuba-uji : Ummi @ Home Sweet Home


Bahan A: (Loyang kek saiz 9x9) - akak guna 8 x 8 in)
  • 2 bungkus biskut marie perisa coklat (lebih kurang 600 gram- Ryo guna jenama LEE) - akak guna perisa coffee jenama Hup Seng
  • 500 ml susu segar,dipanaskan (akak guna 400 ml jek)
Bahan B:
  • 500 gram cheese cream (Philadelpia/Tartura)
  • 10 ml susu segar
  • 1/2 cawan gula halus (akak kurangkan sikit)
Caranya :
  1. Satukan cheese dan gula halus, pukul sebati.
  2. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit, jangan sampai adunan terlalu cair. Pukul lagi hingga kembang dan sebati, ketepikan.
  3. Sediakan bekas yang dialaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
  4. Panaskan susu segar, padamkan api.
  5. Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas), terus susun dalam bekas. (Celup 1 saat je taw..)
  6. Pastu sapukan adunan cheese di atasnya, ratakan. Ulang proses melapis biskut, kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi hingga habis berselang-seli. Biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
  7. Kemudian kisar baki biskut yang ada, taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..) (akak gunakan biskut oreo yang telah dibuang krimnya dan kisar, kemudian ayakkan di atas kek)
  8. Tekan-tekan sikit permukaan tu, masuklan ke dalam peti sejuk, biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.

Walllaaaahhhhhh.... ^____^

54 comments:

Liza said...

salam kak ummi..mst best bercuti sakan kan...ape2 pun kek ni mmg buat Liza terpesona..nk buat tp kena tunggu cukup korum kat umah ni...hihihi

Ena said...

salam kak umi,

perghhhhhhhh..

meleleh sy tengok resepi akak ni..

AZLITA AZIZ said...

kak ummi cantiknya cheese pesona akak..
aiii.. ni macam tergoda nak buat balik ni.. aduyaiii..
letak oreo mmg best kan kak! ita hari tu pun tabur oreo jugak atas dia dan suami ita kata rasa oreo tu buat kan kek ni lagi bertambah-tambah terpesona gitu.. :D

kak gambar akak yg ni cantik tau! ita tengok pun tak berkelip mata.. macam ada kelainan.. thumbs up!

bersama kak Es said...

tangan akak ni memang menjadi!!!!

nonierahman said...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ kak umi,adoi laparnya tgk lapis cheese nie,dah ramai yg mencuba,nonie jer belum

Zana~Sweet Rose said...

salam kak ummi....nakk!!! sepiring..zana baru bercadang nak buat! akak dah buat dulu...nie yg jelous ni.. :p

IBU GEBU said...

walah... walah...

gabungan cream cheese dgn coklat, mmg tak hengat punya rasa tu tambah plak dgn taburan oreo... pergh

kirim salam sikit dekat kek tu...

Gee® said...

mabelessss.....

Kak Sam said...

Ya Allah... Kak ummi telah mengembalikan semula ingatanku terhadap kek ini. Masa virus melanda hari tu memang teringin nak buat siap dah beli bahan2nya. Tapi bile teringatkan diet yang dah hancus terus padam hasrat di hati. Now Macam mana ni bahan2 semua ada kat dapur tu.

iemah said...

waaa...terliur tgk cheese cake akak nih..mmg terpesona abih ;)...nak skettt hihihi..
*strawberi tu mmg tak lepas eh kak..tp mmg lawa :)

kak..apa kata akak try lak cheese cake iemah nie kak...simple n senang jer buat (tutup mata pun bleh)..hihihi :p

http://qt1878.blogspot.com/2010/10/philadelphia-chilled-cheese-cake.html

kakchik@ella said...

Kak ummi, ni antara resepi yg ella nak cuba. Tapi sebelum ella cuba dah ramai yg lain2 termasuk la akak cuba dulu. Jelesssss sgt.

MamaFaMi said...

Mi.. rasa macam dah 'termakan' racun Ummi pulak la...Huwaaaaa.....

Fatimah said...

Sedapnya, nak cuba buat lah. Ummi,baru2 ni Kak Timah ada buat Roti Kukus Pandan, memang sedap. Mak & anak2 pun suka.

Yana Shaiful said...

yummy..makin terpesona dgn kek pesona nii..sedapnyaa :=)

CitarasaKu said...

