Tuesday, September 13, 2011

Ikan Tenggiri Masak Kicap

Assalamualaikum....

Aduhaaaiiii apasal la mood rajin ni suam-suam jek datangnya... Rasa macam seronok jek malam-malam lepak kat depan tv sambil-sambil lipat kain. Ya laaa, anak2 dara yang selama 4 bulan bercuti ni menguruskan sidai, angkat, lipat dan susun kain-kain...kena la pulak skrg take over semula... Buat kerja semua kena estimate masa semula dah sekarang....huhuuu... Kalaulah ada mesin lipat kain kan best....akak paling lomaaahhh nak lipat dan gosok kain taaauuu...hehe. Pastu mood nak menghapdet memang kurang sangat sekarang ni...rasa x apa je bila dah 3 hari x update...kalau dulu selang sehari pun rasa macam lama....hehee... Adakah ini tanda-tandanya blog niperlu banyak rehat jugak macam tuan dia... ^___^

Okay malas nak bebel byk dah..lauk berbuka puasa bulan Syawal baru-baru ni gak...akak meratah ikan dgn cili potong tu komain byk...hehee...sempoii tp lauk camni lah yg dicari lepas makan banyak rendang dan ketupat kan....anak2 berselera makan...layaaannn....


18 comments:

tun_telani said...

kak ummi.. tun pun sgt2 x suka lipat kainnnn!! hehe.. lauk2 simple mcm ni mmg sedap. lagi2 pas raya kan..

Rima said...

Memang sedap lah KUmmi lauk cam ni.. harus ku keluar kan ikan dari freezer.. nanti dak Hairi balik school dia akan terus cari makan.. tick tock tick tock.. waktu bergerak.. mama dia still online cari idea ape nak masak hahaha

H.J said...

hoho..kak..rajin anak dara yang cuti 4 bulan tu..ehe

Sofea said...

lauk2 mcm ni la yg kita suka kak ummi oiii..pas mkn nasi siap leh ratah2 lagii..mana x montel, kita la yg montel k.ummi maintain je..haha

Maria said...

Hai Kak Ummi,nape ni..asyik suam2 je...ei sedapnya kicap ikan tenggiri tu,fav my hubby..

Mas said...

sedap2 tenggiri masak kicap...
anak2 mas suka masak gini..

ima said...

assalam kak ummi...sedap nampak lauk tu...mana resepinya....nnt leh dicuba...huhu

quinnie said...

kakummi....saya pun ada segunung kain tak berlipat lagi..hehehhe..

sedapnya dpt makan lauk ikan masak kicap...lepas raya ni memang lauk2 cam gini la jadik pilihan...:)

noorsafone said...

salam ummi...lauk simple yg sedap...lps2 raya ni kan..

Yan said...

bila lah agaknya saya leh merasa masakan akak ni..teringin sangat.

JUMEE ZAILA AHMAD said...

salam kak ummi, nanti jemputlah join site sy pulak ye...kalau dpt ajak kwn2 pun ok jugak..tkasih...

Hani in Canada said...

Salam Kak Ummi ... dah 2 bulan Hani tak jengok dapur Akak. Terliur Hani tgk ikan masak kicap Akak ni ... makan pulak dengan nasi panas-panas, fuyooohhhh!

Juwita Jamaludin said...

ikan masak macam ni best tambah makan dengan nasi panas

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayang...
ikan masak kicap mmg best... sedap sgt makan ngan nasi putih panas... anak2 diana pun suka makan... mmg sedap!

Tamar said...

Salam,
I thought I'm the only one ngan masalah lipat n gosok baju ni....hehehe...Hope lepas ni akak akan bersemangat balik mengupdate your blog ni...Kesian kat kami kang..tertunggu2 entry baru dari kak Ummi....:-)

Oh Oeya said...

Masak gak ikan tenggiri kicap ni.. tapi.. 'jauh panggang' dr Kak Ummi punyer hik3

Ummi said...

Tun Telani -
Alahaaiii apasai Tun x suka lipat2 kain..xpun bole akak hantar 3 bakul kelmarin..ni dah licin akak lipat..haha

Rima -
Heheh..ya la kan..lauk gini je yg laku lps byk makan rendang n ketupat sume...Akak kalau ada ikan kering pun lg suka time gini..hehe... Masak jgn x masak Rima, kang lapor lak bdk Hairi tuh..hehe

H.J -
Rajin kena suruh jgk sesekali..hehe

Sofea -
Aah kan, akak mmg suka ratah2 bwg n cili kalau masak ni...hehe..Uiks, mana ada akak maintain..bdn dh xleh nk turun dah pun..puasa ni turun 3 kg. jer...tu pun sbb x makan nasi sebulan...uwaaaa..

Maria -
Hai Maria...x tau laa..mood panas2 kuku lambat nor dtgnya..hehe..

Mas -
Tu la kan...mmg laju makan nasi lembik2 pulak sikit...hehee

Ima -
Wkmsalam Ima, resepinya cuba taip kat kotak Search tu..ada dah akak byk kali masak....taip Ikan Masak Kicap or Ikan Masak Kicap Lada Hitam eh...dua2 pun best! Pd tekak akak laaa..hehe

Ummi said...

Quinnie -
Hahaa...kain xda dah..habis licin akak kerjakan jgk...alhamdulillah..hehe. JOm masak kicap lak...mmg best! Haha..

Noorsafone -
Wkmsalam Noor...aah betuii, betuii, betuiiii... :))

Yan -
Huk alaahh..duk kat mana Yan..tu dia sampai teringin camtu..hehe.. Meh la ke rumah..

Jumee -
Wkmsalam..ok akak dh singgah smlm...jom ramai2 pegi rumah Jumee..hehe

Hani -
Wkmsalam Hani...waaah mmg lama pun kita x bertemu sini eks...akak pun mintak maaf, lama x jenguk Hani...adeeiii... Meh la pakat masak kicap sume...hehe

Juwita -
Betul tu Ita...bertambah2 nasi..tgh berasap...hehe

Diana -
Wkmsalam Diana cumiiill...hehee... Tu laa..bkn budak2 je suka, akak n cik abg pun sama naik jer..hahaha

Tamar -
Tu la kan..bila anak2 dara dah xda..terkejar2 masa nak buat sume..nak masak, nak gosok, nak sidai kain, nak mengedit, mengupdate...adeeh rasa nak stop jek blog ni...hehe

Oh Oeya -
Uiikss apasai lak Oeya...apa yg jauh beza tuh...xda kicap ke..hahaha