Friday, September 30, 2011

Nasi Impit Dengan Kuah Kacang

ASSALAMUALAIKUM.....

Terima kasih kepada semua yang masih sudi menjenguk dapur akak ni walaupun tiada entry baru sejak 2 hari ni....Terima kasih juga kepada yang memberi kata-kata perangsang dan semangat dengan masalah ciplak yang timbul kelmarin. Akak hargai dan mohon maaf kerana tidak sempat membalas komen2 kalian yang telah akak tatap dan hayati. Bukanlah niat nak mengeruhkan lagi dunia cyber yang penuh misteri nih...macam-macam perkara boleh menggugat silaturrahim dan menimbulkan macam-macam prasangka sesama kita jugak... Hubungan yang jernih boleh jadi keruh dengan tiba-tiba kan...itu semua lumrah...akak redha aje.. Kita insan biasa x lepas melakukan kesilapan. Yang penting kita kena ikhlas dalam hubungan yang terbina ini dan jika sayang, kita boleh aje memberi dan menerima, menasihati dan memaafkan andai ada kesilapan. Bukan begitu ke...?

Eh dah laaa, malas nak layan kaann...Update aje jika rajin dan ada mood...Harap hal-hal remeh temeh ni tak timbul lagi laaa...senak otak memikirkan.... Jom layan dulu la nasi impit dengan kuah kacang nih.....menu bila?? Ntaaahh, dah selamat masuk perut la yang boleh akak katakan..Akak letak resepi kuah kacang je la eh...Nasi impit tu beli jek yg paket tu dan rebus ek...

KUAH KACANG NASI IMPIT
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 500 gm kacang tanah (jenis kecil), digoreng tanpa minyak, buang kulit dan kisar/tumbuk halus
  • 8 sudu besar cili kering yg dikisar
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 4 batang serai - diketuk
  • 1 inci lengkuas - diketuk
  • 3 sudu besar udang kering - rendam dan tumbuk
  • 1/3 cawan air asam jawa
  • 1500 ml air/secukupnya
  • 1 ketul (3/4 cawan) gula melaka - dicincang halus
  • gula pasir secukup rasa
  • garam secukup rasa
  • 1/4 cawan minyak masak
Bahan Kisar Halus:-
  • 10 ulas bawang merah
  • 1 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 3 batang serai - diambil bhg putihnya

Cara Memasak:-
  1. Panaskan minyak dalam periuk yang sesuai, tumis bahan kisar dan serai hingga naik bau.
  2. Masukkan cili kisar dan sedikit air, masak hingga naik minyak.
  3. Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, lengkuas dan udang kering.
  4. Masukkan sedikit air (jika terlalu kering), gula melaka, gula pasir dan air asam jawa. Kacau sebati.
  5. Masukkan kacang tanah yang telah ditumbuk/kisar tadi dan gaul rata sebentar.
  6. Masukkan sebahagian dulu air dan masak kuah kacang hingga agak pekat. Tambah lagi air selebihnya dan garam secukup rasa. Masak lagi dengan api sederhana hingga kuah benar-benar pekat dan naik kemerahan. (sebenarnya lagi lama lg bagus, biar kacang pun pecah minyak)
  7. Akhir sekali seimbangkan rasa dan tutup api. Sedia untuk dihidang dgn nasi impit/jemput-jemput udang pun boleh..

15 comments:

Kak Sam said...

Ala kak tak payah fikirkan sangat. Semalam buat nasi goreng thai. Best. Tq

Nazrah said...

Jangan pening pening ya... kalau nasi impit dan kuah kacang .. ada rendang kerang ..wow best tu... ada resepi ker rendang kerang????

lina said...

salam kak ummi - yg dh belaku biarkan ianya pergi...apa2 yg kita lakukan hanya satu bulatkan utk mencari redhaNYA dan rahmatNYA.

Akak ummi kuah kacang akak ni menarik..lina still fail masak kuah kacang ni. Insya ALLAH bila2 nnt nak cuba kuah kacang drp recipe akak.

Jgn sedih2 lagi ye kak ummi. Masakkan ummi mmg menarik..tentang lauk byk yg lina dh cuma...ada dh ulang beberapa kali...mmg terbukti sedap dan lazat nya.

izahdaut said...

kak ummii.. nak 2 mangkuk nasiimpit. saya sukeee nasi impit. kalau org lain buat lagi sedap dari sendrik buat. kan kan kan....

Ayu said...

Assalam kak Ummi,
kita pun actually ada terjumpa my postings yang telah diciplak..buat masa ni kita dah kasi comment, tapi kita masih cakap baik2 lagi..so i just want to wait & see aje apa tindakkannya seterusnya....kalau masih tak dengar juga baru lah kita nak explode..hehe..biasalah kasi chance dulu tak nak dengar kita bakor aje..haha.....nasi impit akak & kuah kacang sedap nampaknya tu kak..memang betul kata izah, orang lain buat selalunya lagi sedap dari sendiri buat..hehe

E-na Lovely Kitchen said...

klu air tgn k.ummi semua pun nmpk sedap...bila nk bg e-na rasa ni kak...

::Azura Rahman:: said...

Jaga2 kak ummi.. sat g menu ni masuk restoran kat mana la pulak.. hihihi..

btw, kuah kacang mmg menu plg best dimakan bersama nasi impit.. perghhhh..

Zaliedana said...

Kak Ummi,mmg nmpak sedap,xpernah lagi wat kuah kacang letak udang kering..Sbb semua mskan akak best2 tuh yg kena ciplak kak,sabar bebanyak n jgn pikir sgt kak,wat serabut kpla otak jer,teruskan berblog ya akak..

Sha HomeMade Cake n Choc said...

kalau tengok blog kak ummi .. mesti lapar jerrr...terliur habis

Yat Maria said...

Mari kak...kita makan ramei2 nasi impit kuah kacang power gedemak yg akak wat ni...sambil pikiak cara nak plangkong itew orang..heheh..

Gee® said...

Betol sangat kata k.ummie tu... gee siap tempah lagi cop mohor'konon2 takut org curi gmbar ... hehehe wpon pic gee tak secantik mana tp bangga sbb air tgn sendiri, kan gitu k.ummi...

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayang...
yg nie mmg fav diana nie akak.. tiap kali ada kuah kacang nie mesti nak cari nasi impit ker.. ketupat ker.. mmg x tolak punya... hehe.. terliur tau tgk gambar2 kat atas tu.. kat tekak nie cam terasa plak keenakannya.. sedaaapnya tuu.. smpi d bawa ke alam mimpi kot nanti kesedapannya nie.. hehhehe

ijan said...

Salam Kak Ummi,
Ada lagi masalah hangkut2 gambar camni ek..sabar jelah kak ummi. :D
Tension2 meh kite makan kuah kacang tu.. slurrrpppp. hehehe :D

nonierahman said...

kak ummi nonie nak copy la..teringin pulak nak mkn nasi impit dah habis raya nie :)

Anonymous said...

salam... kalau x nk gne udang kering nk ganti dgn ape yea? ssah laa nk cri udang kering kat tmpt sy.. huhu