Memang tergoda pun lihat dan cara nak buat tu pun nampak ringkas ....tak tahan nak mencoba kat dapur kita pulak. Ish ...mesti sedap dengan biskut oreo yang hitam.

Sunah Sakura said...

ya Allah akak!!!!!!!!!!!!! sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Amie said...

memang sungguh mempesonakan.... terpaku depan skrin kerana terpesona... sayangnya nak makan, cantik banget!

Mat Gebu said...

Caaaaaaaaannnnnnnnnntttttttttttiiiiiikkkkkkkkkkkkkkkknnnnnnnnnyyyyyyyyyyyyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!....penggsan >__<

Chah said...

Mmg mempesona kak...adoiiii....sedapnye.....

Ryo Azhar said...

cantik sgt kak ummi....konfiden nak gelimpangan kan stobery tu kan.mengguda taw.kesian CMG sampai terpengsan........agaknya SMG nak buat tak nanti?hak hak......

CT Delima said...

As'salam Kak Ummi

banyak cantik wooo...bak ler separuh kasi ct merasa kak. adoiii..tergoda ku melihat kek cheese pesona mu kak...sangat cantik :D

anymz said...

memang kena sumpah kek si ryo ni kan ummi..kek inilah yang menjadi punca jarum timbang tu putus bila kita naik kat atasnya tu hari..huhuhu

Anna Qawina said...

kak Ummi..ooo Kak Ummi..kek ado? nak 4 potong yer..cantik kek tu kak..saya jugak tak buat2..haritu siap bli sekut meti 4 bungkus, konon2 nak buat kek ni dgn kek batik..last2 semua licin cicah teh jer..hihi...

Ummi said...

Liza -
Wkmsalam...mmg sonok laa lupa dunia yg bz ni sekejap..hehe.. Dah cukup bahan baik try cepat Liza..sedap xleh nak cakap daaa...!

Ena -
Wkmsalam...ya kee..lap cepat, pastu kena buat tau Ena...best ni...

Azlita -
Hehehe...time kasih Ita, mana leh lawan Ita punya laa...aah, best kan letak oreo, lg terangkat... Alaa, segan jek akak dgn Ita, gambar2 Ita lg cantik taaauu, akak yg x berkelip2 mata tengok hari2...tu pasal suka masuk dapur Ita tu..hehee

Kak Es -
Hahhaa...kalau sapa2 buatpun mst menjadi la kak Es...try eh!

Nonierahman -
Wkmsalam wbt...ya la kan, akak saja jek try lambat sikit...kasi reda dulu monsun yg ditiup dek Ryo nih..hehe..cepat buat Nonie.. :)

Zana-Sweet Rose -
Wkmsalam...hahaha, akak igt akak yg terlewat...jom jom buat Zana...rugi x buat ni tau! :)

Ummi said...

Ibu Gebu -
Aah la kan..makan x igt dunia, badan makin montoksss dah ni Ibu Gebu, aiseeeyyyman... :) kek dah habis xdan nak kirim salam laa...hehe

Gee -
Memang puuuuunn...hahahaa

Kak Sam -
Hehehee...aah, sengaja jek wat lambat sikit..kasi goda2 balik sume orang...jom la Sam buat, jgn tunda2 lgk..nnt terkilan..hehe

Iemah -
Yup, mmg diperakukan sedap..hehe, buah stoberi mmg sedap digandingkan...masam2 manis gitu lawan dgn cheese, ok la kan.. Ok, nnt akak jenguk cheesecake Iemah eh..thanks share resepi eh.. :)

Kakchik @ Ella -
Adeeeii, akak igt akak yg teramat lewat...hehe, jom la kakchik buat, jgn tunggu2 nnt air liur meleleh x sedar tu..hehe

MamaFaMi -
Hahahhaa...pandai jgk Ummi meracun eh Ma...pi la cepat buat Ma...jgn salahkan Ummi kalau mengidam sakan eh..hehee

Fatimah -
Waaah terima kasih la kak, kita suka dengar bila org suka makan...kita pun just share jek hasil korek2 resepi sana sini...thanks ya kak sudi jenguk sini..salam buat mak tu yea...

Azwani said...

kak, nampak sedap. Nanti sya nak C & P resepi ni boleh? nak cuba buat sebab nmpk cam senng...

Ummi said...

