Monday, September 5, 2011

Auuummm....Caaakkkkkk!!! ^____^

ASSALAMUALAIKUM....

Apa khabar....mesti semua masih dalam mood raya kan...kan.... Dan mungkin ada yg keletihan lagi baru balik dari kampung dan nak menguruskan timbunan kain baju semua kan..(*ni kata kat akak la ni..). Mood nak menghapdet pun memang dah lari jauh sebenarnya....tp letak jugak la entry ni sebagai tanda akak masih lagi berlegar-legar di alam maya nih...haha! Kira wujud lagi laaa....

Alhamdulillah hari raya aidilfitri tahun ni sungguh meriah dengan kami 10 dari 12 orang adik beradik serta anak2 saudara berkumpul di rumah mak abah....yang 2 beradik lagi beraya di rumah mertua mereka. Selepas balik dari solat aidilfitri, kami berkumpul dan saat ini memang ditunggu-tunggu. Suasana pilu di pagi raya bila abah seperti tahun-tahun sebelumnya memberikan ucapan dan pesanan buat anak menantu dan cucu tersayang.... Antara lain, abah amat berharap agar bila dia sudah tiada nanti pun, hubungan dan keakraban kasih sayang dapat dijaga, dibaja dan mekar sentiasa....segala perselisihan sesama sendiri tidak disimpan lama di dalam hati dan diselesaikan segera....andai ada tersalah tersilap, boleh ditegur dan saling memaafi, tiada dendam......itulah saja harapan mak dan abah, agar keluarga besar ini sentiasa dalam damai dan berkasih sayang.....sedih sekali mendengar ucapannya... Emak juga berpesan yang sama...x banyak suara dari emak, hanya air mata tanda gembira hatinya melihat ukhwah sesama anak menantu serta cucu-cucu.

Kemudian barulah dimulai dengan sembah salam di pagi raya memohon keampunan dari barisan anak menantu yang tua hingga ke bongsu, kemudian diikuti dengan cucu-cucu sulung dan seterusnya di samping menghulur duit raya kepada 25 orang cucunya....waaaah best memasing dapat RM50 sorang....semua mendoakan kesihatan tokki dan tokwan agar sentiasa sihat... Selepas itu barulah kami sesama adik beradik pula meminta maaf dan menghulur duit raya untuk anak-anak sedara....ngeeeee ^__^.

Okay, stop dulu citer kat sini...nnt kalau ada kerajinan, insyaAllah akak letak la serba sedikit gambar-gambar raya.... Malas lagi ni sebab duk sambung berpuasa pulak dengan hb. Gambar raya kat kampung ni pun amik dari FB Najiha dulu sekeping nih...beratus keping, xdan nak pilih lagi akak ni, hehe... Dan buat semua yang sedang berpuasa sunat dan puasa qada' tu, selamat berpuasa la yea...InsyaAllah, akak akan kembali bersiaran dalam sedikit waktu lagi....harap2 mood rajin cepat la datang...kan...muaaahhh tuk semua yang tak jemu-jemu mengunjungi dapur Home Sweet Home...sayang koranggg!!

26 comments:

Sis-Lin said...

sekali update masuk..berjela2 ayat..hehehe

Salam aidilfitri sekali lagi..mintak wit raya bolehhhhh?? saya anak 3 org maaa :p

auuummmmmmmmm

Mas said...

kak ummi....
mas minggu depan baru puasa ...
hmm..tak sabar nak tengok juadah hari raya akak ni..
mesti sedap2 kan..

Dimasyqi said...

Sesekali jenguk blog masakan anda ni bagus juga... boleh suggest menu pada isteri...

Salam aidilfitri... jemput jengah ke blog saya...

Fitri Senin said...

cantiknya foto di pagi lebaran

mamawana said...

Selamat Hari Raya. Cantik foto.

deetha said...

kak Ummi....
Selamat Hari Raya Idul Fitri
Maaf Lahir Bathin ya :)

kyo said...

Selamat Hari raya kak Ummi.. sronok baca blog akak.. byk resepi best2..

jeragang said...

meriah sungguh rayanya.....

tun_telani said...

selamat hari raya kak ummi.. seronoknye 10 org adik beradik berkumpul!

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ..
selamat hari raya aidilfitri buat akak ummi cayang sekeluarga... wah seronoknya dapat berkumpul ramai2 kan akak.. pasti meriah suasana raya kat sana... ;)

Queenie said...

Selamat Hari Raya ummi..

untungnya masih ada emak dan ayah kan...

eni osman said...

salam ummi...nice picture...selamat hariraya...minnal aidzin wal faidzin...:)

HomeKreation said...

Aslmkm Ummi cayang. Tak abis beraya lagi ker. Along datang nak menjamu kuih raya... cepat2 ler idang. Wah, meriah nya beraya tapi nape b&w...

MamaFaMi said...

Selamat Hari Raya Ummi and family!

Lovely Kitchen said...

Selamat hari raya k.ummi..maaf zahir batin...baru nak berjalan raya umah kwn2 maya...ada lg ke sekut raya...klu dh abis hidang kek lapis pun jadilah...hihii

Fiza Nordin said...

selamat hari raya aidilfitri kak ummi...maaf zahir & batin ye....

sukenye tgk gambo family ni...kite malas nak bergambo tahun ni tp biler sane sini tgk gambo orang,adoiiii nyesal sungguh!!!

Cik Ecah said...

happy family...
selamat hari raya kak..

Cik Ecah said...

happy family...
selamat hari raya kak..

Juwita Jamaludin said...

banyaknya dapat duit raya dari atok2 nya.. syok cucu.. hihihhihi.. harap mood cepat2 mai la kak kan..:)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

selamat hari raya kak ummi...
bestnya kak.. ramai adik beradik akak yer.. boleh bayangkan betapa riuh rendah rumah mak ayah akak kat kg tu.. hehehe.. sy beraya umah mertua tahun ni.. hari raya kedua barulah semua adik beradik hubby dpt berkumpul kesemua adik beradiknya yg 8 org tu sbb sorang kakak & sorang adiknya yg dah kawin masing2 beraya di rumah masing2 dulu.. bilah dah berkumpul tu walaupun baru 3 beradik yg dah kawin itupun dah kecoh suara2 bingit cucu2 dengan bermcm2 ragam.. hehe.. seronok sesekali berkumpul mcm ni..

Sofea said...

wah ummi , gambar ala2 60 an gituu! dok tunggu nak tgk hidangan raya ummi pula! cepat update ;)

Deliah's Deli said...

selamat hari raya..maaf zahir batin kak.

Nina Suria said...

salam lebaran ummi dear, tersentuh sungguh baca n3 ummi kali nie. Bahagianya masih dapat cium tangan mak abah huhuhuhuhu

maaf zahir dan batin dari lubuk hati yg paling dalam

Yatie said...

Salam Aidilfitri buat akak sekeluarga...uwaaaa seronok beraya di kampungkan..suka tngk gambar family akak ni...ceria jek....sejak raya ni dah 3 kali yatie buat kek batik marie resepi akak yg sangat sedap tu....terlaris di pasaran..tq kak Ummi Cayang....

Lina said...

assalamualaikum w.b.t., selamat hari raya diucapkan dan salam perkenalan...sebenarnya dah lama dengar pasal blog akak ni dr blogger2 kuantan & esp di blog dapur tanpa sempadan tp baru ari ni berkesempatan nak menjenguk...nampak gayanya hari2 seterusnya akan selalulah menjenguk di sini...sy dah follow yer dan jemputlah jg ke blog sy yg x seberapa

Oh Oeya said...

Auuummm :D