Saturday, October 1, 2011

Paratha Paf Daging

Assalamulaikum.... Selamat berhujung minggu... Mesti semua suri rumah pun sibuk kan...Akak pun nak pergi kenduri rumah imam masjid kat sini....geng hb, wifenya pun ada kena mengena persaudaraan dengan hb. So akak x masak eh...hehee... Layaaannn

Aiman mmg suka sangat paf camni...selalu akak buat sebenarnya, mcm2 jenis inti akak taram dalam tu...sardin, tuna, daging, ayam, sayur2an...sume dah penah buat untuk bekal sekolah dia...Aiman ni walaupun dah naik sekolah menengah setakat ni, mmg x pernah beli makanan waktu rehat, mmg dia sebut nak bawak bekal....x pernah kasi duit pun... Jam 5.15 pagi bangun setiap hari...malam naik mengong kepala fikirkan menu bekal dia....hehehe... Apapun, puashati, dia x pernah komplen, melainkan blk tengok tupperware transformer dia yg akak beli kat Sogo zaman sekolah rendah dulu tu licin jee...hehehe..

Okaayy untuk resepi sila click kat Triangle Tuna, Daging Samosa, Baked Onion Spicy Tuna, bole tengok juga cara mengelim dan mempelbagaikan cara membuatnya ya.....adjust inti ikut suka k... Pada akak, lebih sedap menggunakan Plain Paratha or Flakey Paratha Puff ni dari Pastry Puff tuh...x lah ringan dan hancur berderai sangat....lebih kenyang...hehe

Adioossss!!! ^___^

16 comments:

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayang...
sedapnya tgk paratha paf tu akak.. lagi2 inti daging.. mmg suka makan...

oo yer.. diana ada bg akak award.. kalau free singgah ler nanti yer akak.. :)

Mas said...

kak ummi...
lama dah mas tak buat puff gini...
nak sepinngan beso bolehhh...

quinnie said...

salam kak ummi...saya dah lama tak buat puff..teringin lak nak makan..sedapnya...guna paratha tu memang senang je keje..hehehhe

Sunah Sakura said...

alhamdulillah..keluar jugak entrinya kan? kalo bad mood tadi..

Sha HomeMade Cake n Choc said...

salam kak ummi..errrmmm sedap nyer paratha puff tuu.. tiba2 jerrr rasa lapar...ahaks :P

izahdaut said...

saya nak try la gun a plain paratha, sebab kalau puff yg biasa tu, tak leh diterima kat tekak org2 kat rumah ni. kot la plain paratha tu memberi harapan baru.. hehehehe

cahya indah said...

auntie..seronok nya kalau dapat makan paf selalu..cahya suka sangat pastries, lagi2 kalau inti kentang ;)

jeragang said...

tengok blog makanan dan masakan masa lapo begini berunyi perut... kalau dilaut apa2 pung jadi

Juwita Jamaludin said...

salam kak.. bagusnya aiman walaupun dah besar tak malu nak bawa bekal ke sekolah ye.. untung aiman ada mak pandai masak..:)

ita pun suka pakai paratha kak lebig sedapkan

Yatie said...

uwaaaa menarik puff akak ni..CUN abeslah...nak rasa seketoi kak..hehehehe..kompem dah abeskan, takpelah Yatie wat sendrik ekhhhhhh....

::Azura Rahman:: said...

inti kak ummi best la nmpk.. kering aje.. camner umi wat erk.. kalu basah dan bermnyk mmg x cantik masa bakar.. sbb dia keluar kot celah2 puff tu.. huhuhu..

Ummi said...

Diana -
Wkmsalam Diana comeeyy..hehe, meh makan paratha paf ni..best la sgt..x muak.. Thanks yea bg award, nnt akak gantung eh.. :) muaaahhss

Mas -
Jom buat, senang sgt..5 keping paratha paf tu leh dpt 10 ketui..ha, dpat lah spinggan besauuu..ok kan? hehee

Quinnie -
Wkmsalam...dah lama x makan eh..kena la buat cpt Quinnie, meleleh dah air liur tu akak tgk..hehe, aah senang kerja guna paratha puff ni..hehe

Sunah -
Hahhahaha...muaaah, muaaahh, meh akak suapkan paf... :)

Sha -
Wkmsalam Sha..tetiba nak makan eh..cepat cari paratha, senang kerja..hehe

Izah -
Ha, cepat buat Izah, mmg x muak guna paratha puff ni..anak2 akak pun suka...kalau pastry puff tu dia terlalu kering, berderai2 lapisannya...makan pun x jatuh ke perut rasa...hehehee

Ummi said...

Cahya Indah -
Waaahh ya ke..senang je nak buat ni..boleh la try eh Cahya... :)

Jeragang -
Hehhee..ke laut ke jugak hari ni...xpa tangkap ikan byk2..leh wat laksa lak..hehe

Juwita -
Wkmsalam Ita, mmg dia xnak beli yg sekolah punya, satu hal nak beratur, satu hal lg blm tentu sedap katanya..haha, (*mcm lah mak dia ni masak sedap sgt..)

Yatie -
Hehee..nnt Yatie wat lg cunn..mcm Yatie gak paf tu nnt..hahahhaha...buat jgn x buat Yatie cayang..

Azura Rahman -
Owh bab minyak tu senang jek..lepas masak inti tu..ceduk inti letak dlm penapis, biarkan minyak tos sekejap...so xdalah berminyak sgt inti tu nnt...k. :)

Nur-nba said...

Menariknya tengok puff ni.. Bolehlah cuba bila2.. tq Kak Ummi sudi kongsi resepi.. :)

Ryo Azhar said...

Kak ummi.tq yer.tetiba ryo ada idea apa nak buat ngan roti paratha yg banyak dalam fridge tu..kenapa banyak?hahaha...

Dah beli hari tu..tp bila g supermaket nampak paratha lain,terlupa pulak dah beli.So,TERbeli lg..haha

nak try buat kelim2 n bawak ke opis laaa

Sha said...

Salam kak ummi, sy ni one of the silent readers blog akak ni..tp suka tgk entri masakan akak ni..bg motivasi utk sy rajin memasak..nk tnya, kalau puff ni dibakar guna microwave, agak2 jadi ke mcm dibakar dlm oven..?