Yana Saiful -
Sooo...kena la buat, dah buat ke blm ni Yana...cepat2! :))

Citarasaku -
Yuuuppp...senang jek nak buat, ada kerajinan mesti jadi...sila2 buat eh.. :))

Sunah -
Heheee...sabaauuu...esok cari bahan, buat cepat Sunah...silap2 kang, si Ady buat dulu...hehehhee

Amie -
Adeeeii, biasa2 jek tu Amie...jangan terpaku gitu...jom buat. Akak nak ajak makan pun dah licin dah..hehe

Mat Gebu -
Mat ooo Maaaattt, ko fengsan keee, hehehhee..

Chah -
Terima kasih Chah, so sila2 la buat cepat eh, mmg terpesona abis bila masuk tekak.. :)

Ryo -
Hahahhaha...CMG mmg xleh tahan tengok apa2 yg bernama stoberi..dia mudah nak fengsaannn Ryo..heheee... Thanks ya Ryo, x sia-sia racun akak suh buat..hehe

Ummi said...

CT Delima -
Wkmsalam...alaaah nnt CT buat lg cantik kejadiannya...tp CT, yg penting nak bgtau ni, KEK CHEESE NI SEDAAAAPP BANGAATTTT! hehehe..

Anymz -
Hahahha..sumpahan teruna mmg dasat gak ya Anim...weeeey putus tali penimbang?? Ni guna timbang gantung ke, timbang jarum ni Anim oooii...hahahaa

Anna Qawina -
Ya Anna...yaaaaaaa...hehee, apasaii x jadi2 lagik...cepat lah buat, nnt kilang biskut marie tutup, lg terkilan x dpt buat...hahahhahaa

Azwani -
Memang sangat sedap la Wani...sila2 copy...no hal...mesti buat taaauu..kalau boleh hantar kat FB akak eh..hehehe

sonata anak kancil said...

Assalam - baca resepi mudah untuk dibuat - tk kongsi resepi...mintak C & P (simpan masuk stok dulu) - senang2 boleh buat..

rahel said...

waaa..sedap dan lemak berkrim...huh..tak tahan dg godaan kek lapis persona tu..memang mempersona betui.

fRaMe+LenSeS said...

lebiu kak. Nadh tingin nak kek tadi. lepas tgk resepi kak ni, da dapat ilham nak cuba esok. lega sebab tak pakai oven. weee.. maceh sgt kak. :D

HomeKreation said...

Wah, dah sampai pun ke rumah Ummi. Semakin terpesona jadi nya kek ni!

Citarasa Rinduan said...

jejari kak ummi mmang mantap

kak....... ayu nakkkkkkkkkkkkkkkkk

mas saari said...

sedapnya kak...terliur sudah!

nak cuba buat tapi takut tak menjadi je...huhuhuuuu

CA said...

Ammpunzzz...memang mengancam banget ni kak ummi.saya pun dah buat tapi emm tak sempat amik gambo..anak2 dah zassss terkam...2nd versen buat kena sorok, dah amik gambo bawu bole hidang..hehe

cop! fb name akak apa..berjaman cawi dok jumpa...hehe

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

walaweii... mmg best giloz ini kek...
sy pn dh buat 2 mggu lps tp tak pos lg. tgk semua org asyik pos resepi ni je... so bg laluan kt kwn2 dululah... hehe...

nurul huda said...

salam kak ummi..

huda pun dah try buat kek nie hari tu.. memang sedap kan.. takde lah cantik macam kak ummi buat.. tapi rasa sama lah kan.. hehe

jemput singgah ek :)

http://hoodacakura.blogspot.com/2011/10/kek-lapis-cheese-persona.html

Nur-nba said...

Salam. Kak Ummi, lepas ni sure Nur termimpi2 dgn kek lapis pesona ni.. Gambar cantik!!! Kena menuntut ilmu amik gambar dengan ilmu masak dgn akak, boleh tak?? (pstt nak tanya akak guna kamera apa ek.. ? Nak korek rahsia sikit). Copy resepi ye. Tq so much.

Ida,Japan said...

mmg ku sungguh terpesona dgn kek mu itu kak....adehh, nak buat gak la nanti....

Jay said...

looks great..absolute delicious dear..;)
Tasty Appetite

Suara Kalbu said...

Salam Kak Ummi,

Waaaaaaaaaaaa....santeknya bila tangan Kak Umi yang buat. Yang ida buat tak secantik ini tapi setuju ..kek ni memang shedapppppppp hihihihi

Roses_Leo09 said...

salam kak umi ........
memang terpesona !

E-na Lovely Kitchen said...

pesona menawan kalbu! cantik kak gambar2 tu semua...dah lama masuk list tp tak terbuat lagi...

Ummi said...

Sonata -
Memang mudah je ni Sonata, mesti jadi punya..buat la yea.. :)

Rahel -
Hahaa..lupakan lemak sebentar...boleyyy?? :)

Frame Lenses -
Hehe...lebiiuu too...sedang elok la eh..pi la buat, sedap ni.. :)

HomeKreation -
Hehe..Along kita terlewat dah pun...monsun dah nak habis...apapun mmg best laa...hehe, muaahhh!

Citarasa Rinduan -
Hahaha..kadang2 mantap..kadang2 sentap gak jari2 ni Ayu...hehe, dah licin la Ayu..pi la buat yeaa.. ^__^

Mas Saari -
Thanks sudi jenguk selalu kat sini...senang jek ni Mas...insyaAllah menjadi...try la ye..

Ummi said...

CA -
Hahahha..tu dia..anak2 dah x saboor eh...xpa boleh buat lgk..cepat2 amik gambar tayang nnt eh... FB akak, ummizaihadi... ^__^

MaDiHa -
Hehe...Ratna, pos cepat, akak nak jeling2 yg Ratna lak laaa...adeei sedap kek lapis Ryo ni eks...berantu dibuatnya..hehe

Nurul Huda -
Wkmsalam Nurul...owh ya ke..ok ok nnt akak telek lapis cis Nurul eh..cantik x penting, yg penting sedap kaann.. :)

Nur-nba -
Wkmsalam Nur...hehe, amboiii jgn sampai termimpi...nnt ada terngap bantaiii nnt...hehe... Owh akak guna DSLR mcam orang2 lain jgk laaa...Canon 550D jeeekk.. xdalah canggih mana pun, kalau masa lebih akak posing sakan la food tu..xpun, kalau anak2 n hb dah tunggu nak ngap jek..akak pun tangkap muat jek la snap gambar...hehe

Ida, Japan -
Uiikss Ida pun belum buat ke..ingat akak yg ketinggalan..cepat buat Ida, best nih...mmg terpesona habiiss..hehe

Ummi said...

Jay -
Thanks dear! You should try this one, no regrets..:))

Suara Kalbu -
Wkmsalam...haha..cantik xda la sangat pun Ida...yg pasti, kek ni sedap eks...fengsan makan..hehe

Roses_Leo -
Ngeeee...thanks Roses :))

E-na -
Looohh belum buat jugak eh..akak igt akak sorang jek yg lewat kete api..hehehe...ok kena buat cepat lah Ena..best ni...Thanks to Ryo!

SYAZIRA said...

KAK...NAK TANYE... CAMANE AKAK KELUARKAN KEK NI DARI ACUAN? LEPAS 6 JAM DLM PETI AIS, KLUAR KAN TERUS ELOK MCM NI YE KAK? SAYA TERINGINNNNN SGT NAK BUAT... HEHE...

Oh Oeya said...

Sumer-sumer dok tayang kek ni tawww.. adeiii.. kecurrr taw huk! huk!

Diana @ Melley Mey said...

akaaaakk... cantiiiknyaa.... tersangat ler cantiknya kek yg akak buat nie tau.. suka nye tgk... ngan gambar2 yg cantik tu.. wah!!! terpesona tgk tau..

MnYfoodtalk said...

Hoisei, ini tak perlu steam, tak perlu bake...nampak senang kan? nak try satu hari nanti...terima kasih share resipi ini...

Nur-nba said...

Oh rupanya memang Kak Ummi guna DSLR, Nur dh agak. Mantap betul skil akak.. Hasilnya cantik sangat! Nur baru je nak belajar2.. Tak mahir lg.. Moga Kak Ummi terus aktif berkongsi resepi2 sedap dengan kami semua.. ;)

Anonymous said...

salam ummi ,saya baru je singgah ,`nak minta izin nak cuba buat kek lapis pesona

Ummi said...

Anony -
Wkmsalam...silakan la yea..resepi halal...thanks sudi singgah sini :)

Anonymous said...

memg sedap..sy dh cuba...marvelous gitu...thanks kak ummi share for your recipes...